Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Σφαγιάζονται κλινικές και παροχές

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θα μείνουν λιγότερες από 1.000 απ' τις 1.950 κλινικές που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

Η περασμένη βδομάδα ήταν γεμάτη από ανακοινώσεις, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω σύνθλιψη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για μια επιλογή που επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και καταργεί τις μισές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη συγχώνευση σε 83 των 138 διοικήσεών τους.
Τις ανακοινώσεις για νέες συγχωνεύσεις έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξή του (11.10.2011) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας ενώ αρχικά (29.6.2011) είχε σχεδιαστεί η κατάργηση 330 κλινικών και η μεταφορά άλλων 40, ο ίδιος ήθελε «κάτι πολύ περισσότερο». Ετσι τώρα με τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο σχεδιάζουν την κατάργηση πάνω από 1.000 κλινικών και τη δημιουργία 250 τομέων στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 1.950 κλινικές και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν κατ' εφαρμογήν του Προεδρικού Διατάγματος 86/87 σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες κάθε Νοσοκομείου διαρθρώνονται σε τρεις ισόβαθμες διευθύνσεις, την Ιατρική, τη Νοσηλευτική και τη Διοικητική.
Οπως είχε ανακοινωθεί τότε (2.9.2011) στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά 46.000 κλίνες εκ των οποίων λειτουργούν 36.000 με πληρότητα 70%. Στόχος , όπως είχε αναφερθεί τότε, ήταν η λειτουργία 32.000 κλινών και με πληρότητα 80%. Φαίνεται λοιπόν τώρα ότι μπαίνει σε εφαρμογή η σύνθλιψη των κλινικών με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία του λαού. Η εφαρμογή άλλωστε του σχεδίου άρχισε να εκδηλώνεται με την αναδιάρθρωση των οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων, όπου γίνεται εν ψυχρώ κατάργηση κλινών.
Το μέτρο αυτό θα συνοδεύεται απ' την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημερίας, σύμφωνα με το οποίο θα εφημερεύουν τομείς αντί για κλινικές. Π.χ. όταν φτάσει μια έγκυος τραυματισμένη στο δημόσιο νοσοκομείο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών θα την υποδεχτεί - αντί για τους γιατρούς της εφημερεύουσας κλινικής - ο χειρουργικός τομέας, στον οποίο θα συμμετέχει και μαιευτήρας. Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, μπορεί γαστρεντερολόγος, που συμμετέχει στο χειρουργικό τομέα, να κληθεί να αντιμετωπίσει πολυτραυματία.
Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως είπε ο υπουργός, θα είναι και ο νέος τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων, τον οποίο επεξεργάζεται επίσης με τον Λ. Λιαρόπουλο. «Εδώ, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Λιαρόπουλος μου ετοιμάζει ένα σχέδιο που δεν θα αφορά όλο το ΕΣΥ. Θα αφορά όμως ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα ιδιόρρυθμα αυτά νοσοκομεία του μεσαίου χώρου και το μικρό νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού. Ενιαίος τρόπος για όλους αυτούς προμηθειών, διοικήσεως, αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού κλπ., που αν πετύχει θα σας τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα». Τα ιδιόρρυθμα νοσοκομεία, όπως έχει πει άλλη φορά ο υπουργός Υγείας, είναι αυτά που έχουν καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου («Ωνάσειο», «Παπαγεωργίου» και «Ερρίκος Ντυνάν»).
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμενε ότι από 10 δισ. ευρώ (5 δισ. απ' τα Ασφαλιστικά Ταμεία, 3 δισ. απ' τα νοσοκομεία και 2 δισ. ιδιωτική δαπάνη) το 2015 θα φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν το 2004. Τα 2 δισ. όπως είπε ο υπουργός δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση γιατί όποιος «δαπανά απ' την τσέπη του είναι δικό του θέμα». Ομως στη συνέχεια αυτοαναιρέθηκε λέγοντας ότι μεταξύ των μέτρων που οδήγησαν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν και «η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ετησίως δίνει 200 εκατ. ευρώ». Δηλαδή λεφτά που υποχρεώθηκαν να τα πληρώνουν οι άρρωστοι απ' την τσέπη τους γιατί δεν τα καλύπτουν πια τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τελειωτικό χτύπημα στο ΙΚΑ
Η εφεδρεία και η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα των υπηρεσιών Yγείας στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Απ' την περασμένη Παρασκευή άρχισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ που θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα με βασικό αίτημα να μην ισχύσει η εφεδρεία και να μην καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις του Ιδρύματος. Την περασμένη Παρασκευή έγινε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών των γιατρών και των υγειονομικών υπαλλήλων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με παραπλανητικές κινήσεις ότι η εφεδρεία των γιατρών και των υγειονομικών υπαλλήλων του ΙΚΑ θα ξεκινήσει απ' την 1.9.2012 προσπάθησε να διεμβολίσει τις κινητοποιήσεις των γιατρών και υγειονομικών υπαλλήλων του ΙΚΑ. Η ηγεσία των γιατρών του ΙΚΑ δήλωνε, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, κάθετα αντίθετη στην εφεδρεία και στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, ενώ νεφελώδης παρέμενε η θέση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας υγειονομικών υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ)...
Γιατροί πολλών ταχυτήτων
Την καθιέρωση γιατρών πολλών ταχυτήτων, που θα υπηρετούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας με φτηνό ιατρικό προσωπικό, προβλέπει το προσχέδιο νόμου για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στις 12.10.2011.
Η απόκτηση της ειδικότητας θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις αντί της λίστας που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντί, δηλαδή, να αυξηθούν οι θέσεις που θα ικανοποιούσαν ταυτόχρονα τις ανάγκες και των νέων γιατρών για την απόκτηση ειδικότητας μετά το πτυχίο τους, αλλά και τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας, η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση εξετάσεων, που αφ' ενός βάζει νέους φραγμούς, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει γιατρούς χωρίς ειδικότητα ή γιατρούς με ειδικότητα, αλλά χωρίς άδεια επαγγέλματος. Και τούτο γιατί με το νομοσχέδιο της πρόνοιας, που ψηφίζεται μάλλον σήμερα, η χορήγηση της άδειας επαγγέλματος στους γιατρούς δίνεται στους ιατρικούς συλλόγους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Το προσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τα εξής: Την ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών των Ιατρικών Ειδικοτήτων (ΕΕΙΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ (ΙνστΕΣΕΥΕ). Οι ΕΕΙΕ θα έχουν «νομική μορφή που μπορεί να ορίζει την υποχρεωτικότητα εγγραφής των ιατρών που είναι κάτοχοι του τίτλου και τη δυνατότητα να αποδέχονται δωρεές και χορηγίες» και θα «χορηγούν τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας». Οι πρόεδροι των ΕΕΙΕ συγκροτούν τη σύνοδο των Ιατρικών Ειδικοτήτων, η οποία θα έχει πόρους από το 5% των ΕΕΙΕ καθώς και από δωρεές και χορηγίες. Το ΙνστΕΣΕΥΕ θα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και θα έχει πόρους που θα προέρχονται από το 5% των εσόδων των ΕΕΙΕ, δωρεές και χορηγίες, το 1% των προϋπολογισμών των συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων που υποβάλλουν αιτήματα αναγνώρισης και μοριοδότησης. Το 50% του ποσού αυτού θα μεταβιβάζεται στο ΚΕΣΥ.
Γίνεται, δηλαδή, φανερό πως η απόκτηση της ειδικότητας προσδένεται σχεδόν αποκλειστικά στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «δωρεές και χορηγίες». Με ανάλογο τρόπο είναι προσδεμένη στις φαρμακευτικές εταιρείες και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών.
Οι εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας θα είναι γραπτές, δύο φορές το χρόνο, και θα αρχίσουν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του νόμου. Την ειδικότητα εκτός απ' τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία και του ΙΚΑ θα μπορούν να τη χορηγούν πια και ΝΠΙΔ. Δηλαδή, το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Παπαγεωργίου» και το «Ωνάσειο».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: