Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Υπηρεσίες Υγείας και φάρμακο 100% δωρεάν


Υπηρεσίες Υγείας και φάρμακο 100% δωρεάν
Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπείες Ιατρικών Συλλόγων
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Συνάντηση με αντιπροσωπείες των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά και των γιατρών του ΙΚΑ είχε, χτες το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση οι γιατροί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές της νέας χρονιάς (βλέπε ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα), αλλά και για τη συνολική υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η κυβέρνηση, όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα, εγκληματεί κυριολεκτικά σε βάρος της υγείας του λαού, των ασφαλισμένων, αλλά και σε σημαντικό βαθμό σε βάρος ενός μεγάλου μέρους γιατρών και φαρμακοποιών. Στήνει τον λεγόμενο ΕΟΠΠΥ να λειτουργήσει από την 1η του μήνα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του - ανεξάρτητα από το ότι εμείς είμαστε και εναντίον της ίδιας της συγκρότησής του - χωρίς να έχει χρήματα, χωρίς να έχει αποθεματικά, χωρίς να μπορεί να παράσχει ουσιαστικές υπηρεσίες. Προσπαθεί να μεταφέρει ένα μεγάλο κόστος της Υγείας στις πλάτες του λαού, που όμως αυτή τη φορά δεν μπορεί να το αναλάβει, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της γενικότερης πολιτικής, όπως δεν μπορεί να το αναλάβει και ένα μέρος των γιατρών και των φαρμακοποιών.
Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, των οργανώσεων των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φαρμακοποιών, των γιατρών. Καταρχήν να καταβληθούν όλα τα χρωστούμενα στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς, να εξασφαλιστεί πλήρως το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων και, βεβαίως, παλεύουμε να παρθούν πίσω όλα τα μέτρα εκείνα που αυξάνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε εισφορές, που βγάζουν φάρμακα, υπηρεσίες και παροχές Υγείας εντελώς έξω από το σύστημα.
Το ΚΚΕ παλεύει για ένα 100% δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου δεν υπάρχει ίχνος επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου όλοι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί θα έχουν ανθρώπινη δουλειά με κανονικούς μισθούς και όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν, χωρίς να πληρώνουν, ισότιμες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που αυτή τη στιγμή χτυπιέται ακόμα περισσότερο με τις συνενώσεις των Κέντρων Υγείας, με την υποβάθμιση του ΙΚΑ και με τις συνενώσεις που γίνονται ακριβώς για να μειωθούν οι παροχές και όχι για τον δήθεν εξορθολογισμό και για τη βελτίωσή τους».
ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Ποδαρικό με παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Σε εφαρμογή τίθεται από 1/1/2012 ο νέος Οργανισμός, που θα σημάνει χειρότερες υπηρεσίες και βάθεμα της εμπορευματοποίησης
Ξεκινά από 1/1/2012 η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο της κυβέρνησης, ώστε οι όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας υπήρχαν να υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών προνοιακού τύπου για τους ασφαλισμένους. Ο ΕΟΠΥΥ θα συνενώνει κάτω από την «ομπρέλα» του όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και ξεκινά με ελλειμματικό προϋπολογισμό, μειωμένες παροχές, μισθούς πείνας για τους γιατρούς, αυξημένες εισφορές και συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πισωγύρισμα των όποιων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας υπήρχαν και για ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους, την ώρα που η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους δωρεάν. Ωστόσο, η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και το αστικό κράτος που την ενισχύει, αλλά λειτουργεί και το ίδιο σαν έμπορος υπηρεσιών Υγείας, οδηγεί ασθενείς και ασφαλισμένους να πληρώνουν όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την πρόσβασή τους στην πρόληψη, τη θεραπεία, το φάρμακο...
Το κράτος μειώνει διαρκώς τις δαπάνες για την Υγεία, τη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το έλλειμμα που δημιουργείται καλούνται να το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, είτε με χρήμα, είτε με ταλαιπωρία. Είναι ενδεικτικά τα εξής στοιχεία: Μόνο για το ΙΚΑ, το κράτος έδινε το 1,4% του ΑΕΠ. Τώρα, από τον προϋπολογισμό του 2012, δίνεται το 0,6% του ΑΕΠ συνολικά για τον ΕΟΠΥΥ, που συνενώνει όλα τα Ταμεία. Η μείωση είναι μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ΑΕΠ διαρκώς συρρικνώνεται.
Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, με 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 της κρατικής επιχορήγησης. Μάλιστα, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται, με στόχο να εξισωθούν στο 4%, που είναι σήμερα η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου, από 2,5% που ήταν. Στον ΕΟΠΥΥ μεταφέρεται από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ένα χρέος ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος Οργανισμός ξεκινά με ένα έλλειμμα στις λειτουργικές του δαπάνες κατά 760 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, δυσκολεύει η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δομές πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση Κέντρων Υγείας με υγειονομικές δομές του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας, ενώ σήμερα υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα να λειτουργούν αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ενδεικτικό της υποβάθμισης είναι και το γεγονός ότι στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ προβλέπονται 10λεπτες επισκέψεις των ασθενών στο γιατρό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: