Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΙΚΑ Στον ιδιωτικό τομέα για μικροβιολογικές εξετάσεις

Με πρόσχημα τη μετάβαση των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ
Στα «νύχια» των επιχειρηματιών της Υγείας στέλνει η κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της στάσης παροχών τους ασφαλισμένους, με το πρόσχημα της μετάβασης των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, πρόσφατο έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ αποκαλύπτει ότι «με αφορμή τις ελλείψεις αντιδραστηρίων των βιοπαθολογικών - μικροβιολογικών εργαστηρίων των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ», «οι ασφαλισμένοι θα παραπέμπονται στα συμβεβλημένα Κρατικά Νοσοκομεία και ιδιωτικά εργαστήρια».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ σπρώχνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ότι για παρακλινικές εξετάσεις η συμμετοχή των ασφαλισμένων διαμορφώνεται στο 15% της τιμής που θα καθορίσει ο επιχειρηματίας. Κι αυτό, γιατί, αφενός τα συμβεβλημένα κρατικά νοσοκομεία με το ΙΚΑ είναι λίγα κι αφετέρου έχουν πρόβλημα να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων. Αρα, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι μονόδρομος για τους ασφαλισμένους και η διοίκηση του ΙΚΑ έχει το θράσος να παρουσιάζει αυτή την απόφαση «προς αποφυγή ταλαιπωρίας»... Αλλωστε, τα προβλήματα που θα προκύψουν από το συνωστισμό των ασφαλισμένων στα συμβεβλημένα κρατικά νοσοκομεία ομολογείται και στο ίδιο το έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ, στο οποίο γίνεται λόγος για «ορθή διαχείριση των περιστατικών» με «προτεραιότητα στην παραπομπή εκείνων που κρίνονται ως επείγοντα». Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει; Είτε θα περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού είτε θα απευθύνονται - όσοι έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή - στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Για «μεθοδευμένη κίνηση τόσο της διοίκησης ΙΚΑ ΕΤΑΜ και των συναρμόδιων υπουργείων» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΙΚΑ, ώστε «να διοχετευτούν οι εξετάσεις των ασφαλισμένων εκτός των Μονάδων του νέου φορέα (σ.σ. ΕΟΠΥΥ), προς τα κρατικά νοσοκομεία - τα οποία ήδη σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υπάρχοντος συστήματος - και στον ιδιωτικό τομέα».
Οπως καταγγέλλουν:
Τα τελευταία χρόνια - πολύ πριν σχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ - υπήρχε καθυστέρηση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των διαγωνισμών για την προμήθεια των αντιδραστηρίων, κάτι που δυσχέρανε τη λειτουργία των βιοπαθολογικών εργαστηρίων του ΙΚΑ.
Εφόσον δεν προχωρούν οι διαγωνισμοί, τα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ σύντομα δε θα διαθέτουν αντιδραστήρια όχι μόνο για τις επείγουσες, έκτακτες ή ειδικές εξετάσεις, αλλά και για τις απλές και τακτικές.
Υπάρχουν εργαστήρια που είναι στελεχωμένα με εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό και εντούτοις η πολιτική που ακολουθείται δεν τα ενισχύει, αλλά τα καθιστά ανενεργά και αναποτελεσματικά.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη περνά μεθοδευμένα στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν είναι δυνατόν τα δημόσια νοσοκομεία να απορροφήσουν το μεγάλο όγκο των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Τα νοσοκομεία επιφορτίζονται όλο και περισσότερο με παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας αντί να λειτουργούν αμιγώς ως δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Απεργούν γιατροί του ΙΚΑ - φαρμακοποιοί
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ από τη Δευτέρα 2 Γενάρη έως και την Πέμπτη 5 Γενάρη με αιχμή τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του νέου έτους. Ανάμεσα σε άλλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ αναφέρεται στο απεργιακό της υπόμνημα στις πολλές αποχωρήσεις των γιατρών του ΙΚΑ που έχουν μειώσει αισθητά τις δυνατότητες περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στη μη δυνατότητα όλων των γιατρών να συνταγογραφούν, ενώ καταγγέλλουν πως ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους, ισοπεδώνει τους γιατρούς και η περίθαλψη καθίσταται επικίνδυνη.
  • 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Γενάρη έχει εξαγγείλει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, διεκδικώντας σωρευμένες οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΟΠΑΔ
Πανηγυρίζει για την περιστολή των δαπανών Υγείας
Για τη μείωση της συνολικής δαπάνης Υγείας του ΟΠΑΔ το 2011 κατά 143 εκατ. ευρώ (9,2%) «πανηγύρισε» χτες ο διοικητής του Οργανισμού κατά την παρουσίαση των ετήσιων πεπραγμένων. Μείωση που αντιστοιχεί σε μείωση παροχών προς τους ασφαλισμένους, αλλά και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την ίδια στιγμή, το χρέος του ΟΠΑΔ ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, αλλά και συνολικά των υπηρεσιών Υγείας και των φαρμάκων που καλούνται να αγοράζουν τα Ταμεία είτε από ιδιώτες είτε από το κράτος. Ενδεικτικά, στον ΟΠΑΔ, το κράτος οφείλει ακόμη μέρος της επιχορήγησης για το 2011, ενώ εκκρεμούν οφειλές προς τρίτους 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μεταξύ, τα σπασμένα καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και μέσω της αύξησης των εισφορών τους, οι οποίες από 2,5% ανήλθαν στο 4%.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Π. Βαβούγιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο οποίος έκανε λόγο για περιστολή των δαπανών, για παροχές προς τους ασφαλισμένους με το σταγονόμετρο, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης η οποία μειώνεται κατά 2,5 δισ. ευρώ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: