Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ


Η εκπαίδευση των γιατρών, το προσχέδιο του ΚΕΣΥ και η στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων στο χώρο των ιατρικών συλλόγων
Την ώρα που η επίθεση της αστικής τάξης και των μονοπωλίων κλιμακώνεται, την ώρα που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., με τη στήριξη ΕΕ και ΔΝΤ παίρνει νέα βάρβαρα μέτρα, ενώ με τη δανειακή σύμβαση υπονομεύει το μέλλον του ελληνικού λαού για πολλά χρόνια, κάποιοι επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τον αντικομουνισμό και την προσπάθεια σπίλωσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τέτοια είναι και η επίθεση της ΑΡΣΙ ενάντια στη ΔΗΠΑΚ και το ΚΚΕ. Πρόσχημα αυτήν τη φορά ήταν η συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με το υπουργείο Υγείας, για το επίμαχο προσχέδιο νόμου του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση. Η ΑΡΣΙ παραποιώντας συνειδητά τις θέσεις της ΔΗΠΑΚ, προσπαθεί να την κατηγορήσει για συμμετοχή σε «κοινωνικό διάλογο» και για «παζάρεμα των δικαιωμάτων των γιατρών».
 Η ΔΗΠΑΚ το Σάββατο 26 Νοέμβρη με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ενημέρωσε αναλυτικά για όλα τα ζητήματα που προέβαλλε κατά τη συνάντηση, όπως επίσης για τη θέση της κυβέρνησης και των άλλων παρατάξεων που ήταν στη συνάντηση.
Η ΔΗΠΑΚ, όπως είχαμε επιλέξει - και δε νομίζουμε να χρειάζεται έγκριση από την ΑΡΣΙ γι' αυτό - αξιοποίησε τη συνάντηση για να προβάλλει την συνολική της αντίθεση με το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ιατρική εκπαίδευση. Να προβάλει τις θέσεις της, που είναι σε αντίθεση και με το πλαίσιο του ΠΙΣ, όπως αυτό εκφράστηκε στην τελευταία ΓΣ και στην εισήγηση του ΔΣ και στο ψήφισμα της συνέλευσης που στήριξαν ΔΗΚΙ, ΠΑΝΔΗΚΙ, ΠΑΣΚ και ΑΕΓ και που επικαλείται η ΑΡΣΙ, όσο και με τις αποφάσεις των Ιατρικών Συλλόγων.
Συγκεκριμένα τονίσαμε στην παρέμβασή μας για το προσχέδιο ότι:
Είναι ενταγμένο στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της Μπολόνια για αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Προσαρμόζει με βάρβαρο τρόπο, την εκπαίδευση των γιατρών στις ανάγκες της «αγοράς» και των μονοπωλίων υγείας για φθηνό ευέλικτο εργατικό - επιστημονικό δυναμικό, υπονομεύοντας τόσο τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, όσο και το δικαίωμα της πλειοψηφίας των γιατρών για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και στην ειδικότητα και γενικότερα σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής δραστηριότητας του γιατρού. Αντιπαρατέθηκε και με το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών που αξιοποιείται για τη στήριξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα βελτίωσης ή διαμόρφωσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Η ΑΡΣΙ πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους γιατρούς γιατί αποκρύπτει το περιεχόμενο της παρέμβασης της ΔΗΠΑΚ; Η ΑΡΣΙ προσπαθεί να κουκουλώσει τις επιλογές της και τις αντιφάσεις της. Από τη μια κατηγορεί τη ΔΗΠΑΚ για δήθεν συμμετοχή σε «κοινωνικό διάλογο» και από την άλλη θεοποιεί το λεγόμενο «πανιατρικό μέτωπο» και τη συμμαχία της με τις δυνάμεις που κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου για να συνδιαμορφώσουν την αντιδραστική πολιτική στο χώρο της Υγείας. Δυνάμεις που στηρίζουν το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών, δεν αναδεικνύουν την ουσιαστική στόχευση του προσχεδίου του ΚΕΣΥ για την αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, αποκρύπτουν τη σύνδεσή του με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που άλλωστε στηρίζουν, προσχηματικά αντιδρούν μόνο για τις εξετάσεις για την έναρξη της ειδικότητας τη στιγμή μάλιστα που ΔΗΚΙ, ΠΑΝΔΗΚΙ και ΠΑΣΚ, πανηγυρίζουν για το νόμο που δίνει στον ΠΙΣ τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, προετοιμάζοντας τη θέσπιση φραγμών (εξετάσεων ή και άλλων) και σε αυτό το επίπεδο.
Το νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση και τις ειδικότητες αποτελεί στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προσαρμόζουν την εκπαίδευση των γιατρών στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η ΕΕ προωθεί τη βαθύτερη και απευθείας σύνδεση της Παιδείας - Εκπαίδευσης με το μονοπωλιακό κεφάλαιο γιατί τη θεωρεί ως σοβαρό παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.
Η πάλη κατά του νομοσχεδίου για να είναι συνεπής και αποτελεσματική πρέπει να καθορίζεται από το στόχο σύνδεσης της εκπαίδευσης με την οικονομία που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε όλους τους τομείς (εκπαίδευση, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ατομικά ιατρεία, φάρμακο κλπ).
Επομένως το «όχι στο νομοσχέδιο» δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο από όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις το προβάλλουν. Πολύ περισσότερο όταν όλες αυτές οι παρατάξεις που αποτελούν πλειοψηφία σε ΠΙΣ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικούς Συλλόγους, και τις οποίες επικαλείται η ΑΡΣΙ, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της επιχειρηματικής δράσης και «αντιδρούν» στο νομοσχέδιο όχι επί της ουσίας, αφού δεν αμφισβητούν την κατεύθυνσή του και σε ποιο γενικότερο σχεδιασμό εντάσσεται.
Η ΑΡΣΙ στην ανακοίνωσή της προτρέπει για «κανένα διάλογο με τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία» περιορίζοντας το πρόβλημα στο πρόσωπο του υπουργού και όχι ποια πολιτική και ποια τάξη υπηρετεί συνολικά η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωνιστές της ΑΡΣΙ μπορούν να κάνουν «διάλογο» αν αλλάξει το πολιτικό προσωπικό. Θυμίζει λίγο τους «αγανακτισμένους», που μόλις «άλλαξαν» τα πρόσωπα ξανακρύφτηκαν...
Η ΑΡΣΙ καλό θα ήταν να κοιτάξει τις ευθύνες της:
-- Για τη διαμόρφωση συμμαχιών και κοινών πλαισίων με συνδικαλιστικές παρατάξεις που υπερασπιζόμενες την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία (καλυπτόμενες προσχηματικά είτε πίσω από την «απαίτηση» να εκπορεύεται από γιατρούς! είτε πίσω από τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα Υγείας), που υπερασπιζόμενες το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών, ουσιαστικά στηρίζουν τις γενικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του ΚΕΣΥ.
-- Για την παραπομπή στο «απώτερο μέλλον» ή στο «ΠΟΤΕ», της κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, στόχος που συνδέεται με την ουσιαστική κάλυψη τόσο των αναγκών των ασθενών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων όσο και με τη διασφάλιση των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων των γιατρών.
-- Για τη μετατροπή σε «σφραγίδα» του σωματείου μισθωτών γιατρών (ΣΕΙΙΝΑΠ) που πλειοψηφία έχει η ΑΡΣΙ και που δεν έχει συγκροτηθεί μήνες τώρα, δεν έχει πάρει ούτε μία απόφαση για απεργία. Δεν έχει πάρει, με ευθύνη της ΑΡΣΙ, ούτε μία απόφαση για να καταγγείλει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των γιατρών, παρά το ότι στο συγκεκριμένο σωματείο μεγάλο μέρος των συναδέλφων είναι νέοι γιατροί, στην αναμονή για ειδικότητα!
Καλούμε τους γιατρούς να βγάλουν συμπεράσματα.
  • Να γυρίσουν την πλάτη σε ΔΗΚΙ - ΠΑΣΚ που χρόνια τώρα στηρίζοντας το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών και την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας συμβάλλουν στην προώθηση φραγμών για τη χορήγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και την έναρξη της ειδικότητας. Στηρίζουν συνολικά τις κατευθύνσεις του προσχεδίου του ΚΕΣΥ, ενώ στελέχη τους και συνδικαλιστές τους έχουν συμβάλει στη διαμόρφωσή του.
  • Να γυρίσουν την πλάτη στην ΑΕΓ που έχει στηρίξει απόφαση του ΔΣ και της ΓΣ του ΠΙΣ σχετικά με τον πληθωρισμό γιατρών, ενώ σε σχέση με το συγκεκριμένο προσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση περιορίζει την αντιπαράθεση, όπως και η ΑΡΣΙ, στο θέμα των εξετάσεων.
  • Να απαιτήσουμε και να κατακτήσουμε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Εκπαίδευση των γιατρών τέτοια, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ώστε να διασφαλίζονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Να παρέχεται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους σε όλους τους γιατρούς, να μην εμπλέκονται με κανένα τρόπο φαρμακευτικά ή άλλα μονοπώλια στην εκπαίδευση των γιατρών. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο ιατρικής και η έναρξη της ειδικότητας να γίνεται αμέσως μετά το πτυχίο, χωρίς καμία αναμονή ή άλλους φραγμούς - εξετάσεις. Να αποτρέψουμε το παζάρεμα και τις διαπραγματεύσεις στη λογική των επιμέρους διορθώσεων, διασφάλισης μεταβατικών διατάξεων και αδιάβλητης διαδικασίας σχετικά με τις εξετάσεις κλπ στο προσχέδιο του ΚΕΣΥ που ετοιμάζει το υπουργείο και θα βρει πρόθυμους τις ηγεσίες σε ΠΙΣ, ΙΣΑ κλπ. Να αποσυρθεί άμεσα το προσχέδιο του ΚΕΣΥ.
  • Να απορρίψουν τον αντικομμουνισμό και την προσπάθεια σπίλωσης του ΠΑΜΕ και της ΔΗΠΑΚ, του ταξικά προσανατολισμένου συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση και ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Την ενίσχυση της λαϊκής πάλης για βαθιές αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή όλου του χρέους με λαϊκή εξουσία. Για το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: