Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Λουκέτο σε 40 κρεβάτια!



Λήγουν οι διετείς συμβάσεις 94 νοσηλευτριών ενώ τον επόμενο χρόνο θα κλείσουν ακόμα 40 κρεβάτια για τον ίδιο λόγο

Αρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πολύτιμα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είχαν ανοίξει πριν δύο χρόνια με νοσηλεύτριες που είχαν προσληφθεί με διετείς συμβάσεις. Χτες, έκλεισαν τέσσερα κρεβάτια στη ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να κλείσουν άλλα 40 κρεβάτια απ' τα 550 συνολικά, που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.Το χρονικό του λουκέτου σε αυτόν το ευαίσθητο τομέα είχε προαναγγελθεί πριν δύο χρόνια όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και μετέπειτα η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προσλάβουν νοσηλεύτριες με διετείς συμβάσεις μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επειδή δε δίνονταν κονδύλια για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αρχικά προσλήφθηκαν, με μια χρονική κλιμάκωση, 200 νοσηλεύτριες και ακολούθησαν άλλες 100. Τώρα άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των πρώτων νοσηλευτριών και κλείνουν τα κρεβάτια, καθώς το υπάρχον προσωπικό είναι σε οριακή κατάσταση.
Πριν ένα μήνα, η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι μέχρι τις αρχές του 2012 θα φύγουν 94 νοσηλεύτριες λόγω της λήξης της σύμβασης, με αποτέλεσμα να κλείσουν άμεσα 40 κρεβάτια. Επίσης, προειδοποίησαν ότι άλλα 40 κρεβάτια θα κλείσουν τον επόμενο χρόνο, που θα λήξουν άλλες τόσες συμβάσεις. Ομως, αντί να ληφθεί μέριμνα, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο της νέας γρίπης Η1Ν1, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. καμαρώνει διά του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, για την περικοπή των δαπανών του υπουργείου του. Κατά τ' άλλα, κάνει ανακοινώσεις ότι θα γίνουν συσκέψεις για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης...
Απειλή για τον «Ευαγγελισμό»!
Η λήξη των συμβάσεων τις επόμενες μέρες είναι απειλή για τη λειτουργία των 50 κρεβατιών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του «Ευαγγελισμού», καθώς σε αυτές δουλεύουν κοντά στις 25 νοσηλεύτριες με δίμηνες συμβάσεις. Το θέμα έθεσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο διοικητή του «Ευαγγελισμού» αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν ξέρει και ότι θα απαντήσει αργότερα. Επίσης, απάντηση δεν πήραν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» για την πληρωμή των δεδουλευμένων του Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2011. Τέλος, ο διοικητής ανακοίνωσε στο υπουργείο ότι θα συγκροτήσει τριμελή επιτροπή η οποία θα αποφαίνεται αν κάποιος απ' τους ανασφάλιστους έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή όχι για τη νοσηλεία του...
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Εκτός ΒΑΕ η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών
Η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) αφήνει απέξω τη συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών ενώ αποχαρακτηρίζει πάνω από 160.000 εργαζόμενους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια).
Αφού επισημαίνει ότι η νέα λίστα από το υπουργείο Εργασίας της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. αποτελεί την απαρχή της κατεδάφισης του θεσμού των ΒΑΕ, η ΑΣΥ υπογραμμίζει:
«Στο δημόσιο τομέα Υγείας - Πρόνοιας, οι όποιες ασάφειες και αντιφάσεις έχει η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), που αφορά τη νέα λίστα, εξυπηρετούν τη σκοπιμότητα να πεταχτούν έξω χιλιάδες εργαζόμενοι από τα ΒΑΕ. (Εντάσσει τους νοσοκόμους, που δεν είναι πάνω από 200 πανελλαδικά, ενώ εντάσσει και ανύπαρκτες ειδικότητες, όπως βοηθούς νοσοκόμων, παρασκευαστών, θαλαμηπόλους ψυχιατρείων, συσκευαστές ορών-εμβολίων). Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι η σχετική ΥΑ αφορά μόνο όσους υγειονομικούς είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό ταμείο, δηλαδή τους ελάχιστους που διατηρούν ΙΚΑ και όσους προσληφθούν μετά 1/1/2011 - ελάχιστους λόγω παγώματος προσλήψεων - που υποχρεωτικά ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Μεγάλες ευθύνες έχει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και η ΠΑΣΥΝΟ και η ΠΑΣΟΝΟΠ που χρόνια καλλιεργούσαν αυταπάτες περί αναμενόμενης ένταξης στα ΒΑΕ. Ενώ σήμερα βιάζονται να πανηγυρίσουν για την ένταξη ελάχιστων υγειονομικών και δεν λένε ούτε κουβέντα για τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων. Να θυμίσουμε και την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ) για καταβολή επασφαλίστρου για όσους θα ήθελαν να αναγνωρίσουν προηγούμενα χρόνια. Ενώ το επασφάλιστρο θα έπρεπε να καταβάλλεται από το κράτος και την εργοδοσία. Η επίθεση στα ΒΑΕ είναι μέρος των συνολικότερων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, την εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας. Συνέπεια όλων αυτών είναι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, της πρόληψης και προστασίας της υγείας για το σύνολο της εργατικής τάξης. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες εργασίας λόγω της τεχνολογικής προόδου είναι εντελώς ανεδαφικά, αφού από καμιά επιστημονική έρευνα δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο. Εξάλλου η τεχνολογία στον καπιταλισμό χρησιμοποιείται για να μεγεθύνονται τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Χιλιάδες νέες χημικές ουσίες και βλαπτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται σήμερα χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Καλούμε όλους τους υγειονομικούς να οργανώσουν άμεσα τον αγώνα τους. Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Να συσπειρωθούν στα σωματεία και να οργανώσουν τη πάλη τους. Οπου τα σωματεία δεν μπαίνουν μπροστά, να παραμερίσουν τις πλειοψηφίες στα ΔΣ και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να παραμερίσουν την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, που συντονίζεται με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης. Να συσπειρωθούν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Να μην αποχαρακτηριστούν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (εκτός αυτών που έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες και ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν (ομοιογενείς συνθήκες). Να μην περάσει ο διαχωρισμός παλιών και νέων. Καμιά πληρωμή επασφάλιστρου. Μόνιμη, πλήρης, σταθερή εργασία, με 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και μία εφημερία την εβδομάδα. Αύξηση των ημερών αδείας. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ασφάλιση».
Περίσσευμα υποκρισίας
«Μίλησα πολλές φορές για ένα περίσσευμα υποκρισίας. Το παιδοκαρδιοχειρουργικό ήταν κλειστό ενάμισι - δύο χρόνια τώρα. Και τι εννοώ; Πήραμε φέτος, 19 Ιούλη, τη λίστα αναμονής και επικοινωνήσαμε με τους γονείς. Αλλοι συγκινήθηκαν, άλλοι ξαφνιάστηκαν, άλλοι μας έβρισαν, γιατί τους θυμηθήκαμε το νωρίτερο μετά από οχτώ μήνες. Οταν μια μάνα έχει την επίσημη άποψη του γιατρού, ότι το παιδί της έχει πρόβλημα και της τηλεφωνείς μετά από οχτώ μήνες, γι' αυτή τη μάνα και το παιδί το κέντρο είναι κλειστό».
Αυτή ήταν η απάντηση του διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρη Μουσιώνη, προχτές στην ερώτηση πότε θα λειτουργήσει ξανά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο «Αγία Σοφία». Βέβαια, ο διοικητής της Α' ΥΠΕ - προφανώς με περίσσευμα υποκρισίας - δεν αναφέρθηκε στα κενά (σ.σ. αγγίζουν το 50%) σε προσωπικό που καθυστερούσαν τις επεμβάσεις, ούτε στις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Για ακόμη μια φορά, έριξε όλες τις ευθύνες στο ιατρικό προσωπικό, λέγοντας ότι γίνονταν λίγες επεμβάσεις μέσα στο χρόνο, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα. Κι αφού περιέγραψε πόσο δραματική είναι η κατάσταση για γονείς και παιδιά, στο τέλος δεν είπε ούτε πότε θα λειτουργήσει ξανά το κέντρο στο «Αγία Σοφία», ούτε γιατί δεν δημιουργείται κι άλλο δημόσιο, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: