Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ «Μαχαίρι» στις ιατροφαρμακευτικές παροχές



Εκβιάζουν με το δίλημμα: Υποτυπώδεις παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία ή μείωση συντάξεων!

Με συκοφάντηση κάθε λαϊκού δικαιώματος, με ωμούς εκβιασμούς, αλλά και χοντροειδή ψέματα, επιχείρησαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας να δικαιολογήσουν την πολιτική της κυβέρνησης για το φάρμακο, δηλαδή την πολιτική που περιστέλλει τις παροχές και μετακυλίει το κόστος σε ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων - το να έχει ο άρρωστος φάρμακα, θεραπεία, ιατρικές εξετάσεις - ως σπατάλες. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης να απευθύνεται στους παραγωγούς του πλούτου, στους εργαζόμενους που με μόχθο χρόνων «έχτισαν» τα ασφαλιστικά ταμεία και που βλέπουν διαρκώς τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται, να χαρακτηρίζει ακόμη και τις υποτυπώδεις παροχές ως σπατάλες. Αλλωστε, ο υπουργός Εργασίας δε δίστασε να θέσει στους εργαζόμενους και τους άλλους ασφαλισμένους τον εξής ωμό εκβιασμό: Στόχος της κυβέρνησης, είπε, για το 2012 είναι να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων στα 7 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Διαφορετικά οι συντάξεις θα μειώνονταν κατά 12%!
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους μεγαλοεργοδότες, την ίδια ώρα τα χρέη του κράτους και των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δεκάδες δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα έσοδα των Ταμείων έχουν μειωθεί κι από τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που ενισχύουν την ελαστική εργασία, αλλά και από την ανεργία που καλπάζει. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δε δίστασε να ισχυριστεί πως οι «σπατάλες» των Ταμείων για τους κλάδους Υγείας «στέρησαν» 12 δισ. ευρώ από τους κλάδους σύνταξης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, μεγαλύτερο ψευτοδίλημμα. Κι αυτό γιατί η εμπειρία των εργαζομένων και των ασφαλισμένων δείχνει πως και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πιάσει πάτο και ταυτόχρονα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν υποστεί συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών, παρατηρούνται ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, απευθείας πληρωμή εξετάσεων, φαρμάκων, εισιτηρίων, περίθαλψης.
Να πώς μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη
Παρουσιάστηκε ως επιτυχία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από 5,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 σε 3,6 δισ. ευρώ το 2011. Πώς μειώνεται όμως η φαρμακευτική δαπάνη; Χάνουν, για παράδειγμα, οι φαρμακοβιομηχανίες; Τα στοιχεία που αφορούν στην κερδοφορία τους και τις πωλήσεις τους δε μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αυτά που πληρώνουν τα σπασμένα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
  • Με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων περισσότερα από 1.100 φάρμακα, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους και σε ετήσια βάση αναμένεται ότι θα πληρώνουν 120-176 εκατ. ευρώ.
  • Με τον κατάλογο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) 300 κατηγορίες φαρμάκων - που αντιστοιχούν κοντά σε 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν - κατά κανόνα - μόνο 25%. Τόσο η αρνητική λίστα, όσο και τα ΜΗΣΥΦΑ, όπως ανακοινώθηκε χτες, αναμένεται να επικαιροποιηθούν το Γενάρη του 2012.
  • Από 1 Γενάρη αναμένεται να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση ανάλογα με το φάρμακο και όχι ανάλογα με την ασθένεια που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή 10%-25% για φάρμακα που μέχρι τώρα πλήρωναν 0%-10%.
  • Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν «πεταχτεί» εκτός ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας. Σύμφωνα με τη δική τους λογική, αυτό «ελαφρύνει» και τα Ταμεία από τη φαρμακευτική δαπάνη, άσχετα αν στην πραγματικότητα υπάρχει συνολικά τεράστια απώλεια εσόδων των Ταμείων εξαιτίας και της ανεργίας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 3 στους 10 αρρώστους που προσέρχονται στα φαρμακεία να προμηθευτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό για να τους τα γράψει είτε γιατί δεν έχουν να πληρώσουν την επίσκεψη, είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας.
Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί το Ενιαίο Συνταγολόγιο από 1η Γενάρη για όλα τα Ταμεία, με 6 εκατ. συνταγές το μήνα να ελέγχονται με ηλεκτρονική σάρωση, ενώ ήδη 2,5 εκατ. συνταγές συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Φυσικά, αυτά αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μιας πολιτικής που περιστέλλει τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: