Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Λουκέτο στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ!


Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει στη σταδιακή κατάργησή τους, με τους ασφαλισμένους να οδηγούνται σε νέα υπέρογκα χαράτσια ή να μην έχουν πρόσβαση ούτε και σ' αυτές τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες
Με γοργούς ρυθμούς η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. προχωρά σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1.1.2012, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των παροχών, αλλά και στην απαξίωση του ιατρικού προσωπικού, που δουλεύει στις Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Μάλιστα, με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, από την 1.1.2012, θα επέλθει μια δραματική ανατροπή, καθώς το ΙΚΑ - ο κυριότερος φορέας - θα πάψει σιγά σιγά να είναι παραγωγός και πάροχος υπηρεσιών Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», δεν πρόκειται να γίνει καμιά πρόσληψη γιατρού ή άλλου εργαζόμενου στο ΙΚΑ μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Ολοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ, ως δημόσιοι υπάλληλοι, και μετά τη συνταξιοδότησή τους δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας.
Η κάλυψη των αναγκών θα γίνει με συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Ετσι, οι πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ θα κλείσουν ή θα εκχωρηθούν σε επίδοξους επιχειρηματίες, με τους ασφαλισμένους που πλήρωσαν μιαν ολάκερη ζωή φόρους και αιματηρές εισφορές Υγείας να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να έχουν στοιχειώδεις παροχές Υγείας ή να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε και σε αυτές τις υποβαθμισμένες παροχές του ελάχιστου πακέτου του ενιαίου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης στο συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας - που οργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας - η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει χωρίς την ένταξη σε αυτόν του ΟΓΑ - η οποία θα γίνει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Στα πλαίσια της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ έγινε και ανακοστολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), τα οποία με τους μετριότερους υπολογισμούς των εμπνευστών τους θα επιβάρυναν τα Ταμεία τουλάχιστον κατά 20%. Με τη νέα ανακοστολόγηση - η οποία συνοδεύεται και με την κοστολόγηση χιλιάδων ιατρικών πράξεων - θα γίνει μείωση κατά 10% των τιμών τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Οποιαδήποτε λογιστική προσαρμογή κι αν γίνει, η εφαρμογή των ΚΕΝ αποτελεί ένα νέο μπουρλότο για τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τις αυξήσεις των νοσηλίων που επιβλήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πράξη υποβάθμισης
Στο μεταξύ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε η συγκυβέρνηση, υπάρχουν και ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προϋπολογισμό, τότε θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από τους κλάδους Υγείας των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ) που τον συναπαρτίζουν. Δηλαδή, φαίνεται πως τα κονδύλια που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εικονικά.
Στην ίδια πράξη προβλέπεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα πάρουν 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη μέχρι 200 περιστατικά και για τέσσερις ώρες εργασίας. Μάλιστα, τους βάζει και περιθώριο να προσέλθουν μέχρι τις 26.12.2012 να δηλώσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι με αυτές τις εξευτελεστικές αμοιβές. Βέβαια, στον εξευτελισμό αυτό έχουν οδηγήσει και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών, που από τις βασικές τους διαπραγματεύσεις ήταν η κατά πράξη και περίπτωση αποζημίωση, αδιαφορώντας για την κατεδάφιση πολύτιμων δομών πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών, όπως του ΙΚΑ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση κλινών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση κλινών διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πατησίων, ενάντια στην κατάργηση κλινών. Θυμίζουμε ότι μέσα απ' τις τρεις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τη λεγόμενη διασύνδεση των νοσοκομείων - με τελευταία αυτή που αναρτήθηκε χτες στη «Διαύγεια» - το Νοσοκομείο Πατησίων θα περιοριστεί σε 80 κλίνες, όταν ξεκίνησε το 1972 με οργανισμό που προέβλεπε 150 κλίνες. Αρχικά μειώθηκαν σε 124 και τελικά λειτούργησαν 111. Το νοσοκομείο θα συγχωνευτεί με το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγίων Αναργύρων» και η δύναμή του μειώνεται σε 80 κρεβάτια.
Οι εργαζόμενοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα και με το σωματείο ξεκίνησαν ενημερωτική καμπάνια και κινητοποιήσεις. Χτες, ανακοίνωσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην περιοχή.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Μαντζουράτος - που μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πατησίων - τόνισε: «Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και εντάσσεται στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - που προωθείται τώρα απ' τη συγκυβέρνηση - για τη μείωση πάνω από 11.000 των οργανικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Πρέπει να σταματήσουν οι αυταπάτες ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μετακινήσεις γιατρών. Πρέπει να υπάρξει συνολική απάντηση στην πολιτική που συρρικνώνει τα νοσοκομεία».
Από τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις συρρικνώνουν το νοσοκομείο με την πολιτική της απαξίωσης: Οι οργανικές θέσεις των γιατρών είναι 42 και λείπουν 9 που αναπληρώνονται από επικουρικούς γιατρούς των οποίων η θητεία λήγει στις 15.1.2012, με αποτέλεσμα μετά από την ημερομηνία αυτή να σταματήσουν οι εφημερίες. Οι οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού είναι 240 και το τελευταίο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν 21 εργαζόμενοι κυρίως στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Επίσης συνταξιοδοτήθηκαν και 7 γιατροί τη στιγμή που πάγωσε η πρόσληψη 6 γιατρών.
Ακόμα μείον 80 κλίνες
Εν τω μεταξύ χτες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» νέα υπουργική απόφαση - θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Β' 2831/2011 - με την οποία καταργούνται ακόμα οργανικές κλίνες απ' τα δημόσια νοσοκομεία, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των καταργούμενων κλινών σε 10.828. Δηλαδή οι 46.783 μειώνονται σε 35.280, ενώ ταυτόχρονα προστίθενται και 2.300 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) είτε με την αλλαγή κλινών απ' τα ψυχιατρεία είτε με το συνυπολογισμό των κλινών από ανοιχτές μονάδες αποκατάστασης.


ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στην πεπατημένη των συμβασιούχων
Σε επανάληψη της επικίνδυνης πολιτικής για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με συμβασιούχους νοσηλευτές και επικουρικούς γιατρούς, προχωρά η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Για τη λειτουργία των κλειστών κρεβατιών των ΜΕΘ είχαν προσληφθεί, πριν δυο χρόνια, συμβασιούχοι νοσηλευτές και στους 94 απ' αυτούς η σύμβαση λήγει σε λίγες μέρες με αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο 40 κρεβάτια ΜΕΘ. Για το θέμα αυτό έγινε χτες σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη. Αποφασίστηκε η παράταση των συμβάσεων των υπηρετούντων νοσηλευτών στις ΜΕΘ με την ταυτόχρονη υπόδειξη να γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Επίσης, αποφασίστηκε και οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό για το 2012 να καλυφθούν από την προκήρυξη για επικουρικό ιατρικό προσωπικό που τελειώνει την Παρασκευή.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: