Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Στήνει στο απόσπασμα ΑμΕΑ και χρονίως πάσχοντεςΟ νέος κανονισμός για την αναπηρία περιθωριοποεί πλήρως τους ανάπηρους
Χιλιάδες χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία αποκλείει από επιδόματα, κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) που δημοσιεύτηκε μέσα στο μήνα Νοέμβρη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε γενικές γραμμές, ο νέος ΚΕΒΑ ρίχνει τη βάση σε 67% του ποσοστού αναπηρίας, μειώνει τα ποσοστά αναπηρίας κάτω από αυτή τη βάση ακόμα και για σοβαρές ασθένειες (π.χ. καρκινοπαθείς, αιματολογικές, νευρολογικές ασθένειες) με αποτέλεσμα να σφαγιάζονται κυριολεκτικά στοιχειώδεις και αναγκαίες παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφαλιστικά δικαιώματα, επιδόματα, φοροαπαλλαγές κ.λπ.
Ο νέος ΚΕΒΑ στέλνει ασθενείς και ανάπηρους ακόμη και στον τάφο.
  • Στα νοσήματα του νευρικού συστήματος εξαλείφεται η ιατρική πλευρά και εξετάζονται οι επιπτώσεις της νόσου ανάλογα με το πόσο «λειτουργικός» είναι ο ασθενής. Με μια ...μαθηματική εξίσωση υπολογίζεται το ποσοστό αναπηρίας με κριτήρια όπως αν ο κινητικά ανάπηρος μπορεί να φάει μόνος του, να ουρήσει, να πάρει τηλέφωνο, κ.ά. Οπως, επίσης, κριτήριο αποτελεί και το αν ο ανάπηρος μπορεί να παίρνει μόνος του τα φάρμακά του. Κι αν μπορεί, τι; Σημαίνει ότι έχει και τα χρήματα να τα αγοράζει αν τον αποκλείσουν από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω ... μειωμένου ποσοστού αναπηρίας; Δηλαδή, ο νέος ΚΕΒΑ εξετάζει κυρίως πώς ο ανάπηρος - νοητικά και κινητικά - λειτουργεί στο σπίτι του και στο εξωτερικό περιβάλλον και όχι τι ανάγκες έχει για θεραπεία, φάρμακα, εξετάσεις, αν έχει δουλειά, αν μπορεί να πληρώνει νοίκι, φόρους, αν μπορεί να εργάζεται εφ' όρου ζωής.
  • Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο αδίσταχτος είναι ο ΚΕΒΑ είναι και αυτό των πασχόντων με οξεία λευχαιμία: Κατά τη διάγνωση της νόσου ο ασθενής παίρνει 80% ποσοστό αναπηρίας για ένα ως δύο χρόνια και στη συνέχεια πέφτει ακόμη και στο 20%. Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στη λευχαιμία σε βαριά μορφή, δίνεται μεν ποσοστό 50% - 80%, όμως το 50% ως βάση δεν εξασφαλίζει σχεδόν καμία παροχή.
  • Πάσχοντες με βαρεία μορφή ομόζυγης β - μεσογειακής αναιμίας, με συχνές ανάγκες σε μεταγγίσεις αίματος: Βάση ποσοστού αναπηρίας ήταν το 67%. Τώρα το 67% γίνεται 50% ως βάση! Με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% οι ανασφάλιστοι πάσχοντες χάνουν τη διά βίου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είχαν και θα πρέπει να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το μήνα για τα απαραίτητα φάρμακα και τις μεταγγίσεις.
  • Μεταμοσχευμένοι Ηπατος, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς θεραπεία ανοσοκαταστολής για την πρόληψη απόρριψης του μοσχεύματος: Από 80% που ήταν το ποσοστό αναπηρίας κατεβαίνει ακόμα και μέχρι το 10%! Κι ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μεταμοσχευμένοι έχουν συνεχή ανάγκη από θεραπεία για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, το ποσοστό αναπηρίας που δίνεται είναι 50% - 67% για ένα χρόνο και μετά πέφτει στο 10%, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές στην αφομοίωση του μοσχεύματος.
  • Αιμορροφιλία (παθολογική διαταραχή της πήξης του αίματος): Αυτή η πάθηση προκαλεί σε πρώτο επίπεδο αιμορραγικά επεισόδια, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με ειδική θεραπεία, ειδάλλως μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή του ασθενούς. Ο νέος ΚΕΒΑ κατεβάζει το ποσοστό για τη σοβαρή μορφή της νόσου από 67% και πάνω σε 50% - 67%. Στο μεταξύ, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν επίσης μία πλειάδα συνοδών παθολογικών προβλημάτων τα οποία πηγάζουν είτε από συνοδά νοσήματα - HIV, ηπατίτιδα C κ.ά. - οφειλόμενα στη χορήγηση παραγώγων αίματος, είτε από βιολογικές βλάβες με συνέπεια την καταστροφή των αρθρώσεων και την πρόκληση βαρύτατων αρθροπαθειών, έως και σημαντικές αναπηρίες. Μάλιστα, ο νέος ΚΕΒΑ φτάνει στο σημείο να κατεβάζει κάτω από το 67% αναπηρίας ακόμη και τους αιμορροφιλικούς οροθετικούς ασθενείς, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό ΗΙV, χωρίς να φέρουν απολύτως καμία ευθύνη.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: