Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Να ανοίξει άμεσα το Παιδοκαρδιοχειρουργικό



Το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο «Αγία Σοφία» είναι ένας κρίκος στην πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων παιδιατρικών μονάδων που κατά βάση προσφέρονται απ' τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Τις πολιτικές αυτές άσκησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις - και τις συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. - υποταγμένες στη λογική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Οι παραπάνω πλευρές αναδείχτηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αφορμή το κλείσιμο του Κέντρου.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι δύο παιδοκαρδιοχειρουργοί του «Αγία Σοφία», που τέθηκαν σε αργία με ανύπαρκτες κατηγορίες Γιώργος Καλαβρουζιώτης και Αντώνης Καλλικούρδης, καθώς και γονείς καρδιοπαθών παιδιών - εκ των οποίων πολλά βρίσκονται σε λίστα αναμονής με απρόβλεπτες για την εξέλιξη της υγείας τους συνέπειες. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των καταγγελιών και των μαρτυριών - ιδιαίτερα των γονιών και των δύο γιατρών - ήταν: Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο παραμένει κλειστό παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ανοίξει στις 29.11.2011. Ο Αντ. Καλλικούρδης κατάγγειλε ότι καινοτονόμες επεμβάσεις που θα αναβάθμιζαν το κέντρο, απορρίφθηκαν και τελικά διώχτηκαν και οι φορείς των απόψεων. «Το βασικό όμως είναι να λειτουργήσει το κέντρο, ανεξάρτητα απ' τη τύχη τη δική μας», τόνισε.
Ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, θύμισε - κατ' αναλογία με την επιχειρούμενη μεταφορά των καρδιοπαθών παιδιών στο Ωνάσειο - πως οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς απ' τον «Ευαγγελισμό», που έγιναν με επιτυχία στη δεκαετία του 1990 μεταφέρθηκαν αποκλειστικά στο Ωνάσειο.
Ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ - και γιατρός στο «Αγία Σοφία» - έδωσε το περίγραμμα της υποβάθμισης βασικών τμημάτων των παιδιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» στα πλαίσια της διαβόητης συλλειτουργίας τους και συγχώνευσής τους: Προσπαθούν να διώξουν τους μεταγγιζόμενους πάσχοντες, δεν ανανέωσαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό διαφόρων τμημάτων, τα παθολογοαναλογικά τμήματα γίνονται μπαλάκι μεταξύ των δύο νοσοκομείων με τους τρεις γιατρούς να δουλεύουν σε κάποια υπόγεια. Το ίδιο γίνεται και με το νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου.
Ο Διευθυντής της Μονάδας Κυστικής Ινωσης μιας σπάνιας ασθένειας Σταύρος Ντουντουνάκης κατάγγειλε ότι πετιούνται στο δρόμο άρρωστοι μεγαλύτεροι των 16 ετών, καθώς απαγορεύτηκε πια η νοσηλεία τους μέχρι 21 χρόνων όπως ίσχυε.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του υπεύθυνου της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος προειδοποιεί ότι, εξαιτίας της υποστελέχωσης - υπηρετούν μόλις τρεις γιατροί και οχτώ νοσηλευτές για να καλύψουν 30 εφημερίες - κινδυνεύει η ΜΕΘ με λουκέτο. Η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Πάτρας είναι η μοναδική στη νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά και απ' το 2007 μέχρι σήμερα έχει νοσηλεύσει 550 παιδιά, εκ των οποίων δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί κανένα στην Αθήνα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: