Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Προωθεί μείωση εξετάσεων και παράδοσή τους σε ιδιώτες

Ο δρόμος για το κόψιμο εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, για την ασφυκτική και αντιεπιστημονική «αξιολόγηση» του ιατρικού προσωπικού, αλλά και για τους επιχειρηματίες να μπουν πιο αποφασιστικά στον τομέα των εργαστηριακών εξετάσεων, ανοίγει η χτεσινή εξαγγελία του Αρη Μουσιώνη, διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εργαστηριακών Εξετάσεων. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους 3 - 6 μήνες να συγκεντρωθούν σε αυτό το Κέντρο όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, αιματολογικές και άλλες εξετάσεις) από τα νοσοκομεία, εκτός από βασικές εξετάσεις για επείγοντα περιστατικά. Το Κέντρο αυτό αναμένεται να γίνει σε Βιοχημικό Εργαστήριο κάποιου μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.
Ο Α. Μουσιώνης έκανε λόγο για «υπερπληθώρα εξετάσεων» στη χώρα μας και πως το όφελος από τη δημιουργία του Κέντρου υπολογίζεται να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κοπούν εξετάσεις. Στα πλαίσια της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας τους πρέπει να μειωθεί και ως εκ τούτου ο ασθενής κι ο ασφαλισμένος θα δικαιούνται συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων - αυστηρά και με το σταγονόμετρο - και τις επιπλέον θα τις πληρώνουν. Με κριτήριο το πόσο ρίχνει το «κόστος» του ασθενή θα αξιολογείται και ο γιατρός. «Θα πάμε με βάση τις ενδείξεις και με βάση τη διάγνωση, αλλά και το αίτημα του κάθε ενυπογράφοντος γιατρού τις εξετάσεις που ζητάει, για ποια νόσο, για ποιον ασθενή, για ποιο λόγο», είπε ο Α. Μουσιώνης. Εν ολίγοις, η επιστημονική διάγνωση και η ανάγκη του ασθενή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών.
Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο - επιχείρηση για να εξασφαλίσει μείωση του κόστους λειτουργίας του ενδέχεται να παραδώσει τον τομέα των εργαστηριακών εξετάσεων και στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε έχει ήδη κάνει με την καθαριότητα, το κέτερινγκ και τη φύλαξη. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα μεγάλη επιχείρηση στον τομέα των εργαστηριακών εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε να αναλάβει όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις με το 1/3 του σημερινού κόστους. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι θα μειωθεί και το κόστος για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού από τη μία πλευρά θα υπάρχει η οικονομική συνδιαλλαγή νοσοκομείου - ιδιώτη που θα συμφωνούν πόσο θα πληρώνεται η εξέταση και από την άλλη η οικονομική σχέση νοσοκομείου - ασθενή που θα έχει καθοριστεί από πριν το κόστος της εξέτασης. Επίσης, παρά τις «δεσμεύσεις» του υπουργείου ότι «δε θ' απολυθεί κανένας γιατρός, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό» κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μελλοντικές μειώσεις στο όνομα του ...πλεονάζοντος προσωπικού.


ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ζήτησε ονόματα όσων συμμετείχαν στη ΓΣ
Απόπειρα τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων από τη διοίκηση του Νοσοκομείου
Την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των εργαζομένων ανέσυρε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για να βάλει φρένο στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες που οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα προχωρούν για να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
Συγκεκριμένα, τη μέρα της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης, την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έστειλε φιρμάνι στις διευθύνσεις των τμημάτων ζητώντας λίστα με τα ονόματα των εργαζομένων που θα συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση. Αλλοθι για το «φακέλωμα» των εργαζομένων αποτέλεσε σχετικό έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου από την Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο οποίο υπό τη μορφή ερωτημάτων εγείρονταν - με πρόσχημα την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου - ζητήματα προς τη διοίκηση, έγκρισης της γενικής συνέλευσης.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων η διοίκηση του νοσοκομείου υπερασπίστηκε ωμά και κυνικά την ευθεία αυτή προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμών, καταστρατήγησης των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων. Ενοχοποίησε τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων ως βασικό παράγοντα δυσλειτουργίας των νοσοκομείων την ίδια ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά βοούν, οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία και οι ουρές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία αποτελούν πεδίο εμπορευματοποίησης της Υγείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου δε δίστασε μάλιστα να προκρίνει ακόμη και την πλήρη ουσιαστικά απαγόρευση των γενικών συνελεύσεων λέγοντας ότι αυτές πρέπει να γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας και γνωρίζοντας ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν σε 24ώρη βάση.
Οι παραπάνω αντιδημοκρατικές και βαθιά αντιδραστικές πρακτικές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το Νομικό Τμήμα της Διοίκησης πριν περίπου ένα μήνα άνοιξε ζήτημα νομιμοποίησης και αιτιολόγησης των γενικών συνελεύσεων. Θέλουν να προλάβουν τις αγωνιστικές διεργασίες. Εξηγείται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο συμμετέχουν πιο μαζικά, ενεργά στην οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα που ταλανίζουν όχι μόνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά συνολικά τον τομέα της Υγείας. Εξηγείται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα και στο ΠΑΜΕ απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: