Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Νέες περικοπές 800 εκατ. σε βάρος ασφαλισμένων - ασθενών


Από πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στον ΕΟΠΥΥ
Νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων και των ασθενών καθώς και νέα βαθύτατη υποβάθμιση στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας προμηνύονται από το δραματικό κούρεμα των κρατικών δαπανών για την Υγεία.
Σε χτεσινή συνάντηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργου Πατούλη, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ο τελευταίος επιβεβαίωσε πως βρίσκονται σε συζητήσεις με την τρόικα για το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Υγεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για το έτος 2013-2014.
Από αυτά τα 800 εκατ. θα κοπούν μόνο από τη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τη στιγμή που ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το Α' εξάμηνο του 2012. Οπως σημείωσε χτες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, μέχρι το τέλος του 2012 ο ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί 1-1,4 δισ. για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς θα είναι αυτοί που θα κληθούν να αναπληρώσουν από την τσέπη τους αυτά τα ελλείμματα.
Στο οικονομικό αδιέξοδο του ΕΟΠΥΥ, αφού η κυβέρνηση έχει κηρύξει «στάση πληρωμών», αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από τη χτεσινή συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντας για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα προνοιακά ιδρύματα: «Θα εκπληρωθούν, βέβαια με πίστωση χρόνου, διότι γνωρίζετε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο οργανισμός ως προς τη ρευστότητά του». Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ως τις 15 Αυγούστου να αποπληρώσει τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το Μάη του 2012.
Ξεκίνησε το τηλεφωνικό «χαράτσωμα»
Ξεκίνησε από χτες το επιπλέον «χαράτσωμα» των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που για να κλείσουν πλέον τηλεφωνικά ραντεβού στα ιατρεία του Οργανισμού θα χρεώνονται μέχρι και 36 φορές ακριβότερα απ' ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, από χτες οι ασφαλισμένοι καλούν στους νέους αριθμούς 14784 με χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση 0,99 ευρώ και 14900 με χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση 1,08 ευρώ - από 0,03 ευρώ. Αν η κλήση γίνει από κινητό θα κοστίζει 1,18 ευρώ ανά λεπτό.
Την κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων και στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Βουδούρη, πως ο Οργανισμός έχει ήδη δώσει 70 εκατ. ευρώ στην εταιρεία - εργολάβο των τηλεφωνικών ραντεβού και θα χρειάζονταν άλλα 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα της εταιρείας από τη χρέωση των ασφαλισμένων. Υπερασπιζόμενος την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τομέων της Υγείας, ισχυρίστηκε πως από το μονοπώλιο της μιας εταιρείας πάμε στον ανταγωνισμό! Ισχυρίστηκε πως θα επαναδιαπραγματευτούν την τιμή της χρέωσης και μες στη βδομάδα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η τιμή έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και η κάθε εταιρεία πληρώνει 0,40 ευρώ τέλος, άρα δεν αναμένεται να πέσει πολύ η τιμή της χρέωσης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: