Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Κίνδυνος από τις μειωμένες εφημερίες στο Νοσοκομείο Σερρών


Κατατέθηκε Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών κατέθεσε χτες το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, αναφέρεται:
«Καταστροφή για τις υπηρεσίες Υγείας, τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και τις αμοιβές των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί ο λεγόμενος "Οδικός Χάρτης διασυνδέσεων και συνενώσεων των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ", που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζει την εφαρμογή του η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Στα πλαίσια αυτά οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση "ασφαλών" προγραμμάτων εφημερίας καθίστανται επικίνδυνες.
Χαρακτηριστικά, στις Σέρρες η διοίκηση του Νοσοκομείου άλλαξε τα προγράμματα εφημέρευσης σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Υγείας, ώστε να προσαρμοστούν στο κονδύλι που εγκρίνεται από το υπουργείο. Για το Νοσοκομείο Σερρών ενώ χρειάζονταν ως τώρα τουλάχιστον 360.000 ευρώ το μήνα για τις εφημερίες, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου δίνονται μόνο 280.000 ευρώ το μήνα. Αυτή η αλλαγή σημαίνει στην πράξη ότι τις καθημερινές στο νοσοκομείο δεν εφημερεύουν νευρολόγοι, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ουρολόγοι, ενώ οι ορθοπαιδικοί θα κάνουν εφημερίες ετοιμότητας, ενώ μετά τις 9 το βράδυ δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, γενικότερα γιατροί του εργαστηριακού τομέα.
Τα δε Σαββατοκύριακα βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας όλες οι παραπάνω ειδικότητες. Συγχρόνως η διοίκηση του Νοσοκομείου περνάει στη "συλλειτουργία" κλινικών, και συλλειτουργεί τις 2 Παθολογικές, τις 2 Χειρουργικές και τις 2 Γυναικολογικές Κλινικές (μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των εφημερευόντων ιατρών στις παραπάνω κλινικές). Ετσι, τις αργίες θα υπάρχει σε ενεργό εφημερία 1 ειδικός παθολόγος με 2 ειδικευόμενους, που θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο των παθολογικών περιστατικών που θα έρθουν στα επείγοντα (που περιλαμβάνει και πνευμονολογικά και νευρολογικά), τις 2 Παθολογικές Κλινικές (από 35 κρεβάτια η καθεμία) και τη Νευρολογική και Πνευμονολογική Κλινική αφού καλείται ο παθολόγος να καλύψει τον παθολογικό τομέα στο σύνολό του. Στον εργαστηριακό τομέα δε θα εφημερεύει κανένας!
Αυτό το επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών πρόγραμμα εφημεριών καταγγέλλουν με δημόσια κοινή τους ανακοίνωση οι διευθύντριες του Μικροβιολογικού - Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου και της Αιμοδοσίας.
Ενάντια σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση κινητοποιούνται αυτές τις μέρες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα που έχουν χρόνιο χαρακτήρα, όπως είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, νοσηλευτικού, ιατρικού κ.ά., οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις που αναγκάζουν πολλές φορές τους ασθενείς σε τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση να μετακινούνται σε άλλη πόλη και να πέφτουν στα νύχια των ιδιωτών.
Αποτέλεσμα αντιλαϊκών επιλογών
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Είναι η πολιτική της ΕΕ, που πιστά υπηρετούν και προωθούν οι μέχρι σήμερα εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας. Τραγικά θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι ασθενείς, ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν, όπως δικαιούνται, δωρεάν, σύγχρονες και έγκαιρα, δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, που αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας ή να πληρώνουν πάνω και κάτω από το τραπέζι στο ίδιο το δημόσιο σύστημα.
Απ' αυτή την πολιτική βγαίνουν ωφελημένοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες λόγω της μεταφοράς κονδυλίων από τον κοινωνικό τομέα για τη στήριξη της κερδοφορίας τους αλλά και επειδή τους δημιουργείται χώρος για να δράσουν και σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει ώστε:
1. Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και των κατοίκων της περιοχής.
2. Να γίνει άμεσα η καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους και τους γιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών.
3. Να μη γίνει καμία κατάργηση ή συγχώνευση κρεβατιών, κλινικών, ή εργαστηριακών τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.
4. Να επιστραφούν τα αποθεματικά του νοσοκομείου που "κλάπηκαν" με το "κούρεμα" των ομολόγων.
5. Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Ελληνες ή μετανάστες».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: