Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΕΟΠΥΥ Περικοπές επικίνδυνες για την υγεία του λαού


Εμπορευματοποίηση, υποχρηματοδότηση, περικοπές... Ολο και λιγότεροι έχουν να αγοράσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η λίστα με τις περικοπές του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους ασφαλισμένους είναι ατέλειωτη. Αυτός είναι ο «εξορθολογισμός» των δαπανών για την Υγεία και το Φάρμακο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγοραπωλησίας των υπηρεσιών Υγείας και της θεραπείας. Αυτό είναι το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Η ενιαία ελάχιστη παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι κοινός ευρωπαϊκός στόχος, και στην Ελλάδα εφαρμόζεται με βασικό όχημα τον ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις που πρέπει να εξασφαλίσουν έσοδα πουλώντας υπηρεσίες. Η δημόσια Υγεία είναι σε άμεσο κίνδυνο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που όλο και λιγότεροι έχουν να αγοράσουν την απαραίτητη για τη ζωή τους θεραπεία ή ακόμα και πρόληψη.
Αλλά και η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, δηλαδή σαν επιχειρήσεις, «χαρατσώνει» άγρια τους ασθενείς και τα Ταμεία. Ετσι, στα πλαίσια της «ολοήμερης λειτουργίας» των δημόσιων νοσοκομείων το 2011 οι ασθενείς πλήρωσαν: 27,7 εκατ. ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (με το γνωστό 5ευρω), 39,5 εκατ. ευρώ για επισκέψεις στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, 24,9 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές και απεικονιστικές πράξεις (π.χ. αξονικές τομογραφίες) και 9,9 εκατ. ευρώ για θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις (π.χ. αρθοσκοπήσεις). Τα νοσοκομεία κάνουν «οικονομία» συρρικνώνοντας δραματικά τμήματα, κλινικές, υπηρεσίες. Ενα παράδειγμα, «σταγόνα στον Ωκεανό», είναι ο νέος Οργανισμός του «Τζανείου» όπου - πέρα από τμήματα και κρεβάτια - καταργείται το διαβητολογικό κέντρο, στο οποίο λειτουργούν τρία επιμέρους ιατρεία (διαβητικού ποδιού, παχυσαρκίας, αντλιών ινσουλίνης), όπου παρακολουθούνται 25.000 ασθενείς (του Πειραιά και των νησιών) και εξειδικεύονται πολλοί νέοι γιατροί στο σακχαρώδη διαβήτη.
«Οδοστρωτήρας» ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ
Ετσι, με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, ανάμεσα σε άλλα:
  • Εξισώνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και η παροχή των υπηρεσιών γίνεται με συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους υγείας στη βάση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Επίσης, κοστολογούνται επιπλέον μια σειρά φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές. Ετσι ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνεται να καταβάλλει 70 εκατ. ευρώ το μήνα για νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία και άλλα τόσα στις ιδιωτικές κλινικές.
  • Καθορίζεται συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, κάτι που γίνεται κατά κόρον λόγω των ελλείψεων. Προηγουμένως δεν πλήρωναν οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ και του ΙΚΑ. Μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πλήρωναν συμμετοχή 25%. Εκτός από τις συμμετοχές στις εξετάσεις οι διαβητικοί του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ - μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ - υποχρεώνονται και σε συμμετοχή 25% για την αγορά αναλωσίμων υλικών (ταινίες μέτρησης σακχάρου και σκαρφιστήρες) που μέχρι τώρα ήταν χωρίς συμμετοχή.
  • Επιβάλλεται στους ασφαλισμένους συμμετοχή 10% για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής για άτομα που πάσχουν από βαριές ασθένειες, σύνδρομο Crohn, κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς, για τα λιποβαρή και πρόωρα βρέφη ή όσα έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας κλπ.
  • Επιβάλλεται συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).
  • Επιβάλλεται συμμετοχή 10% στους χρόνια πάσχοντες για την αγορά συσκευών έκχυσης φαρμάκων.
  • Στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επιβάλλεται συμμετοχή 10% για συσκευές αποσιδήρωσης, ενώ υπάρχει κατάλογος για τα παπούτσια των διαβητικών από 38 - 330 ευρώ.
  • Επιβάλλεται πλαφόν σε επιθέματα στους ασθενείς με κινητικές αναπηρίες ή που είναι για μεγάλο διάστημα κλινήρεις. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέχρι 300 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα επιθέματα μπορεί να κοστίζουν και χιλιάδες ευρώ. Οι ασθενείς αναγκάζονται ή να αγοράσουν κακής ποιότητας επιθέματα ή να αγοράσουν λιγότερα από αυτά που χρειάζονται ή να πληρώσουν τα επιπλέον. Πριν, στον ΟΠΑΔ και στο ΙΚΑ δεν υπήρχε πλαφόν και ο ΟΓΑ δικαιολογούσε μέχρι 400 ευρώ.
  • Μειώνεται η αποζημίωση για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως που έχουν ανάγκη οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί. Το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ μπαίνει στα 540 ευρώ το μήνα. Κατά μέσο όρο ένας ανάπηρος πληρώνει 576 ευρώ το μήνα αν δεν υπάρξει συχνοουρία από ουρολοίμωξη, αυξημένη κατανάλωση υγρών κλπ. Το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ κάλυπταν όλο το ποσό, αλλά η εξομοίωση έγινε φυσικά προς τα κάτω και υπερίσχυσε το πλαφόν που έβαζε ο ΟΓΑ στα 540 ευρώ το μήνα.
  • Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας για ασθένειες όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, Πολυμυοσίτιδα - Δερματίτιδα, Ρευματική πολυμυαλγία και Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού και μένουν εντελώς χωρίς λουτροθεραπείες ασφαλισμένοι με παθήσεις, φλεγμονώδη αρθρίτιδα, παθήσεις αγγείων, αρθροπάθειες εκφυλιστικής φύσεως οποιασδήποτε μορφής, επίμονη υποτροπιάζουσα οσφυαλγία συνεπεία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.ά. Από 400 - 1.600 ευρώ που ίσχυε για κάποια ταμεία ο ΕΟΠΥΥ για 15 λούσεις καλύπτει έξοδα μόλις 250 ευρώ και μάλιστα με την προϋπόθεση οι λούσεις να μην είναι λιγότερες από 15.
  • Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις εγκεφαλικών ή σε περιπτώσεις περιστατικών που βρίσκονται μετά την οξεία φάση, όπως είναι ένας πολυτραυματίας μετά τη χειρουργική του αντιμετώπιση, το ΙΚΑ δικαιολογούσε 20 - 25 ανά είδος φυσιοθεραπευτικών πράξεων το μήνα και μέχρι δύο χρόνια που αντιστοιχούσαν σε δαπάνη 280 - 300 ευρώ το μήνα. Ο ΕΟΠΥΥ ρίχνει το ποσό αποζημίωσης στα 200 ευρώ το μήνα, κι ας έχει κάποιος ασθενής ανάγκη για περισσότερες. Σε περιπτώσεις χρόνιων περιστατικών, όπως είναι η δυστονία, ο ανάπηρος χρειάζεται μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα φυσιοθεραπεία. Το ΙΚΑ, για ασθενείς μέχρι 18 χρονών, δικαιολογούσε 300 συνεδρίες το χρόνο και για άνω των 18 χρονών 150 συνεδρίες το χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί μόλις 24 συνεδρίες!
«Μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες, που όμως αν διαγνωσθούν έγκαιρα μπορεί και να θεραπευτούν, γίνονται περικοπές και οι επιπλέον, απαραίτητες εξετάσεις πρέπει να πληρώνονται απευθείας από τους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστικά για την πρόληψη του καρκίνου, προβλέπεται:
  • Ο ΟΠΑΔ δικαιολογούσε δαπάνες για εξετάσεις πάνω από μια ηλικία που αφορούσαν την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου σε ετήσια βάση. Τώρα ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ βάζει πλαφόν και ανεβάζει τα όρια ηλικίας. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΔ δικαιολογούσε μια μαστογραφία το χρόνο για γυναίκες πάνω από 40 χρονών ή 30 χρονών αν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τώρα δικαιολογείται μια μαστογραφία ανά δυο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρονών, μια μαστογραφία το χρόνο για άνω των 50 χρονών και μία το χρόνο για άνω των 35 χρονών για ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Την εξέταση PSA για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη ο ΟΠΑΔ τη δικαιολογούσε μια φορά το χρόνο. Τώρα μπαίνουν όρια. Για παράδειγμα για άνδρες άνω των 50 χρονών δικαιολογείται ανά δυο χρόνια και για άνδρες άνω των 60 χρονών κάθε χρόνο. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί κανονικά οι άνδρες άνω των 50 χρονών πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο.
  • Το τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι. Τώρα τα νοσοκομεία χρεώνουν την εξέταση στα ασφαλιστικά Ταμεία.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: