Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ



Πολλαπλοί οι κίνδυνοι για εργαζόμενους και ασθενείς
Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και αναδεικνύει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας
Οι περικοπές στο «Αγία Σοφία» (φωτ.) αντανακλώνται και στο διατροφολόγιο των ασθενών που πλέον δε διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες των μικρών παιδιών

ICON
Ανυπολόγιστοι είναι οι κίνδυνοι που γεννούν για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών οι περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία και γενικά την περίθαλψη, τις οποίες αμείωτα αυξάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ. ΑΡ. Την ώρα που η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι-ανασφάλιστοι-μετανάστες-συνταξιούχοι-μισθωτοί βρίσκονται αντιμέτωποι αφενός με μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες για την υγεία τους, αφετέρου με την εγκατάλειψη των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κτλ.) και των Ταμείων που έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις παροχές, έχουν μετατρέψει σε απαγορευτική ακόμα και τη πραγματοποίηση βασικών εξετάσεων (επειδή χρεώνονται ή λόγω της έλλειψης προσωπικού, υποδομών, μηχανημάτων κτλ.).
Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για την οποία κάνει νέα παρέμβαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία στέλνει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και καταθέτει συγκεκριμένα αιτήματα. Στην επιστολή αναδεικνύονται οι ελλείψεις σε βασικά και απαραίτητα υλικά και φάρμακα, σε υποδομές, σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ελλείψεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά που επισκέπτονται το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και να αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν έως και χιλιάδες ευρώ. Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία είναι απαράδεκτη. Η ευθύνη η δική σας και της κυβέρνησής σας είναι μεγάλη. Εκτός από τις γενικές περικοπές που έχετε επιβάλει, στο νοσοκομείο παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα που οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.
Μεγάλη υπομονή και το χέρι βαθιά στην τσέπη χρειάζονται οι γονείς που θα επισκεφτούν το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία". Τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εξάρτησής τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου, λειτουργούν σαν "εταιρείες" που πουλάνε υπηρεσίες, ενώ οι υπηρεσίες αυτές είναι επικίνδυνα υποβαθμισμένες, με αποτέλεσμα πάλι ο ιδιωτικός τομέας να κερδίζει από τον ανθρώπινο πόνο, απορροφώντας όσους ασθενείς μπορούν και καταφεύγουν σε αυτόν.
Τα παιδιά των εργατών δεν έχουν δικαίωμα στην Υγεία: αυτό βεβαιώνει η γύμνια των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό!
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού, οι γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά περιμένουν τις μέρες ιδιαίτερα της εφημερίας στα επείγοντα να πάρουν σειρά. Ανάλογα με το περιστατικό, η αναμονή μπορεί να είναι πολλές ώρες. Εξαιτίας δε της ανυπαρξίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νοσοκομεία σηκώνουν και αυτό το βάρος. Ετσι, στην εφημερία του νοσοκομείου μπορεί να βρεθούν παιδιά που έχουν ένα απλό κρυολόγημα ή μια εξέταση ρουτίνας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν δημόσια, αναβαθμισμένα, επαρκή Κέντρα Υγείας στις γειτονιές και επειδή η πλειοψηφία των οικογενειών δεν έχει πλέον ούτε για μια επίσκεψη στον ιδιώτη παιδίατρο.
Από την επίσκεψή μας στο νοσοκομείο και την επαφή μας με τους εργαζόμενους και γονείς ασθενών, διαπιστώσαμε τραγικές ελλείψεις που δυσκολεύουν τη ζωή των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των αιτημάτων που καταθέτουμε (βλ. διπλανό ένθετο) γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης προσωπικού
Χαρακτηριστικά των κινδύνων που γεννά η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων είναι τα συγκεκριμένα παραδείγματα που παραθέτει η Εκτελεστική Γραμματεία για την κατάσταση σήμερα στο «Αγία Σοφία». Συγκεκριμένα αναφέρει:
  • «Στο χειρουργείο λειτουργούν 4 από τα 9 χειρουργικά κρεβάτια, λόγω της έλλειψης κυρίως αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι δημιουργείται λίστα αναμονής και στα χειρουργεία!
  • Στο τμήμα κυστικής ίνωσης είναι μόνο δυο γιατροί για περίπου 400 παιδιά.
  • Στην απογευματινή βάρδια το νοσοκομείο δεν έχει ηλεκτρολόγο (έχει μόνο πρωί και νύχτα). Οι υδραυλικοί είναι 3 για όλο το νοσοκομείο και τις βάρδιες, ενώ λείπουν και στοιχειώδη υλικά για την άμεση αποκατάσταση βλαβών.
  • Από τις 8:30 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. το νοσοκομείο μένει μόνο με 2 καθαρίστριες, μία για το ογκολογικό και μία για όλο το υπόλοιπο νοσοκομείο!
  • Κατά τη διάρκεια εξορμήσεων της αιμοδοσίας για αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου και στην επαρχία, η αιμοδοσία μένει αρκετές φορές χωρίς γιατρό με αποτέλεσμα να "χάνονται" εθελοντές.
  • Στο φαρμακείο του νοσοκομείου είναι ενσωματωμένη και η μονάδα ενδοφλέβιων διαλυμάτων (εκεί διαλύονται τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, άλλα ειδικά φάρμακα και παρεντερικά διαλύματα σίτισης). Από 12 θέσεις φαρμακοποιών που προβλέπονταν με τον παλιό οργανισμό, σήμερα έχει 8 (- 4), από 5 θέσεις βοηθών φαρμακοποιών έχει 2 και 1 επικουρικό (- 2), από 2 παρασκευάστριες τώρα δεν έχει καμία. Τη στιγμή που μόνο τα ογκολογικά περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί. Η μονάδα αυτή που λειτουργεί σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης με σοβαρές συνέπειες μακροχρόνια για την υγεία του προσωπικού, θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένη, ώστε να λειτουργεί και το απόγευμα. Την έλλειψη αυτή καλύπτει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των ογκολογικών τμημάτων παρασκευάζοντας τα διαλύματα στα τμήματα προκειμένου να χορηγηθούν στα παιδιά.
  • Η λίστα για τα εξωτερικά ιατρεία φτάνει τους 4 και 6 μήνες.
  • Υπάρχει μόνο ένας οδοντίατρος και καλύπτει μόνο τα παιδιά που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις, τη στιγμή που δεν υπάρχουν δομές στο Δημόσιο για την φροντίδα των μικρών ασθενών και η οδοντιατρική είναι πανάκριβη στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης ειδικευμένων γιατρών στα περισσότερα τμήματα ρίχνει ένα δυσανάλογο βάρος στους ειδικευόμενους που "λιώνουν" στις εφημερίες, το κομμάτι της εκπαίδευσης μένει πίσω μπροστά στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών».


πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: