Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Στους διοικητές το μαχαίρι των περικοπών



Στους διοικητές των νοσοκομείων πετά το μπαλάκι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για την εξαίρεση ολόκληρων ειδικοτήτων γιατρών απ' τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να γίνει εξορθολογισμός και οι δαπάνες να αντιστοιχιστούν με τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό κονδύλια.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή στην ώρα της έκτακτης ανάγκης, όπως είναι οι εφημερίες, που θα καταστήσουν ακόμα περισσότερο ανασφαλή τα προγράμματα των εφημεριών τα οποία είναι ήδη πετσοκομμένα στο πλαίσιο των μνημονίων. Για την εξαίρεση ειδικοτήτων γιατρών απ' τις εφημερίες μίλησε προχτές ο υπουργός Υγείας στη ΝΕΤ, ενώ χτες, όταν ρωτήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν οδηγίες για το πώς να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν τώρα στη διάθεσή τους. Είναι σε θέση να αξιολογήσουν ποιες ειδικότητες για εφημερία είναι αναγκαίες και ποιες δε χρειάζονται».
Κάθετα αντίθετοι οι φαρμακοβιομήχανοι
Στην τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα προσδιορίστηκε το λεγόμενο clawback σε 152,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2012. Δηλαδή, εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων απ' τη φαρμακοβιομηχανία σε περίπτωση που η δαπάνη υπερβαίνει - συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ - το ποσό των 240 εκατ. ευρώ το μήνα. Ηταν μια δέσμευση που προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με χτεσινή επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην επιστροφή χρημάτων, υποστηρίζοντας ότι στη φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Αντιτείνει άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η επανεξέταση των ποσοστών συνασφάλισης. Δηλαδή, της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όταν πια οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις σημερινές συμμετοχές - μέχρι 25% - με αποτέλεσμα να διακόπτουν τις θεραπείες. Επίσης, προτείνει και μείωση του ποσοστού κέρδους μέχρι και 15% της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή, των φαρμακοποιών και των φαρμακεμπόρων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΣΦΕΕ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε: «Εγώ είμαι υπουργός για να εκφράζω τις θέσεις της ελληνικής πολιτείας και να εφαρμόζω τους νόμους της Βουλής των Ελλήνων. Οι φαρμακοβιομήχανοι λένε τη θέση τους, αλλά στη χώρα υπάρχει κράτος δικαίου».
Στην παλιά ρότα η δημόσια Υγεία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τα υγειονομικά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός και ο δήμαρχος συμφώνησαν να ενεργοποιηθεί και πάλι το μνημόνιο που είχε υπογραφεί στο παρελθόν μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Υγείας, να επανασυσταθεί η ομάδα επαφής, η ομάδα συνεργασίας, να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες οι οποίες υπάρχουν και εν συνεχεία από κοινού να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Πρόκειται δηλαδή για ψίχουλα, όπως για τους άστεγους και τις υπηρεσίες Υγείας απ' τα δημοτικά ιατρεία, μπροστά σε ανθρώπους που υποφέρουν απ' την πολιτική στην οποία πρωταγωνιστούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: