Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ «Βάζει το λιθαράκι της» στην υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας


Αντί να δοθούν το 1,5 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ και όσα ακόμη χρειάζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές, δίνονται σε ληξιπρόθεσμα, αναποτελεσματικά προγράμματα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον «έλεγχο για λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα (φυματίωση, ελονοσία, παρασιτώσεις κ.λπ.)», που θα απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες - όπως μετανάστες και τα παιδιά τους, άπορους, άστεγους - ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στα πλαίσια της συνολικής πολιτικής της ΕΕ, που απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη του για ολοκληρωμένη, δωρεάν, δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και φορτώνει το βάρος της στην Τοπική Διοίκηση, σε ΜΚΟ και σε άλλους «εθελοντικούς» φορείς. Ετσι, το συγκεκριμένο ληξιπρόθεσμο πρόγραμμα αποτελεί εξειδίκευση του προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», 2007 - 2013, για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του πληθυσμού, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Την ώρα, δηλαδή, που κυβέρνηση και ΕΕ περικόπτουν δραματικά τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, δίνουν στοχευμένα λεφτά μέσω του ΕΣΠΑ για να προωθηθεί η αντιλαϊκή πολιτική τους.
Το πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα αναφέρεται πως «η ανάμειξη του πληθυσμού των μεταναστών με λοιπούς κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής» «έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας. Η παρακολούθηση και ο εμβολιασμός τους αποτελεί άμεση ανάγκη και προτεραιότητα της Πολιτείας, τόσο για την προστασία του τοπικού πληθυσμού, όσο και για τη δική τους προστασία».
Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος και σε πόσο πληθυσμό θα φτάσει, ούτε ποιες είναι οι αμοιβές και οι όροι εργασίας του προσωπικού, ούτε αν έχει η Περιφέρεια τον αριθμό του προσωπικού για να υλοποιήσει το πρόγραμμα (σ.σ. για τους 6 τομείς της Αττικής: 18 γιατροί, 8 νοσηλευτές, 15 επισκέπτες υγείας, 2 μαίες, διοικητικοί υπάλληλοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί). Αντίθετα, ξεκαθαρίζεται πως για την υλοποίησή του θα γίνει συνεργασία με ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ, δήμους, συλλόγους μεταναστών και την Εκκλησία. Κατά τομέα θα υπάρχουν 2 είδη συνεργείων, της «ιατρικής ομάδας» και της «ομάδας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης», ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση μιας μόλις κινητής μονάδας με ακτινολογικό μηχάνημα.
Αποσπασματικές και υποτυπώδεις υπηρεσίες
Στη διάλυση των Κέντρων Υγείας και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αν λειτουργούσαν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και την εμφάνιση τέτοιων λοιμωδών νοσημάτων, αναφέρθηκε εκ μέρους των εκλεγμένων με το ΚΚΕ περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος. Το πρόγραμμα έπρεπε να είναι μέρος της δραστηριότητας των δημόσιων Κέντρων Υγείας σε μόνιμη βάση, αφού η πρόληψη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας απαιτούν μέτρα σε μόνιμη βάση από οργανωμένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, τόνισε.
Οπως σημείωσε, οι κοινωνικές ομάδες που χαρακτηρίζονται ευπαθείς παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα περικόπτονται συνεχώς οι κρατικές δαπάνες για Υγεία - Φάρμακα και εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες. «Τον έλεγχο της Δημόσιας Υγείας και την παρακολούθηση του πληθυσμού οργανωμένα, με ιατρικό ιστορικό για κάθε παιδί και κάθε ασθενή είχαν αναλάβει τα Κέντρα Υγείας και το ΕΣΥ προτού τα διαλύσουν», είπε και τόνισε πως για ολοκληρωμένη ΠΦΥ χρειάζεται «κλινική εξέταση, προγραμματισμός εργαστηριακών εξετάσεων, λήψη της διάγνωσης και θεραπεία». Αναφορικά με τα ΤΕΣΤ μαντού, που είναι ο πυρήνας του προγράμματος, είπε, δείχνοντας την αποσπασματικότητα και την αναποτελεσματικότητά του: «Ενα μαντού δείχνει απλά αν κάποιος οργανισμός έχει έρθει σε επαφή με το μικρόβιο της φυματίωσης ή αν έχει κάνει εμβόλιο. Από κει και πέρα χρειάζονται οργανωμένες εξετάσεις με συνέχεια». Επίσης, υπογράμμισε πως ποτέ δεν ελέγχονται οι χώροι εργασίας και τα σχολεία για να τηρούνται τα συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα για κάθε εργαζόμενο ή μαθητή.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ψήφισαν λευκό και σημείωσαν πως τα χρήματα του ΕΣΠΑ και όσα επιπλέον απαιτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να δοθούν για την ανάπτυξη και τη στελέχωση ανάλογων υπηρεσιών και δομών δημόσιας Υγείας, στα δημόσια Κέντρα Υγείας και τον εξοπλισμό τους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: