Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ Επικίνδυνες ελλείψεις από το ελάχιστο προσωπικό


Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της περιοχής
Πλήρως εκτεθειμένοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της επαρχίας λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο Ναυπλίου)
Eurokinissi
Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κατοίκους του Δήμου Νότιας Κυνουρίας στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκθέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση» της περιοχής και καλεί σε «λαϊκή συστράτευση για να μην πεθαίνει ο κόσμος στο δρόμο».
Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, που καλύπτει μόνιμο πληθυσμό 10.000 και το καλοκαίρι πολύ περισσότερους, και στα Περιφερειακά Ιατρεία Τυρού, Πελετών, Παλιοχωρίου, Κοσμά, η έλλειψη προσωπικού έχει αγγίξει «κόκκινο»:
  • Υπηρετούν μόλις 4 γενικοί γιατροί, ενώ χρειάζονται περισσότεροι.
  • 1 παιδίατρος, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2.
  • 1 Βιοπαθολόγος, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2.
  • 1 Οδοντίατρος, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2.
Το Αγροτικό Ιατρείο του Κοσμά είναι ακάλυπτο:
  • Δεν υπάρχει μαία.
  • Στο νοσηλευτικό υπηρετούν 2 μόνιμες νοσηλεύτριες και 2 συμβασιούχες, ενώ οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, αν συνυπολογίσουμε και τους πολλούς ανήμπορους που χρειάζονται ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στο σπίτι.
  • Στο παραϊατρικό υπηρετούν μόνο 2, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3.
  • Δεν έχει καθόλου διοικητικό προσωπικό και μόνο 1 άτομο στο τεχνικό προσωπικό.
Συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων είναι τουλάχιστον 15 για να καλυφθεί στοιχειωδώς όλο το 24ωρο ο πληθυσμός για τακτικά και έκτακτα περιστατικά. Επισκέπτες ιατροί (γυναικολόγος, καρδιολόγος κ.λπ.) στο Κέντρο Υγείας, που θα έπρεπε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα να καλύπτουν προγραμματισμένα ραντεβού, δεν προβλέπονται. Γίνεται μόνο επίσκεψη Ψυχιάτρου κάθε 15ήμερο. Οι αγροτικοί γιατροί και όλο το προσωπικό, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ακόμα πως «ο εξοπλισμός και το προσωπικό πρέπει να είναι τέτοια που να καλύπτουν ακόμα και βραχεία νοσηλεία για απλές περιπτώσεις, που μπορούν να κρατηθούν στο Κέντρο Υγείας και να μην τρέχουν στην Τρίπολη ή στο Αργος με το παραμικρό. Νέα μηχανήματα, όπως υπερήχων ή για αέρια αίματος, δεν υπάρχουν. Απαιτείται και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος εξοπλισμού.
Με όλες αυτές τις ανεπάρκειες, τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας πληρώνουν όλο και περισσότερα και οι λιγοστοί υγειονομικοί εντατικοποιούν τη δουλειά τους. Μέχρι πότε όμως μπορεί ο κόσμος να υποφέρει; Μέχρι πότε η ανασφάλιστη νεολαία μας θα πληρώνει γιατρούς και φάρμακα; Κι αν χρειαστεί νοσοκομείο, οι γονείς ξεπουλάνε περιουσιακά στοιχεία!».
Δεν είναι «σπατάλη» η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει: «Δεν είναι σπατάλη να βρίσκουμε έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό και τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Δεν είναι "ορθολογική ανάπτυξη" το χαράτσι των 5 ευρώ, η μεγάλη περικοπή σε φάρμακα και εξετάσεις, ούτε αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δηλαδή να καθιερώσει "ετήσιο πλαφόν για δαπάνες Υγείας" στον καθένα.
Οσοι υποστηρίζουν την "πάση θυσία παραμονή στην ΕΕ" είναι συνένοχοι, αφού θυσιάζουν την υγεία μας στις επιλογές της Τρόικας. Είναι συνυπεύθυνοι και όσοι αθωώνουν την ΕΕ, αλλά και όσοι κοιμίζουν το λαό, λέγοντάς του ότι "όλα θα φτιάξουν" ή ότι "δεν αξίζει να αγωνίζεσαι, κοίταξε το ατομικό βόλεμα".
Ολη αυτή η κατάσταση της υποχρηματοδότησης, του κουρέματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, της ανεργίας του 1,5 εκατ. ανέργων, οδήγησε στην ευρωπαϊκής έμπνευσης μείωση των δημοσίων δαπανών Υγείας από το 2009 μέχρι σήμερα, από 14 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ. Και προαναγγέλθηκαν και νέες μειώσεις από το υπουργείο Υγείας».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: