Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Αμόκ σφαγής δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα


Σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις βλέπει η τρόικα, προϊδεάζοντας για το μέγεθος του αντιλαϊκού πλήγματος που ετοιμάζουν από κοινού με τη συγκυβέρνηση
Νέα καθοριστικά και πιθανότατα μη αναστρέψιμα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, οικογενειακά - κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση θα επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων, 16 και πλέον δισ. ευρώ, που αφορά την περίοδο 2012-2014.
Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα της υλοποίησης της στρατηγικής επιλογής της άρχουσας τάξης, των κυβερνήσεων και του διεθνούς παράγοντα, για αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της δημιουργίας ευνοϊκών προϋποθέσεων για επάνοδο σε συνθήκες υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω της βίαιης προσαρμογής του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία εξ αντικειμένου οδηγούν στην απόλυτη και σχετική εξαθλίωση εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού.
Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή η νέα προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, με την αντιπροσωπεία της τρόικας. Σκοπός της συνάντησης ήταν:
α) Η οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
β) Η αναζήτηση μέτρων για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012.
γ) Η αναζήτηση των λεγόμενων δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (αφορούν στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς κλπ.).
Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, άνω των 16 δισ. ευρώ, η εφαρμογή του οποίου θα εξαφανίσει κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής που εφαρμοζόταν ως σήμερα από το αστικό κράτος, ενώ το σχετικό κενό θα σπεύσει να καλύψει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, φυσικά με το αζημίωτο και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, έναντι τιμολογίου, για όσους φυσικά θα μπορούν να τις πληρώνουν.
«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, εκφράζοντας έτσι και την «αποφασιστική στάση» της συγκυβέρνησης να ξεμπερδεύουν με όποια κοινωνική κατάκτηση έχει εναπομείνει ζωντανή. Η τρόικα έχει ήδη αποχωρήσει από την Ελλάδα, με την προοπτική να επιστρέψει στις αρχές Σεπτέμβρη για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη χορήγηση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα μέτρα
Ο Αρμαγεδδών των μέτρων προβλέπεται να πλήξει κάθε πλευρά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Τα 6 από τα 11,6 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών που εμπίπτουν στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθούν το υπουργείο Παιδείας με περικοπές ύψους 2,2 δισ. και το υπουργείο Υγείας με 1,8 δισ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συγκυβέρνηση και τρόικα έχουν καταλήξει σε:
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66-67 χρόνια.
  • Φορολόγηση κατά 10% των συντάξεων από ένα όριο και πάνω, με πιο πιθανό το μαχαίρι να πέσει από τις συντάξεις των 1.400 ευρώ.
  • Δραστικές μειώσεις στις αποδοχές όσων έχουν διπλές και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλές συντάξεις, με τη θέσπιση εισοδηματικού ορίου στα 2.400-2.500 ευρώ.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Μείωση ως και 40% στο εφάπαξ, ακόμα και εκείνων που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για σύνταξη.
  • Πλήρη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας, μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Εφαρμογή, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, του νέου μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές μισθών που θα αγγίξουν το 40%). Μειώσεις μισθών και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία) με την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα στο 2013.
  • Ερωτηματικό παραμένει αν προχωρήσουν στην πλήρη κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από την 13η-14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας).
  • Μείωση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, από 360 σε 330 ευρώ.
Υγεία - Παιδεία
Ο τυφώνας των μέτρων θα πλήξει καίρια τη Δημόσια Υγεία, καθώς συγκυβέρνηση - τρόικα συμφώνησαν σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία. Από αυτά, τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν περικοπές της επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τις οποίες προτίθενται να αντικαταστήσουν με την αύξηση ως και 50% των νοσηλίων, που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση. Το υπόλοιπο 1 δισ. προβλέπεται να εξευρεθεί από την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, αλλά και από ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων, πέραν αυτών που έγιναν το 2011.
Οι περικοπές ύψους 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται να γίνουν στο χώρο της Παιδείας, μέσω της συγχώνευσης 150 σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και της αύξησης των ωρών διδασκαλίας καθηγητών και δασκάλων, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης των ωρομισθίων.
Στο χώρο των ΟΤΑ προβλέπεται η κατάργηση χιλιάδων Οργανισμών, χωρίς να είναι γνωστό τι θα απογίνουν αυτοί που απασχολούνται σήμερα σε αυτούς.
Σιγή ασυρμάτου υπάρχει εξάλλου από τη συγκυβέρνηση για το μέλλον 15.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να απολυθούν ως το τέλος του 2012, καθώς και των 150.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να απολυθούν ως το 2015.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: