Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Απεργούν Δευτέρα και Τρίτη οι γιατροί στο Νοσοκομείο Σερρών

 

Κατάργηση κλινών και συλλειτουργίες κλινικών


Προάγγελο της συρρίκνωσης των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν τα τεκταινόμενα και οι αποφάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων στις Σέρρες και στα Πατήσια.

Στις Σέρρες η διοίκηση του νοσοκομείου άλλαξε τα προγράμματα εφημέρευσης σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Υγείας ώστε να προσαρμοστούν στο κονδύλι που εγκρίνεται από το υπουργείο (για τις Σέρρες χρειάζονταν 280.000 ευρώ/μήνα ενώ μέχρι τώρα γίνονταν εφημερίες με 360.000 ευρώ/μήνα). Αυτή η αλλαγή σημαίνει στην πράξη ότι τις καθημερινές στο νοσοκομείο δεν εφημερεύουν νευρολόγοι, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ουρολόγοι, ορθοπεδικοί (εφημερίες ετοιμότητας), ενώ μετά τις 9 το βράδυ δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο ούτε μικροβιολόγοι, αιματολόγοι, ακτινολόγοι, ιατροί αξονικού (μικτές εφημερίες).
Τα Σαββατοκύριακα βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας όλες οι παραπάνω ειδικότητες. Συγχρόνως περνάει στη «συλλειτουργία» κλινικών, όπως αναφέρει, και συλλειτουργεί τις 2 Παθολογικές, τις 2 Χειρουργικές και τις 2 Γυναικολογικές Κλινικές (μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των εφημερευόντων ιατρών στις παραπάνω κλινικές). Ετσι στις αργίες θα υπάρχει σε ενεργό εφημερία 1 ειδικός παθολόγος με 2 ειδικευόμενους που θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο των παθολογικών περιστατικών που θα έρθουν στα επείγοντα (που περιλαμβάνει και πνευμονολογικά και νευρολογικά), τις 2 παθολογικές κλινικές (από 35 κρεβάτια η κάθε μία) και τη νευρολογική και πνευμονολογική κλινική αφού καλείται ο παθολόγος να καλύψει τον παθολογικό τομέα στο σύνολό του. Στον εργαστηριακό τομέα δε θα εφημερεύει κανένας!
Χτες έγινε γενική συνέλευση των γιατρών και αποφάσισαν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη με συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου. Ζητούν δημόσια, δωρεάν Υγεία πλήρως χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό - Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων - Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων - Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
Αιφνιδιαστική επιχείρηση συρρίκνωσης στο Πατησίων
Αρχικά, στο Νοσοκομείο Πατησίων προβλέφθηκαν 150 κλίνες αλλά λειτούργησαν 110 κλίνες. Το Πατησίων διασυνδέθηκε με το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» και στα πλαίσια αυτής της διασύνδεσης το σχέδιο του νέου Οργανισμού του νοσοκομείου που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο, προέβλεπε τη μείωση των κλινών σε 88.
Σε αυτό αντέδρασαν γιατροί και εργαζόμενοι και έκαναν πολλές κινητοποιήσεις. Προχτές, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων» έγινε εισήγηση απ' το διοικητή του Δήμο Μπαρτσώκα να περάσει ο Οργανισμός με τις 88 κλίνες. Με δυναμική παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Πατησίων αναβλήθηκε η συζήτηση για το θέμα.
Χτες, έγινε συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου και αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις για την αποσύνδεση του νοσοκομείου απ' τους Αγίους Αναργύρους, τη διατήρηση της αυτοτέλειάς του και την ένταξη σε όμορα νοσοκομεία.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: