Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Περικοπές από παντού βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού


Θα κόψουμε από παντού. Αυτή ήταν με δυο λόγια η ουσία όσων είπε χτες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σιαλμάς, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Μάλιστα το μαχαίρι στη χρηματοδότηση της Υγείας το ονόμασε «ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων», τη στιγμή που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους και που ο ΕΟΠΥΥ απειλείται άμεσα με κατάρρευση.
Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο, ο αναπληρωτής υπουργός, παραδέχτηκε πως είναι σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για νέες περικοπές στην Υγεία. Οπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι μας» να κλείσουν νοσοκομεία, «θα ξεκινήσουμε τις αναδιαρθρώσεις και θα δούμε, να μετρούμε την αποδοτικότητα των τμημάτων και να κατευθύνουμε εκεί τους πόρους», καθώς και την πληρότητα. Στο μεταξύ, μια σειρά νοσοκομεία που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους υποβαθμίστηκαν μέσω των συγχωνεύσεων σε κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου και σε βραχείας νοσηλείας και ταυτόχρονα ζωτικά τμήματα νοσοκομείων και κλίνες καταργήθηκαν. Οσο για την πληρότητα των νοσοκομείων, είναι ενδεικτικά τα ράντζα στο νοσοκομείο «Αττικόν»...
Για το ζήτημα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού σε νοσοκομεία και αν θα γίνουν προσλήψεις, διατύπωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης «όλο το προσωπικό που εργάζεται σήμερα στο ΕΣΥ να έχει τη μέγιστη απόδοση» και δεν δίστασε να φέρει σαν παράδειγμα τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα». Στο «Αττικόν» ο αναπληρωτής υπουργός εγκαινίασε τον Ιούλη τρεις νέες κλινικές (νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική, ουρολογική) και μετέφερε 30 νοσηλευτές από το «Αγία Βαρβάρα», χωρίς εκπαίδευση για το νέο τους αντικείμενο. Παράλληλα δεν υπήρξε προγραμματισμός για γιατρούς, με αποτέλεσμα αρκετές μέρες τη βδομάδα την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια οι γιατροί να την κάνουν από το... τηλέφωνο. Αυτό, λοιπόν είναι το πρότυπο του υπουργείου Υγείας, που σκοπεύει να το γενικεύσει στα νοσοκομεία.
Σχετικά με το πλαφόν των 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο, είπε πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι μας αυτή τη στιγμή αυτό το μέτρο, γιατί είναι και σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί».
Τέλος αναφέρθηκε στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των γενόσημων φαρμάκων, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τον ασφαλισμένο μόνο για το φθηνότερο φάρμακο - το γενόσημο - και αν έχει την οικονομική δυνατότητα θα αγοράζει το ακριβότερο και θα πληρώνει ο ίδιος τη διαφορά. Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν θα πάρουν τα γενόσημα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά και τα πιο κατάλληλα για τη συγκεκριμένη ασθένεια ή για το συγκεκριμένο οργανισμό του ασθενή. Μάλιστα ο Μ. Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς «να πιστέψουν στα γενόσημα», αλλά μέχρι να πιστέψουν το υπουργείο σχεδιάζει να βάλει «τον ασθενή να συμμετάσχει στην πίεση προς τον γιατρό να του γράφει το γενόσημο και θα εξεταστούν στο μέλλον κίνητρα προς το γιατρό - π.χ. χαμηλότερο μέσο κόστος ανά συνταγή και μπόνους - για να γράφει γενόσημα».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: