Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Δραματικές περικοπές με εξοργιστική προπαγάνδα


Πάνω από 300 εκατ. το χρόνο θα κοπούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, ενώ η κυβέρνηση τολμά να ισχυρίζεται ότι δε θα εμποδιστεί η άνετη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας
Η κατάργηση τμημάτων και κρεβατιών θα έχει βαριές συνέπειες στη Δημόσια Υγεία του λαού (φωτ. από το νοσοκομείο «Λοιμωδών» Θεσσαλονίκης)
MotionTeam
Σε περικοπές που θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο για την οριστικοποίηση των μέτρων για τη διετία 2013-2014. Την ίδια ώρα εξακολουθούν τα εξοργιστικά ψεύδη του υπουργείου Υγείας πως «δεν πρόκειται να εμποδιστεί η άνετη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας, όπως επίσης και στο αναγκαίο φάρμακο για τον κάθε ασθενή» και πως το «μαχαίρι» του κράτους στις δαπάνες Υγείας γίνεται για «εξοικονόμηση πόρων» και ενάντια στον «πλουτισμό επιτηδείων».Τα παραπάνω σημείωσε σε χτεσινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια τι εννοεί η κυβέρνηση ως «νοικοκύρεμα» των δαπανών για την Υγεία: «Νοσοκομεία ως εγκαταστάσεις δε θα κλείσουν. Κλινικές θα ενοποιηθούν, τμήματα θα ενοποιηθούν και επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο». Δηλαδή - σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - οι τομείς της Υγείας όπου περισσεύουν ή σπαταλώνται κρατικοί πόροι είναι τα νοσοκομεία, κρίσιμες κλινικές και απαραίτητα τμήματα. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα «εξοικονόμησης» και «εξορθολογισμού»:
  • Ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καταργεί 771 οργανικές θέσεις εργασίας, μειώνει σε 37 από 64 τα ιατρικά τμήματα και τις μονάδες, ενώ τα νοσηλευτικά τμήματα μειώνονται σε 35 από 53. Ταυτόχρονα δεν προβλέπει γυναικολογική κλινική, μειώνονται σε 1 από 2 οι καρδιολογικές κλινικές, σε 3 από 4 οι παθολογικές κλινικές και σε 2 από 4 οι χειρουργικές κλινικές.
  • Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων οδήγησαν στη μείωση των οργανικών κλινών σε 35.360 από 46.783 και στη μείωση κατά 660 περίπου των υφιστάμενων ιατρικών τμημάτων και μονάδων, που προφανώς σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα ...περίσσευαν.
  • Τα νοσοκομεία έχουν «στεγνώσει» από υλικά και φάρμακα, ο ΕΟΠΥΥ παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το Α' εξάμηνο του 2012 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί 1-1,4 δισ. για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Από πού, λοιπόν, περισσεύουν οι πόροι που θα πετσοκόψει το υπουργείο;
Κυνισμός και «βρώμικη» προπαγάνδα
«Οταν αναφέρομαι σε συνενώσεις κλινικών και τμημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, εννοώ ότι θα γίνουν αυτές οι συνενώσεις που κρίνονται αναγκαίες. Το να επικαλείται κανείς μια ειδικότητα στο όνομα της προσφοράς υπηρεσιών στον ασθενή, χωρίς στην πραγματικότητα αυτό να συμβαίνει, αυτό δε με απασχολεί», είπε ακόμη ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, δεν μπαίνει θέμα προσφοράς υπηρεσιών στον ασθενή όταν καταργούνται τμήματα. Αν, για παράδειγμα, καταργηθεί η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας, που εξυπηρετεί παιδιά όλης της Νοτιοανατολικής Αττικής, τι θα απογίνουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες; Η μετατροπή του νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και άλλων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου δεν θα έχουν συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες;
Τα παραδείγματα τέτοιων ...«αναγκαίων» συγχωνεύσεων είναι πάμπολλα κι όμως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν δίστασε για ακόμη μια φορά να ισχυριστεί πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί άριστα και παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας. Αυτό το οποίο θα πάψει να κάνει το ΕΣΥ είναι να εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα συγκεκριμένων παραγόντων του». Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντίθετα στο όνομα της «διαφάνειας» θα χάσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που είχαν.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: