Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Μειωμένες θα εξοφληθούν οι εφημερίες των γιατρών


Μειωμένες θα πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες του Α' εξαμήνου του 2012 οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας, όπως προκύπτει από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων «για την αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων εφημεριών των ιατρών εντός των εγκεκριμένων μηνιαίων πιστώσεων».
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει «ορθά κοφτά» στους γιατρούς πως «ό,τι πήρανε, πήρανε» αφού με την παραπάνω εγκύκλιο παραμένει απλήρωτο το 20% του συνολικού ποσού για κάθε μήνα, τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη - Μάρτη και εξοφλούνται πλήρως μόνο οι μήνες Απρίλης - Μάης. Γι' αυτά επαρκεί το συμπληρωματικό κονδύλι που ενέκρινε το υπουργείο, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Επίσης θα μείνουν οι επιπλέον εφημερίες που έχουν γίνει πέρα από το πλαφόν των 4 το μήνα για τους ειδικευμένους γιατρούς και των 7 το μήνα για τους ειδικευόμενους, που πληρώνονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι ενδεικτικό πως το 2011 το κονδύλι των εφημεριών που ενέκρινε η κυβέρνηση ήταν 365 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάζονταν 400 εκατ. ευρώ. Για το 2012 μειώθηκε εκ νέου το κρατικό κονδύλι, στα 315 εκατ. ευρώ και με το συμπληρωματικό κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ έφτασε τα 321 εκατ. Δηλαδή υπολείπονται τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για να καλύπτονται με μια στοιχειώδη ασφάλεια οι εφημερίες των νοσοκομείων.
Τα ολοένα μειωμένα κονδύλια για τις εφημερίες, πέρα του ότι επιβάλλουν απλήρωτη εργασία των γιατρών, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, καθώς θα συρρικνωθούν τα προγράμματα εφημεριών και νοσοκομεία θα εφημερεύουν χωρίς απαραίτητες ειδικότητες. Ηδη γίνονται λιγότερες εφημερίες, έχει μειωθεί ο αριθμός των εφημερευόντων γιατρών, όπως και το ωρομίσθιο της εφημερίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: