Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Απειλεί με λουκέτο αν δε δεχτούν σύνθλιψη υπηρεσιών


Παρέμβαση του ΚΚΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις σε Κάρυστο και Κύμη για να μη γίνει συγχώνευση των δύο νοσοκομείων με αυτό της Χαλκίδας
Την απειλή του κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων μέσα στο 2013 ή την υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών Υγείας στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου, έστειλε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντησή του με τους φορείς της Καρύστου και της Κύμης, οι οποίοι αντιδρούν στη συγχώνευση των νοσοκομείων των παραπάνω περιοχών με το νοσοκομείο Χαλκίδας.
Η συγχώνευση -η διασύνδεση, όπως την ονομάζει η συγκυβέρνηση- των παραπάνω νοσοκομείων με το νοσοκομείο Χαλκίδας έχει φέρει δραματικές αρνητικές αλλαγές -κυρίως με τις μετακινήσεις προσωπικού- που ξεσήκωσε τους κατοίκους στην Κάρυστο -την Παρασκευή- και στην Κύμη, χτες. Αντιπροσωπείες φορέων της περιοχής ήρθαν χτες στην Αθήνα και είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι φορείς έθεσαν ως κεντρικό ζήτημα το αυτοδιοίκητο των νοσοκομείων. Δηλαδή, να έχουν αυτόνομη διοίκηση κάθε ένα απ' τα δύο νοσοκομεία και όχι κοινή διοίκηση, όπως προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει τώρα η συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ.
Παίρνοντας αφορμή απ' αυτό το περιορισμένο αίτημα, ο υπουργός, αφού αρνήθηκε την ικανοποίησή του, πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι με το αυτοδιοίκητο το νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει εάν δεν επιτευχθούν οι όροι του μνημονίου: Δηλαδή, αν -κατά την έκφραση της κυβέρνησης- δε γίνει εξοικονόμηση πόρων απ' τις σπατάλες, τότε η Ελλάδα δεν αντέχει το σημερινό αριθμό των νοσοκομείων.
Επίσης, στο αίτημα να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού απ' το δύο νοσοκομεία προς τη Χαλκίδα ο υπουργός απάντησε ότι εξετάζει το θέμα...
Παρέμβαση του ΚΚΕ
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στην Κάρυστο την Παρασκευή και συνεχίστηκαν χτες στην Κύμη με κοινό αίτημα να μη γίνει συγχώνευση των δύο νοσοκομείων με αυτό της Χαλκίδας, αλλά να υπάρξει αναβάθμισή τους με προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού) καθώς και εξασφάλιση τεχνολογικού εξοπλισμού. Στο νοσοκομείο της Κύμης έγινε χτες και αποκλεισμός των ταμείων για τα 5 ευρώ, με πρωτοβουλία της «Παρέμβασης Πολιτών Ανατολικής Εύβοιας» και τη συμμετοχή του δήμου.
Παρεμβάσεις για την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή έκαναν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, καθώς και η ΚΟΒ Καρύστου του ΚΚΕ, που εκτός του άλλων, διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της πόλης, με σημαντική παρουσία των κατοίκων, και ομιλητή το Γ. Μαρίνο. Παρόμοια παρέμβαση έγινε και απ' την ΚΟΒ Αλιβερίου - Κύμης του ΚΚΕ, όπου σε συγκέντρωση κατοίκων μίλησε η Σοφία Ντούρου, στέλεχος του ΚΚΕ.
Και στα δύο νοσοκομεία, εκτός απ' τις -στα πλαίσια της διασύνδεσης- μετακινήσεις προσωπικού υπάρχουν τρομακτικά κενά με βάση τους ισχύοντες Οργανισμούς, με αποτέλεσμα να προσφέρονται ανασφαλείς υπηρεσίες, κυρίως στις εφημερίες.
Ενιαίες υποστηρικτικές λειτουργίες
Για «ενιαία λειτουργία των υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων» μέσω της διασύνδεσης των νοσοκομείων μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, στο ερώτημα των συγχωνεύσεων που του τέθηκε στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όταν τέθηκε και το ερώτημα για τις κινητοποιήσεις στην Κάρυστο και στην Κύμη. Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα της κάλυψης τρομακτικών κενών με μπαλώματα απ' το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως έγινε στην Εύβοια.
Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι μελετά τη δυνατότητα χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος και πέραν των ήδη προβλεπόμενων απ' τη νέα υπουργική απόφαση κατηγοριών των εργαζομένων. Ετσι, π.χ., η συγκυβέρνηση αφού έκοψε το νοσοκομειακό επίδομα των 350 ευρώ, που ήταν γενικευμένο, τώρα χορηγεί το ανθυγιεινό επίδομα μόνο σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που είναι 150 και 75 ευρώ.
  • Με ανακοίνωσή τους οι προμηθευτές υλικών στα δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι σταματούν την προμήθεια από σήμερα επειδή «κουρεύονται» τα ομόλογα που είχαν πάρει για την εξόφληση χρεών.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: