Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Από την τσέπη όλες οι παρακλινικές εξετάσεις


Κι άλλες, πιο άγριες ακόμα, πληρωμές για τα λαϊκά στρώματα ώστε να έχουν μια στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προοιωνίζεται η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) να αναστείλει επ' αόριστον την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων με πίστωση για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η άρση της πίστωσης θα αρχίσει στις 9/4/2012. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών μονάδων Υγείας επικαλούνται τη μη εξόφληση χρεών όλων των Ταμείων για εξετάσεις που έκαναν οι ασφαλισμένοι τους. Η απόφαση αυτή των ιδιωτών έρχεται να συμπληρώσει τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλάξει το κράτος από τα κονδύλια για την Υγεία, τα οποία φορτώνει στους αρρώστους και στα Ταμεία. Και τώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να πληρώσει, οι ιδιώτες γιατροί μετακυλίουν όλο το κόστος για τις εξετάσεις στους ασθενείς.
Τυπικά οι άρρωστοι μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις στα δημόσια εργαστήρια, χωρίς καμία συμμετοχή. Ομως τα εργαστήρια του ΙΚΑ είτε δεν έχουν αντιδραστήρια είτε κλείνουν και μετατρέπονται σε απλά αιμοληπτήρια. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι ουρές είναι πολύμηνες. Ετσι καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας συμμετοχή 15%, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα για τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος με βάση το δημόσιο τιμολόγιο το σύνολο των εξετάσεων στοιχίζει 34,25 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει για τη συμμετοχή του 5,1 ευρώ από την τσέπη του, όταν τις κάνει στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα θα πληρώνει και τα 34,25 ευρώ από την τσέπη του.
Αν χρειαστεί να κάνει π.χ. μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να πληρώσει μέχρι 237 ευρώ ή για μια μαγνητική αγγειογραφία θα πληρώσει από 235-295 ευρώ...
Εφαρμογή και της «δραστικής ουσίας»
Με προχτεσινή ημερομηνία ο ΕΟΠΥΥ κυκλοφόρησε τις οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία των δέκα μεγαλύτερων σε κατανάλωση δραστικών ουσιών, όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε τελευταία. Ετσι αν κάποιος άρρωστος πάρει το φάρμακο που του σύστησε ο γιατρός του και είναι πολύ ακριβότερο θα αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά.
Με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν εκτός συντογράφησης, εκτός αν πληρωθούν απ' τους ασθενείς, φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως το Losec για το στομάχι.
Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεσή του, περιοριζόμενος όμως μόνο «στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς» και όχι ότι βασικό κριτήριο αυτής της επιλογής είναι το κέρδος και το κόστος αντί να είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των φαρμάκων, που θα προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: