Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Θεμέλιο του συστήματος Υγείας και των δωρεάν παροχών


Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Την πρωταρχική σημασία που έχει η δημόσια υγεία για την οργάνωση συνολικά του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση που είχε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα για τη λειτουργία και το χαρακτήρα της ΕΣΔΥ που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη κατάθεση, και στη συνέχεια απόσυρση σχετικής τροπολογίας.
Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Θεωρούμε πολύ χρήσιμη την επίσκεψη των εκπροσώπων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με αφορμή ένα σχετικό άρθρο που θα φέρει ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή. Εμείς πριν απ' όλα θέτουμε το εξής ζήτημα: Την ουσιαστικά ανύπαρκτη δημόσια Υγεία στη χώρα μας, η οποία πρέπει να είναι η αρχή, αν θέλετε, της οργάνωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των δωρεάν παροχών. Συνειδητοποιούμε τις απειλές που θα χτυπήσουν τους ανθρώπους στη δημόσια Υγεία κυρίως εξαιτίας της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μελετήσουμε τις προτάσεις για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η ΕΣΔΥ, ούτως ώστε και από την επιστημονική πλευρά και από την πρακτική να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, διεκδικώντας - εμείς λέμε μαζί με το λαό - να αποτελέσει ουσιαστικό και αναπόσπαστο στοιχείο όλης της Υγείας η δημόσια Υγεία. Να γίνει το θεμέλιό της για να μπορούμε να μιλάμε πια και για την υγεία και σε ατομικό πεδίο».
Επίσης, ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γ. Κυριόπουλος δήλωσε: «Θέσαμε στην κ. ΓΓ του ΚΚΕ τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τα πλήγματα της οικονομικής κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού αλλά και στις υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερα την επίπτωση που έχει η ανεργία και ο δανεισμός των νοικοκυριών στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα ειδικότερα στην ισχαιμική καρδιοπάθεια, στην κατάθλιψη και τα άλλα προβλήματα και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Επίσης θέσαμε στην κ. ΓΓ το πρόβλημα της ενίσχυσης και υποστήριξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ως βασικού πυρήνα, βασικού εργαλείου στην υποστήριξη της δημόσιας υγείας των πολιτικών δημόσιας υγείας στη χώρα μας και την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Ανεργία και χρέη «σκοτώνουν» την Υγεία
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τις δημόσιες δομές μειώνει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1,5% επί του ΑΕΠ
Η ανεργία, τα χρέη των νοικοκυριών, η γύμνια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και οι ανύπαρκτες δομές στη δημόσια Υγεία, άλλαξαν δραματικά τους δείκτες της υγείας του πληθυσμού την τελευταία πενταετία. Η αρνητική εξέλιξη προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε 6.500 νοικοκυριά.
Για την έρευνα, αντιπροσωπεία της ΕΣΔΥ ενημέρωσε το ΚΚΕ, σε χτεσινή συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει αύξηση σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ καταγράφεται και αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά 38,5%. Αυτοί που πλήττονται κύρια είναι οι χρόνια πάσχοντες, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.
Απ' την επεξεργασία των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2012, που έκανε η ΕΣΔΥ, προκύπτουν αιματηρές περικοπές που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα. Οι συνολικές δαπάνες υγείας στο τέλος του 2012 θα μειωθούν σε 6,4% επί του ΑΕΠ, έναντι 9,7% το 2009. Η δημόσια δαπάνη από 6% το 2009 θα μειωθεί σε 4,5% επί του ΑΕΠ. Επίσης, οι ιδιωτικές δαπάνες μειώνονται από 3,7% σε 1,9% αποδεικνύοντας έτσι -όπως είπαν οι επιστήμονες- ότι τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε εκείνα τα ποσά που πλήρωναν μέχρι τώρα για να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών. Ετσι στρέφονται στα νοσοκομεία, καθώς η ΠΦΥ, είναι γυμνή -γι' αυτό και παρατηρείται αύξηση μέχρι και 24%- όπου βέβαια και εκεί τους περιμένουν χαράτσια.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: