Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επικίνδυνες οι ελλείψεις φαρμάκων για τη ζωή ασθενών


Ερανο έφτασε να κάνει μια μεταμοσχευμένη για να μπορέσει να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα
Επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών αποδεικνύονται οι ελλείψεις 250 φαρμάκων στην αγορά, αφού οι πολυεθνικές στρέφουν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες για να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.
Η επισήμανση αυτή έγινε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο οποίος όμως συνεχίζει να λειτουργεί ως ιμάντας στην εφαρμογή της πολιτικής που χτυπά το λαϊκό δικαίωμα σε δωρεάν Υγεία και Φάρμακο. Ανάμεσα στα στοιχεία που αναφέρθηκαν ήταν και η περίπτωση μεταμοσχευμένης, η οποία δεν μπόρεσε να βρει τα φάρμακα που την προφυλάσσουν απ' την απόρριψη του μοσχεύματος σε τρία νοσοκομεία (Αττικόν, Ευαγγελισμός και Ερυθρός), όπως προβλέπεται για ορισμένες περιπτώσεις φαρμάκων. Ο λόγος της έλλειψης και απ' τα νοσοκομεία είναι ότι και σε αυτά οι φαρμακευτικές εταιρείες δε δίνουν, λόγω των χρεών τους, φάρμακα. Ετσι η άπορη αναγκάστηκε να κάνει έρανο ανάμεσα σε γνωστούς για να μαζέψει 89 ευρώ και να αγοράσει το φάρμακο από φαρμακείο.
Ελλείψεις παρουσιάζονται σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, παιδικά εμβόλια. Οι ελλείψεις, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, τη διφθερίτιδα και τον τέτανο, είναι σε μόνιμη σχεδόν έλλειψη.
Κατά τα άλλα, η ηγεσία του ΦΣΑ επέμενε στην αδιέξοδη πρακτική της άρσης της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν μόνο στους φαρμακοποιούς της δύναμής του 135,431 εκ. ευρώ. Ηδη έχουν σταματήσει να δίνουν φάρμακα με πίστωση στα ταμεία των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων επαρχιών, ΗΛΠΑΠ, Οίκο του Ναύτη, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, ΟΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και δικηγόρους Αθηνών. Η ηγεσία του ΦΣΑ επανέλαβε την απειλή ότι θα άρει και την πίστωση στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), απ' την 1.4.2012 σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν τα χρέη τους.
Με εξαίρεση το Λεκανοπέδιο, την Αχαΐα, τα Χανιά, τη Ροδόπη και την Αργολίδα στην υπόλοιπη χώρα οι φαρμακοποιοί απεργούν σήμερα για δεύτερη μέρα ενάντια τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Τα ασφαλιστικά Ταμεία θα συνεχίσουν να καλύπτουν - με ενδιάμεσο τα νοσοκομεία - τα έξοδα της εισαγωγής των μοσχευμάτων από το εξωτερικό. Με χτεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας σημειώνει πως «λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με το κόστος της προμήθειας μοσχευμάτων από το εξωτερικό, για περιπτώσεις αλλογενετικής μεταμόσχευσης από ξένο εθελοντή δότη, από τούδε και στο εξής, τη δαπάνη των συγκεκριμένων μοσχευμάτων θα αναλαμβάνουν πλήρως τα νοσοκομεία και εν συνεχεία τα έξοδα θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: