Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Στο βούρκο των επιχειρηματιών η Υγεία του λαού Από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ


Συγκυβέρνηση και τρόικα εχθρεύονται και πολεμούν τις αυξημένες ανάγκες του λαού σε καθολικές, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας
Καταψηφίζοντας τον εφαρμοστικό νόμο, ο εισηγητής του Κόμματος Ν. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την ισοτιμία μπροστά στην αρρώστια, την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην περίθαλψη και το φάρμακο. Αντιτασσόμαστε, είπε, στην αντιμετώπιση της αρρώστιας με εισοδηματικά κριτήρια και στην κερδοσκοπική επιχειρηματική μετάλλαξη των κρατικών νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων και στιγματίζουμε την επιβολή χαρατσιών στους ασθενείς και τους ασφαλισμένους για ιατρικές χειρουργικές, διαγνωστικές, φαρμακευτικές και θεραπευτικές πράξεις.Ο βουλευτής υπογράμμισε την αντίθεση του ΚΚΕ στις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, εργαστηρίων, κρεβατιών, εξειδικευμένων μονάδων, κλινικών και υγειονομικών μονάδων στα κρατικά νοσοκομεία με βάση κερδοσκοπικά κριτήρια.
Αναφερόμενος στα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου, που περιέχουν ρυθμίσεις οργανωτικής και λειτουργικής ενιαιοποίησης των διοικητικών μονάδων, είπε ότι αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν την κερδοσκοπική αγορά Υγείας και με τη λεγόμενη διασύνδεση των νοσοκομείων αυτά βυθίζονται ολοκληρωτικά στα «βρωμόνερα» των κερδοσκόπων. Είναι χαρακτηριστικό τόνισε ότι προβλέπεται πως η οργανωτική διάρθρωση των κρατικών νοσοκομείων έρχεται να υπηρετήσει τις κάθε φορά κυμαινόμενες ρευστές ανάγκες της αγοράς.
Σχετικά με το νοσοκομείο «Ε. Ντινάν», ο Ν. Παπακωνσταντίνου ζήτησε να περάσει άμεσα στον κρατικό έλεγχο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δωρεάν παροχές Υγείας στους ασθενείς και με άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μισθών στο προσωπικό. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην πώληση ή κάθε είδους παραχώρηση κομματιών του νοσοκομείου στο γειτονικό «Κοργαλένειο - Μπενάκειο».
Διαχρονικό «πάρτι» με το φάρμακο
Για το φάρμακο είπε ότι «το πάρτι της δεκαπενταετίας που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το οδήγησαν σε ξεφάντωμα, σήμερα συνεχίζεται έξαλλα, με τη διαφορά ότι σήμερα οι καλεσμένοι αντί να είναι 100, είναι απλώς 30 και για αυτό γκρινιάζουν οι αποκλεισμένοι». Οι φαρμακοβιομήχανοι, τόνισε, βγάζουν στη φόρα με ανακοινώσεις τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την περιφρούρηση των μεριδίων στην αγορά και το γδάρσιμο των ασφαλισμένων.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Εφιστούμε την προσοχή του ελληνικού λαού για τις ταξινομήσεις για θετικές και αρνητικές λύσεις, για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, για επώνυμα γενόσημα και ανώνυμα γενόσημα, με ή χωρίς πατέντα, καινοτόμα και παλιά, ευρωενωσιακά ή από την Ινδία. Μιλάμε για μια κατάσταση όπου αναπτύσσεται λυσσώδης ανταγωνισμός στην αγορά φαρμάκου και με βίαιες αναπροσαρμογές στα μερίδια της αγοράς. Σε αυτά αποβλέπουν και οι ρυθμίσεις για το φαρμακείο με την δημιουργία και τη διείσδυση επώνυμων δικτύων στη λιανική αγορά του φαρμάκου με την εξουθένωση των μικρών φαρμακοποιών».
Ο Ν. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε ακόμα την αντίθεση του ΚΚΕ στη γενίκευση της λειτουργίας και τη στήριξη που δίνει το νομοσχέδιο στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, καταγγέλλοντας ότι η στόχευση αυτών των διατάξεων είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και να γίνει ελκυστική η προσωρινή απασχόληση. Για τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με μέτρα συντριβής των ταμείων, ενώ ζήτησε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους να είναι δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων.
Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι για τους μετανάστες με τις διατάξεις που προωθούνται ουσιαστικά απαλλάσσονται οι οργανωτές της μαύρης και της ανασφάλιστης εργασίας και με τον ίδιο τρόπο που εξοντώνουν τους Ελληνες εργαζόμενους θέλουν και τζάμπα μετανάστες.
Ενέχυρο η Υγεία του λαού
Για νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται άλλο ένα έγκλημα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του ενάντια στην υγεία και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έκανε λόγο στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους καταγγέλλοντας ότι με αυτό «βάζουν ενέχυρο για τη νέα δανειακή σύμβαση τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και στα φάρμακα».
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είπε, αφού δημιούργησαν μια κατάσταση - κόλαση με τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα και ενώ στα νοσοκομεία αυξήθηκε η προσέλευση κατά 30%, με το νομοσχέδιο μετατρέπουν πάνω από 50 δημόσια νοσοκομεία σε παραρτήματα των υπόλοιπων, ενώ καταργούν εγκληματικά όλα τα ψυχιατρεία και τα μετατρέπουν σε ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση νομοθετεί για τους εμπόρους της Υγείας
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης στο φάρμακο, στην Υγεία και την Πρόνοια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης για τη μαζική συνταγογράφηση που πρέπει να φτάνει στο 50% - 60% γενόσημων - αντιγράφων φαρμάκων είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά στο σύνολο των αντιδραστικών και άκρως επικίνδυνων για το λαό αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνει συνεχώς στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο φάρμακο.
Οι κορόνες της συγκυβέρνησης για δήθεν "εξορθολογισμό των δαπανών", για το "νοικοκύρεμα της σπατάλης" για χτύπημα της διαφθοράς, της μίζας και των κομπιναδόρων, είναι το προπέτασμα καπνού για να κρύψουν από το λαό τις άγριες κρατικές περικοπές σε δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές παροχές που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις πληρωμές από τους ασθενείς για όλες αυτές τις υπηρεσίες.
Η πρόληψη αφήνεται στην ατομική ευθύνη και οικονομική δυνατότητα του καθένα. Η υποβαθμισμένη και ελλιπής πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη μέσω του ΕΟΠΥΥ, πληρώνεται αδρά από τους εργαζόμενους άμεσα και μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Νοσοκομεία, κλινικές, ψυχιατρεία ακόμα και το μοναδικό δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο για παιδιά και εφήβους στο όνομα των συγχωνεύσεων καταργούν τμήματά τους ή κλείνουν οριστικά.
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, για την οποία πολύ υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, επήλθε κυρίως από τη ραγδαία αύξηση της πληρωμής των ασθενών για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Η αθρόα εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας αντιγράφων φαρμάκων, που επιδιώκεται μπορεί να αποδειχτούν αναποτελεσματικά έως επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών. Οι έλεγχοι που προφασίζεται ο ΕΟΦ ότι κάνει είναι προσχηματικοί γιατί το πάνω χέρι, την έκθεση βιοϊσοδυναμίας των φαρμάκων τη δίνουν οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι.
Η έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η πρόληψη των ασθενειών και η προστασία της υγείας του λαού. Είναι πώς το κράτος θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο φάρμακο και ας πληρώνει ο λαός απ' αυτά που δεν έχει για να βρει την υγειά του. Ας βγάζουν υπερκέρδη και τώρα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης οι βιομήχανοι και οι έμποροι της Υγείας και του φαρμάκου.
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν υποχρέωση να αντιπαλέψουν τα αντιδραστικά μέτρα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο φάρμακο. Πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε σύγχρονη δωρεάν αποκλειστικά δημόσια Υγεία - Πρόνοια, φάρμακο. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας για να ανατραπεί η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: