Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ


Η επίθεση της    συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων εντείνεται και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματιών έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε χρεοκοπία και τους καλούν και σε άλλες θυσίες.
Με τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο στην υγεία- πρόνοια:
· αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι περικοπές για τις δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές παροχές,
· καταργούνται ουσιαστικά 50 δημόσια νοσοκομεία που χαρακτηρίζονται ως παραρτήματα. Καταργούνται 5 ψυχιατρικά νοσοκομεία, στο όνομα της «αποασυλοποίησης». Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις με τις συγχωνεύεις και την αξιολόγηση.
· προωθείται η κατάργηση πολλών προνοιακών ιδρυμάτων και η σύνδεση των προνοιακών παροχών αποκλειστικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα και από τη μεταφορά της πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας.
· επεκτείνεται το καθεστώς των επικουρικών εργαζόμενων. Καθιερώνεται η μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες κ.α.
Όλα αυτά προωθούνται στο όνομα του «εξορθολογισμού», της αντιμετώπισης της σπατάλης και των συμφερόντων στην υγεία. Στην ουσία στόχος είναι να γίνουμε οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στην υγεία και συνολικά τα μονοπώλια. Μοναδικό κριτήριο για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή είναι το κόστος και τα κέρδη και όχι οι ανάγκες των ασθενών και τα επιστημονικά κριτήρια.
Η νέα άγρια επίθεση γίνεται ενώ ήδη η κατάσταση στους χώρους εργασίας μας λαμβάνει τραγικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Χιλιάδες υγειονομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών, την απλήρωτη δουλειά (εφημερίες, δεδουλευμένα). Οι ελλείψεις προσωπικού αυξάνονται συνεχώς. Μεγαλώνει η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Αυξάνονται ραγδαία οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών στα ιδιωτικά συνεργεία κ.α
Στον ιδιωτικό τομέα υγείας οι εργοδότες κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση, θέλουν να την καταργήσουν. Αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, απολύουν.
Οι πληρωμές των ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνονται διαρκώς, η αναμονή και η ταλαιπωρία επίσης. Με τον ΕΠΟΥΥ  καρατομούνται οι υγειονομικές παροχές για όλους τους ασφαλισμένους (και τους υγειονομικούς). Αυξάνεται η συμμετοχή για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Έχουμε ευθύνη σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΙΚΑ, προνοιακό ίδρυμα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των νέων νόμων, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Να στείλουμε μήνυμα ότι δεν υποτασσόμαστε, δεν φοβόμαστε, να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.
Να συντονίσουμε τον αγώνα μας όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία- πρόνοια ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και ειδικότητα. Να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να ενώσουμε την πάλη μας με τους συναδέλφους της ιδιωτικής υγείας, ενάντια στην κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης, στις απολύσεις και την τρομοκρατία.
Να καλέσουμε σε κοινό αγώνα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τις Λαϊκές επιτροπές των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τα νοσοκομεία μας, τα σωματεία και τις επιτροπές ανέργων των άλλων κλάδων, τους συλλόγους φοιτητών, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, τα σωματεία των συνταξιούχων. Όλους αυτούς δηλαδή που βλέπουν και βιώνουν ως ασθενείς την επικίνδυνη κατάσταση στην υγεία που ζούμε και εμείς. Να γίνει το ζήτημα της υγείας- πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Αυτός ο κοινός αγώνας και ο αυτός ο συντονισμός είναι που μπορεί:
ü να κάνει την φωνή μας και την πάλη στον χώρο της υγείας- πρόνοιας πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική,
ü να δώσει απάντηση στο κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι δήθεν οι αγώνες μας ταλαιπωρούν τους ασθενείς,
ü να εξασφαλίσει την πραγματική ενότητα, την δύναμη, τη μαζικότητα και την συλλογικότητα που απαιτείται για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ανατροπή της αθλιότητας που επιβάλλει στο λαό να πληρώνει για την υγεία του, να κινδυνεύει από την έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και υλικών, να  θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες,

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην υγεία- πρόνοια καλούμε όλα τα ΔΣ να συνεδριάσουν άμεσα. Να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι με συλλογικό τρόπο τη συνέχιση του αγώνα μας, τον συντονισμό στους χώρους υγείας- πρόνοιας και με τα λαϊκά στρώματα, την κλιμάκωση που απαιτείται. Χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για:
· να μην περάσουν οι περικοπές του νέου μισθολογίου- να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων που έχουν δάνεια,
· να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία,
· να μη συγχωνευτεί- καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ,
· να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών,
· κατάργηση των πληρωμών των ασθενών,
· να μην μείνει κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
· πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό,
· αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία- πρόνοια.

Προχωράμε από κοινού στα νοσοκομεία και τις Λαϊκές Επιτροπές:
o Την Πέμπτη 15/03, κλείσιμο ταμείων και παράσταση διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων
o Την Τετάρτη 21/03/, στάση εργασίας και κινητοποίηση (κοντινών νοσοκομείων- μονάδων)- συγκέντρωση- πορεία στις γειτονιές, σε κεντρικό δρόμο, σε μονάδα του ΕΠΟΥΥ
o Σε κλιμάκωση με απεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: