Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες

Οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας το τελευταίο διάστημα είναι άκρως ανησυχητικές και εκρηκτικά επείγουσες.
Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Εύβοιας έχει πολλές φορές φορές από αυτό το βήμα (επίσημο blog) τονίσει τόσο με δημοσιεύματα του Τύπου όσο και με δικές της παρεμβάσεις τις άκρως επικίνδυνες για την δημόσια Υγεία ανατροπές που έχουν λάβει χώρα τόσο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στον νομό μας αλλά η επίσημη ηγεσία των Νοσοκομειακών ιατρών Εύβοιας "περί άλλων τυρβάζει".
Μετά τις άγριες περικοπές των κονδυλίων εφημέρευσης για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ πανελλήνια,υπάρχουν προβλήματα στην εφημέρευση των Νοσοκομείων και των ΚΥ του Νομού μας από την αρχή του 2012 και όσο περνάει ο καιρός αυτά επιδεινώνονται.
Για τους μήνες Ιανουάριο,Φεβρουάριο,Μάρτιο και Απρίλιο οι συνάδελφοι ενώ εφημέρευσαν ανόλογα με τα προγράμματα που καταρτίστηκαν από τις κλινικές και τις διευθύνσεις τους και αφού υπογράφηκαν από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, λόγω των περικομμένων και ανεπαρκών κονδυλίων εφημέρευσης που δόθηκαν από την κυβέρνηση (Υπ.Υγείας) πληρώθηκαν πετσοκομένες κατά 30-40% ανάλογα με την κλινική και την ειδικότητα ενώ είχαν πραγματοποιηθεί στο ακέραιο από τους συναδέλφους των κατά τόπους μονάδων Υγείας.
Επίσης από τα τέλη του 2011 ιδίως στο Νοσοκομείο Χαλκίδας λόγω των μειωμένων εφημεριακών κονδυλίων η Διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου σε αγαστή συνεργασία με το Υπ. Υγείας αποφάσισε να μην εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία, κρίνοντάς τες "ειδικότητες μη πρώτης γραμμής" οι Ουρολόγοι,οι Πνευμονολόγοι,οι Οφθαλμίατροι,οι Οδοντίατροι κ.α. , βασίζοντας αυτή την απόφασή τους στην ανεπάρκεια των κονδυλίων για εφημερίες!!!!
Η ΔΗΠΑΚ έχει εξ αρχής καταγγείλει την ενέργεια αυτή και καθιστά υπεύθυνη την Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας για την πλημμελή και ανασφαλή εφημέρευση που απορρέει από την έλλειψη των παραπάνω ειδικοτήτων από την εφημερία του Νοσοκομείου Χαλκίδας.Ταυτόχρονα η ανοχή και συγκάλυψη των ανωτέρω ενεργειών της Διοίκησης από μερίδα συναδέλφων που κατέχουν και θέσεις στο ΔΣ της ΕΙΝΝΕΥΒ  αποτελεί μέγα ατόπημα τόσο συνδικαλιστικό όσο και επιστημονικής ηθικής της Υγείας.
Η ΕΙΝΝΕΥΒ οφείλει αμέσως να να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες που συνιστούν κίνδυνο για την Υγεία των συμπολιτών μας και να συσπειρώσει την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς για να εξευρεθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των Νοσοκομείων της Εύβοιας που θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο το άμεσο χρονικό διάστημα!!
Επίσης επισημαίνουμε ότι παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, ενώ καθυστερεί δραματικά η ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

Διαπιστώνεται σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο σύνολο των κλινικών, παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών και αδυναμία σταθερής, συνεχούς λειτουργίας του αξονικού τομογράφου.

Διαπιστώνεται επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων που αφορούν τα νυχτερινά, τις αργίες κλπ, κι αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και το πλαφόν στις εφημερίες που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του νοσοκομείου, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Σε υπόμνημα του σωματείου των εργαζομένων αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα αιτήματα:

Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου, η προσαρμογή του οργανισμού του νοσοκομείου στις σύγχρονες ανάγκες, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η λειτουργία του αξονικού τομογράφου όλο το 24ωρο, η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης υλικών, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, η έγκαιρη πληρωμή των νυχτερινών και εξαιρέσιμων, η μισθολογική αναβάθμιση, η ένταξη των εργαζομένων στα Ανθυγιεινά επαγγέλματα, το κούρεμα των δανείων των εργαζομένων στο 40%, η αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Τα στοιχεία τεκμηριώνουν τη θέση πως η αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, και ιδιαίτερα η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας έχουν διαμορφώσει οδυνηρή κατάσταση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Νοσοκομείου της Χαλκίδας σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά, την καταβολή των δεδουλευμένων, την ανάκληση των μειώσεων στους μισθούς γενικότερα του εισοδήματος των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη της κατάργησης των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, τη ματαίωση της διαλυτικής συγχώνευσης - υποβάθμισης των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Η Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: