Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Συντονισμός υγειονομικών – ασθενών για νοσοκομεία ανοιχτά στο λαό


  • Την είσοδο των ασθενών στο νοσοκομείο χωρίς να πληρώνουν τα 5 ευρώ εξασφάλισαν με χτεσινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο «Αγιοι Ανάργυροι»
  • Προτάσεις «κινητοποιήσεων» που στρέφουν τους υγειονομικούς ενάντια στις ανάγκες των ασθενών στρώνουν το έδαφος στην υπονόμευση των αγώνων τους
Σε κινητοποίηση και κλείσιμο των ταμείων προχώρησαν και χτες οι εργαζόμενοι στο ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», αναδεικνύοντας πως πρέπει να δυναμώσει ο κοινός αγώνας υγειονομικών, ασθενών, ασφαλισμένων και όλου γενικά του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, αφού έχουν κοινό αντίπαλο: την πολιτική που, παραδίδοντας τα νοσοκομεία στα μονοπώλια, αφενός τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και αφετέρου δεν επιτρέπει στη λαϊκή οικογένεια να εξασφαλίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει ανάγκη.
Αυτό ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν και οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (σ.σ. στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο (χτες και προχτές). Εκεί, ακούστηκαν και προτάσεις για «κινητοποιήσεις» με «κλείσιμο του νοσοκομείου», «να μένουν έξω οι ασθενείς», «να καταλάβουμε το νοσοκομείο και να το διοικούμε εμείς» κλπ. Τέτοιες προτάσεις ακούγονται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά δημόσια νοσοκομεία, στρέφοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους του κλάδου ενάντια στους ασθενείς και ανοίγοντας το δρόμο στην υπονόμευση των αγώνων τους, ακόμα και για προβοκάτσιες σε βάρος τους. Μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν πάρει ανοιχτά και κατηγορηματικά θέση ενάντια σε τέτοιες προτάσεις, απορρίπτοντας κάθε μορφή πάλης που είναι σε βάρος ασθενών και ασφαλισμένων και υπονομεύει τη συμμαχία τους απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, καλώντας τους εργαζόμενους σε περιφρούρηση των αγώνων τους, διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας για την άμεση αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού κλπ.
Ετσι και χτες, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», όχι μόνο δεν εμπόδισαν κανέναν ασθενή να μπει στο νοσοκομείο, αλλά μαζί με τους ασθενείς έκλεισαν τα ταμεία, κατάργησαν στην πράξη το 5ευρω και διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για όλους, και αξιοπρεπείς μισθούς για τους υγειονομικούς. Μάλιστα, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό περιστατικό που έφτασε εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας
Με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις περικοπές των μισθών και στα φοροχαράτσια και των γιατρών ενάντια στην αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της εκπαίδευσης και του τρόπου ανάδειξης της ειδικότητας, εκδηλώνεται η αντίδραση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
Χτες, οι γιατροί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για το νομοσχέδιο «της απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών», που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στη συνέχεια, πήγαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας γινόταν σύσκεψη με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), μερικούς ιατρικούς συλλόγους και επιστημονικές εταιρείες με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ειδικότητα.
Οι γιατροί μπήκαν μέσα στην αίθουσα και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ενώ κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης για τη μείωση των χρηματοδοτήσεων και τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις. Μετά την παρέμβαση των γιατρών ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος διέκοψε τη σύσκεψη, καθώς, όπως είπε, υπ' αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις 11 π.μ., θα κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» θα κάνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς έχει προκηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.
ΔΗΠΑΚ: Στο απυρόβλητο ο συνολικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου
Σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, μεταξύ των άλλων, σημειώνει:
«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για τη βαθύτερη προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες εμπορευματοποίησης της Υγείας, έντασης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, μονοπώλησης του χώρου της Υγείας και της μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων γιατρών. Είναι βήμα προσαρμογής στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην κινητικότητα γιατρών και υγειονομικών γενικότερα, στη μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών. Η απαλοιφή των εξετάσεων στο σκέλος της "έναρξης της ειδικότητας", σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, δεν αλλάζει την παραπάνω κατεύθυνση. Πρόκειται για ελιγμό και ανέξοδη "υποχώρηση". Σε αυτό η συγκυβέρνηση βοηθήθηκε απ' όλες τις άλλες παρατάξεις, γιατί στην πράξη περιόρισαν την κριτική στην κατάργηση των εξετάσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο το συνολικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: