Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Πρωτιά για τις ταξικές δυνάμεις


Κρίσιμο όπλο για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι η πάλη του ΠΑΜΕ ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία
Στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ εμπιστεύτηκαν το τιμόνι του συνδικάτου τους οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία στον Πειραιά δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.
Με το αποτέλεσμα αυτό οι εργαζόμενοι δυναμώνουν τα όπλα τους για να αντιπαλέψουν την πολιτική που μετατρέποντας την Υγεία σε εμπόρευμα χτυπά και τα δικά τους δικαιώματα. Το προηγούμενο διάστημα την πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου είχαν οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που με την τακτική τους ήταν υπέρ της εργοδοσίας, υπονόμευσαν τα συμφέροντα του κλάδου, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια και απογοήτευση που είχε ως συνέπεια και την μείωση των ψηφισάντων, ενώ συνεργάστηκαν ξεκάθαρα στην Ομοσπονδία με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ προκειμένου να πετάξουν τις ταξικές δυνάμεις από το προεδρείο.
Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Συνδικάτο, που ολοκληρώθηκαν στις 30 Γενάρη, έχουν ως εξής: Από τους 141 ψηφίσαντες, η ΔΑΣ πήρε 81 ψήφους και 4 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο ενώ η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» πήρε 59 ψήφους και 3 έδρες.
Για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την Ομοσπονδία (ΟΣΝΙΕ) η ΔΑΣ πήρε 82 ψήφους εκλέγοντας 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και έναν για το ΕΚΠ. Η ΑΠ πήρε 58 ψήφους εκλέγοντας έναν αντιπρόσωπο για την ΟΣΝΙΕ και κανέναν για το ΕΚΠ.
Στις προηγούμενες εκλογές, πριν από δύο χρόνια, είχαν ψηφίσει 228 εργαζόμενοι. Η ΔΑΣ είχε πάρει 106 ψήφους και 3 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, ενώ είχε εκλέξει 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και έναν για το ΕΚΠ. Η ΑΠ είχε λάβει 118 ψήφους και 4 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο. Είχε εκλέξει 3 έδρες για την Ομοσπονδία και 1 έδρα για το ΕΚΠ.
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
Σημαντική άνοδο σε ψήφους, ποσοστό και έδρες μπροστά στις εκλογές για την ΠΟΕΔΗΝ σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί). Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ψήφισαν 571 από 815 στις προηγούμενες εκλογές (έγκυρα 553 από 803), η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» έλαβε 213 ψήφους (από 166), 4 έδρες (από 3) και 38,5% (από 20,6%). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 180 ψήφους (από 303), 4 έδρες (από 5) και 32,5% (από 37,7%). Η ΑΡΣΥ (ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 83 ψήφους (από 119), 2 έδρες (από 2) και 15% (από 14,9%). Η ΔΑΚΕ πήρε 77 ψήφους (από 215), 1 έδρα (από 5) και 13,9% (από 26,7%).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Αντιδρούν στην «αξιολόγηση» από ιδιωτική εταιρεία
Στην αναβολή της ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία της αξιολόγησης του προσωπικού υποχρεώθηκε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Σωτηρία» μετά τη, χτεσινή, έντονη και μαζική αντίδραση των εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) ήταν προς συζήτηση η «έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εταιρείας εσωτερικού ελέγχου σε θέματα, διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά του νοσοκομείου».
Η αμοιβή της εταιρείας θα είναι 100.000 ευρώ. Η δημοσιοποίηση του θέματος αναστάτωσε τους εργαζόμενους που έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της Διοίκησης. Ο διοικητής είπε μόνο ότι η εταιρεία «έρχεται να βοηθήσει στα οικονομικά του νοσοκομείου». Τελικά ανέβαλε προσωρινά το θέμα που θα έρθει, όπως είπε, για καλύτερη διαβούλευση. Οι εργαζόμενοι ακόμα κατάγγειλαν ότι την ώρα που οι μισθοί τους πετσοκόβονται η κυβέρνηση δίνει αδρές αμοιβές σε εταιρείες που θα στηρίξουν τη διαλυτική της πολιτική στα δημόσια νοσοκομεία.
Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων για το θέμα της «αξιολόγησης», αλλά αρνήθηκε η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου. Η διαδικασία της «αξιολόγησης» στα δημόσια νοσοκομεία θα αξιοποιηθεί ώστε να προσαρμοστεί απόλυτα η λειτουργία τους στις αναδιαρθρώσεις που ενισχύουν την εμπορευματοποίησή τους. Στόχος δεν είναι μόνο η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η διαρκής υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στην οδό Πειραιώς, όπου πριν από λίγες μέρες η αρμόδια επιτροπή μείωσε το ποσοστό αναπηρίας ατόμου με ακρωτηριασμένο πόδι και με ρήξη αορτής από 67% σε 60%, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αναπηρική του σύνταξη από 480 ευρώ στα 370 ευρώ, έκαναν χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής.
Τα μέλη της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου συνομίλησαν με τους ανθρώπους που περίμεναν στο ΚΕΠΑ, τους ενημέρωναν για το περιστατικό, για τις συνολικές περικοπές στα επιδόματα και στις αναπηρικές συντάξεις και τους κάλεσαν να απαντήσουν αγωνιστικά, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.
Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε χτες το πρωί από τη ΣΕΑΑΝ και το Σύλλογο στην Πρόνοια Κεντρικού Τομέα Αθήνας, όπου ο κόσμος περίμενε στοιβαγμένος σε τεράστιες ουρές αναμονής, ενώ όπως έλεγαν την ίδια ταλαιπωρία βιώνουν για μέρες, αφού οι υπηρεσίες δεν επαρκούν.
«Αγώνες» με... κλειστά νοσοκομεία;
Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι «φωνές» από διάφορες κατευθύνσεις για «κλείσιμο των νοσοκομείων», για «κλειστές εφημερίες» και άλλες τέτοιες «μορφές πάλης», που φέρνουν σε σύγκρουση τους υγειονομικούς με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και αφήνουν τους ασθενείς εκτεθειμένους σε κινδύνους. Συνδικαλιστικές παρατάξεις όλων των αποχρώσεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και μεμονωμένοι εργαζόμενοι, είτε καλλιεργούν, είτε σιγοντάρουν την αντίληψη πως με αυτό τον τρόπο θα πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις περικοπές των μισθών και το ενιαίο μισθολόγιο. Μάλιστα, πατώντας στην δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία των οποίων η μισθοδοσία τους τελευταίους μήνες φτάνει ακόμη και τα ... μηδέν ευρώ, προτάσσουν το «επιχείρημα» πως «για τόσο λίγα λεφτά δεν δουλεύουμε».
Ποιον, όμως εξυπηρετούν αυτές οι αντιλήψεις και μορφές «διεκδίκησης»; Σίγουρα όχι τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, καθώς με αυτό τον τρόπο στρέφουν εναντίον τους ασθενείς κι ασφαλισμένους, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος άνθρωπος να χάσει ακόμη και τη ζωή του. Επειτα, με αυτό τον τρόπο είναι ευάλωτος ο αγώνας τους σε κάθε είδους προβοκάτσιες. Σίγουρα αυτή η μορφή «πάλης» δεν είναι υπέρ ούτε των ασθενών και των ασφαλισμένων, που έχουν μεγάλη ανάγκη τα ανοιχτά νοσοκομεία, τη δωρεάν θεραπεία και περίθαλψη. Και οι ίδιοι οι ασθενείς έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, είναι απολυμένοι, μακροχρόνια άνεργοι, δεν έχουν ούτε για τα απαραίτητα φάρμακα.
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες της χώρας έχουν τις ίδιες ανάγκες. Είναι, επομένως, κρίσιμο το ζήτημα αν - πέρα από τη μορφή - ο αγώνας τους θα έχει αιτήματα και στόχευση, ακριβώς σύμφωνα με αυτές τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Οι διεκδικήσεις τους - ειδικά σε ένα τομέα «ζωής και θανάτου» όπως είναι η Υγεία - πρέπει να στρέφονται εναντίον κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, είτε αυτή ασκείται από το κράτος, είτε από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Με τις μορφές πάλης που θα επιλέγουν, θα πρέπει ακριβώς αυτό να προτάσσουν: Ανοιχτά νοσοκομεία στις ανάγκες του λαού, ανεξάρτητα αν κάποιος είναι ασφαλισμένος ή άνεργος, χωρίς να πληρώνει κανείς το 5ευρω εισιτήριο και για εξετάσεις. Αντίθετα όποιος δέχεται την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία και κατ' επέκταση τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις που πουλούν υπηρεσίες, οδηγείται και σε διεκδικήσεις που στρέφονται ενάντια στην πλειοψηφία του λαού. Αυτό ακριβώς το κάλεσμα κοινής πάλης υγειονομικών και ασθενών απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΔΗΠΑΚ στην Υγεία.
Στον αντίποδα, δυνάμεις που «ανέχονται» προτάσεις για «κλειστά νοσοκομεία» καλλιεργούν στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι μπορούν να ωφεληθούν από τη λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια. Ενδεικτική είναι η «πρόταση πάλης», που διατυπώθηκε από εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ σε γενική συνέλευση στον «Ευαγγελισμό», να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι μερίδιο από τα έσοδα του νοσοκομείου, δηλαδή από τα εισιτήρια και τις πληρωμές εξετάσεων των ασθενών. Εν ολίγοις αποδέχεται, πως το κράτος «δεν έχει λεφτά για την Υγεία», αποδέχεται τις περικοπές και το ενιαίο μισθολόγιο και προτείνει να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών από το «άρμεγμα» των λαϊκών στρωμάτων!
Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη την πρόσβαση σε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, σύγχρονα νοσοκομεία στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό. Εχουν ανάγκη από προσωπικό που δε θα είναι εξουθενωμένο, ούτε προσωρινό με ελαστικές μορφές εργασίας. Εχουν ανάγκη από κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε συνοικία με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές. Αυτό είναι το περιεχόμενο που πρέπει να πάρει ο αγώνας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Ο λεγόμενος «αγώνας» με «κλειστά νοσοκομεία» στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στις λαϊκές διεκδικήσεις.
 
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: