Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ Δραματική και επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς


Υπόλογος ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, δήλωσε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μετά από περιοδεία του
Η αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Ευβοίας του Κόμματος, περιόδευσε χτες στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα. Η πορεία του Θεραπευτήριου δείχνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και γίνεται επικίνδυνη με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του μαύρου μετώπου. Σε ένα χώρο που στεγάζει πολύ δύσκολα περιστατικά, όπου ξεχειλίζει ο ανθρώπινος πόνος και οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι πολύ σκληρές, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση.
Για περισσότερους από 90 ασθενείς υπάρχουν μόνο 6 νοσηλευτές, αφού όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών, αλλά από τις αρχές Γενάρη έληξαν και οι συμβάσεις των επικουρικών, με αποτέλεσμα να απολυθούν. Και αυτά την ώρα που στο Θεραπευτήριο έγιναν νέες εισαγωγές από ιδρύματα που έκλεισαν (π.χ. περιστατικά αυτισμού και σχιζοφρένειας), που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει το Θεραπευτήριο Αυλίδας.
Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, χρειάζονται πάνω από 30 νοσηλευτές για να καλύπτονται οι βάρδιες. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη απόδοση ρεπό και αδειών, ενώ εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 7 νυχτερινές συνεχόμενες βάρδιες. Ελλείψεις σημειώνονται και στις υπόλοιπες ειδικότητες, στο τεχνικό προσωπικό, στο προσωπικό της κουζίνας. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εκτελούν εργασίες πέραν της ειδικότητάς τους (π.χ. χρέη μαγείρισσας κάνει τραπεζοκόμος, νοσηλεύτριες αναγκάζονται και κουρεύουν - ξυρίζουν τους περιθαλπομένους).
Τα αμαξίδια είναι παλιά, κατεστραμμένα και δυσλειτουργικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να επιβαρύνονται με τη μεταφορά των ασθενών και να είναι σε έξαρση οι μυοσκελετικές παθήσεις. Εξαιτίας της περικοπής των κονδυλίων για τα καύσιμα, δεν κινείται το λεωφορείο για τη μεταφορά των εργαζομένων και των περιθαλπομένων. Το σωματείο διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων και επιπλέον καταγγέλλει την πρακτική επιβολής ποινών, προστίμων σε εργαζόμενους από τη διοίκηση.
Να παρθούν μέτρα τώρα!
Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα του Θεραπευτηρίου Αυλίδας είναι χρόνια, πολύ οξυμένα και επικίνδυνα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Η γενικότερη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική εκδηλώνεται με οδυνηρό τρόπο στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων, στη μείωση των μισθών, στην οικονομική ασφυξία του θεραπευτηρίου.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αφορά ανθρώπους με χρόνιες ανίατες ασθένειες, ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για ειδική φροντίδα χαρακτηρίζει διαχρονικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, τεκμηριώνει το χαρακτηρισμό "καπιταλιστική βαρβαρότητα". Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είναι υπόλογος. Τα κατά καιρούς μπαλώματα, οι προσωρινές ανεπαρκείς λύσεις διαιωνίζουν τα προβλήματα, τα οξύνουν.
Το ΚΚΕ επαναφέρει το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών με κατάλληλο προσωπικό, με πλήρη - σταθερή εργασία με δικαιώματα, τον εφοδιασμό του Θεραπευτηρίου με σύγχρονα αναγκαία μέσα, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής επιβάλλεται να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα για τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και τις διαλυτικές συνέπειες που έχει στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Να τιμωρήσει αυστηρά τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τις δυνάμεις που καταργούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που αφορούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα, την κερδοφορία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας».
Κινδυνεύει βρέφος που χρειάζεται μεταμόσχευση
Το Ταμείο προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας αρνείται να καλύψει το κόστος για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό για επέμβαση που δε γίνεται στην Ελλάδα!
Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ζωή ενός βρέφους 4 μηνών που πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση λεπτού εντέρου (σ.σ. άκρως εξειδικευμένη βαριά ιατρική πράξη) και το Ταμείο Υγείας του προσωπικού Εθνικής Τραπέζης δε δέχεται να καλύψει τα έξοδα μετάβασης και νοσηλείας του παιδιού σε εξειδικευμένο νοσοκομείο στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις εγκληματικές συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο δεν εξαιρείται κανείς, όσο μεγάλη ανάγκη κι αν έχει, ακόμη και όταν πρόκειται για τη ζωή ενός βρέφους.
Η υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας έχουν κάνει τους επιχειρηματίες της Υγείας να «τρίβουν τα χέρια τους» και να «μπαίνουν» όλο και πιο δυναμικά σε αυτό τον τομέα, βγάζοντας μεγάλα κέρδη από την ασθένεια και τη δυστυχία των λαϊκών στρωμάτων. Αντίστοιχα, η ανάθεση της Υγείας στα ασφαλιστικά Ταμεία - αντί να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους - καθιστά τα Ταμεία αγοραστές υπηρεσιών Υγείας και σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους οδηγούνται στο «βούλιαγμα» και τις περικοπές. Θύμα σε κάθε περίπτωση είναι ο ασφαλισμένος και η οικογένειά του.
Ετσι, σε έγγραφό του το Ταμείο προσωπικού Εθνικής Τραπέζης σημειώνει πως δεν ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων «καθώς η περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί και στην κρατική πτέρυγα την οποία διαθέτει το εν λόγω νοσοκομείο. Μέσω δε του εθελοντικού οργανισμού "το Χαμόγελο του Παιδιού" αναζητείται κλίνη στην ανωτέρω (σ.σ. κρατική) πτέρυγα». Να σημειωθεί πως το συνολικό κόστος που πρέπει να διατεθεί στο ιδιωτικό βρετανικό νοσοκομείο ανέρχεται στις 325.000 λίρες. Ωστόσο, το εν λόγω νοσοκομείο δε δέχεται να φιλοξενηθεί το παιδί στην κρατική πτέρυγα.
«Τι μπορεί να κοστίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Κι όμως, από τη στιγμή που δέχεται κανείς ότι σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο θα υπάρχουν επιχειρηματίες - έμποροι «ζωής και θανάτου», είναι σαν να αποδέχεται πως κάποιοι αναγκαστικά δε θα έχουν να αγοράσουν. Είναι σαν να αποδέχεται πως τα Ταμεία - χρήματα των ίδιων των εργαζομένων - θα «ταΐζουν» τους επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου. Η πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους με ευθύνη του κράτους, για κατάργηση της επιχειρηματικότητας στο Φάρμακο είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, σωματείου, μαζικού φορέα.
ΦΟΡΕΙΣ ΙΟΥ AIDS
Χωρίς φάρμακα οι ανασφάλιστοι
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι φορείς του ιού του ΕΪΤΖ, που βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Οπως αναφέρθηκε χτες στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Ζώντας με το HIV» στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή 5.500 άτομα έχουν διαγνωστεί με τον ιό του ΕΪΤΖ, και βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ομως, το τελευταίο διάστημα κοντά στα 400 - 500 άτομα χάνουν περιοδικά την ασφαλιστική κάλυψη είτε γιατί είναι άνεργοι είτε γιατί είναι - κυρίως - αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό φορέα.
Ετσι, χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους τα οποία χορηγούνται μόνο μέσω των δημόσιων δομών Υγείας. Δηλαδή, δεν μπορούν ούτε και να τα αγοράσουν - αν βέβαια μπορούσαν να διαθέσουν από 800 - 1.000 ευρώ το μήνα που στοιχίζουν αυτά τα φάρμακα. Ετσι, οι γιατροί και οι επιστήμονες της Υγείας αναγκάζονται να αναζητούν διάφορους τρόπους, ώστε να μπορέσουν οι φορείς να πάρουν τα φάρμακά τους, γιατί, αν τα σταματήσουν, αναπτύσσεται αντοχή του ιού, που σημαίνει ότι μετά την επαναχορήγησή τους τα φάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Οπως τόνιζαν οι επιστήμονες της Υγείας πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις και οι φορείς που έχουν διαγνωστεί να παίρνουν τα φάρμακά τους χωρίς περιορισμούς.
Το βιβλίο «Ζώντας με τον HIV» είναι μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από όλες τις Μονάδες Λοιμώξεων και από τα γραφεία της Θετικής Φωνής.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: