Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑ Αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς χωρίς περίθαλψη


Δεν ανανεώνει τα βιβλιάρια Υγείας το ΙΚΑ για το 2012, απαιτώντας τουλάχιστον 90 μέρες ασφάλισης, αν και σχετική διάταξη προβλέπει τις 50 μέρες ασφάλισης, αλλά δεν έχει ανανεωθεί η ισχύς της για το νέο έτος

Δεν ανανεώνονται τα βιβλιάρια ασθενείας του ΙΚΑ για το 2012 και χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τουλάχιστον 90 ένσημα μέσα στο 2011 ή στο προηγούμενο 15μηνο, χωρίς να υπολογίζονται όμως τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών. Και αυτό, παρά την ψήφιση σχετικής διάταξης στο νόμο 3996 που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Ιούλη και προέβλεπε την αναστολή της ισχύος της νομοθετικής παρέμβασης που έγινε το 2008, με την οποία ο απαραίτητος αριθμός ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξανόταν σταδιακά από τα 50 ένσημα στα 100.Στο άρθρο 35 του νόμου 3996/2011, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ορίζεται ότι από την 1η Μάρτη του 2011 μέχρι και το τέλος του Φλεβάρη του 2012 οι ασφαλισμένοι καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος «εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου». Ομως, οι εργαζόμενοι που προσέρχονται αυτές τις μέρες στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ να ανανεώσουν τα βιβλιάρια Υγείας που λήγουν, διαπιστώνουν ότι απαιτούνται και πάλι 90 ένσημα και όχι 50 που προέβλεπε η παραπάνω διάταξη, η ισχύς της οποίας μέχρι τώρα δεν ανανεώθηκε για το νέο έτος.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δραματικό, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας την τελευταία διετία, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς να χάνουν όχι μόνο το εισόδημά τους, αλλά και να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις αυξημένες μέρες ασφάλισης που απαιτεί η ανατροπή που επιβλήθηκε το 2008. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σήμερα απαιτείται είναι η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εργαζομένων χωρίς προϋποθέσεις, αφού ακόμα και τα 50 ένσημα είναι όρος απαγορευτικός και ισοδυναμεί με στέρηση των παροχών Υγείας.
Βιβλιάρια χωρίς προϋποθέσεις
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λάρισα πραγματοποίησε, χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, απαιτώντας να γίνεται θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς προϋποθέσεις. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του συνδικάτου με τον διευθυντή του υποκαταστήματος, επισήμαναν ότι με την ανεργία στον κλάδο να είναι, σχεδόν, καθολική - στην περιοχή αγγίζει το 80% - είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων δεν μπορεί να έχει τα 90 ένσημα που χρειάζονται για τη θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας. Και προειδοποίησαν ότι, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους, οι οικοδόμοι θα προχωρήσουν σε δυναμικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να το επιβάλουν.
Σε ανακοίνωση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και, γενικότερα, των λαϊκών στρωμάτων, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, το Συνδικάτο, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας πρόβαλλαν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές Υγείας, ως "νοικοκύρεμα" και χτύπημα της "σπατάλης". Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι αποτελεί ένα πλουμιστό περιτύλιγμα, για να κρυφτεί ο πραγματικός τους στόχος, να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην Υγεία - Πρόνοια και στο Φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου "βασικού πακέτου". Να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην Υγεία και στο Φάρμακο».
Το συνδικάτο, αφού επισημαίνει ότι «αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων που δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε κρατικές παροχές και κάποιοι ελάχιστοι απ' αυτούς, οι τελείως εξαθλιωμένοι, θα οδηγούνται στη "φιλανθρωπία", στις ΜΚΟ και στους δήμους με ελάχιστες και υποβαθμισμένες παροχές», καλεί τους εργαζόμενους, αγωνιστικά, να διεκδικήσουν:
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν για όλους οι εισφορές, οι πληρωμές και οι συμμετοχές για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, για φάρμακα.
  • Ν' αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και δήμο, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, να μην καταργηθεί καμία κρατική μονάδα Υγείας, καθώς και του ΙΚΑ. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: