Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ Αυξάνονται οι άμεσες πληρωμές


Τη μονιμοποίηση των χαρατσιών για υπηρεσίες Υγείας - στις οποίες η πρόσβαση γίνεται πιο δύσκολη - και νέες περικοπές στην παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προοιωνίζεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τις πρωτοβουλίες της που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και με τις νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που ανακοινώθηκαν χτες.
Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο νομοσχέδιο για την Υγεία, και με τη συγκατάθεση της ΝΔ, θα περιληφθούν 23 πολιτικές που οι περισσότερες προτάθηκαν απ' το ίδιο το υπουργείο Υγείας ή απορρέουν απ' το «μνημόνιο 2». Τέτοια μέτρα είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία - και όχι την εμπορική ονομασία - καθώς και την προώθηση των αντιγράφων φαρμάκων.
Νέοι περιορισμοί στη συνταγογράφηση
Αδιαφορώντας για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να έχουν τα φάρμακά τους, η συγκυβέρνηση - μέσω του ΕΟΠΥΥ - απαγόρευσε στους ειδικευόμενους γιατρούς, που τραβάνε το κουπί στα δημόσια νοσοκομεία στις ώρες της μεγάλης ανάγκης, να συνταγογραφούν, για να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, ανακοίνωσε έναν Κώδικα με κανόνες με βάση τους οποίους θα τιμωρούνται οι γιατροί που κάνουν υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, χωρίς να διευκρινιστεί τι είναι υπερσυνταγογράφηση. Δηλαδή, ο γιατρός - πέρα από υπαρκτές παρατυπίες - πρέπει να έχει ως κύριο κριτήριο οικονομικά μεγέθη και όχι επιστημονικά κριτήρια.
Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση άνοιξε μια ακόμα πόρτα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας: Εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών πρόσβασης στις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά τη συρρίκνωση των υπηρεσιών των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους 5.500 μόνιμους γιατρούς του Ιδρύματος να δέχονται κάθε μήνα και 150 επισκέψεις στα ιδιωτικά ιατρεία με αμοιβή 10 ευρώ που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Απ' την τσέπη επισκέψεις και εξετάσεις
Ετσι, μετά τη συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έδωσε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), η οποία ανέφερε ευθέως ότι συμφωνεί με την εξοικονόμηση απ' τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από αρχές και κανόνες.
Πάντως, στη διάρκεια της συνέντευξης του ΙΣΑ επιβεβαιώθηκαν τα χαράτσια που υφίστανται οι άρρωστοι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ: Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε πανελλαδικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, οι ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγοι που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, κλείνουν το πλαφόν των 200 επισκέψεων με κάλυψη του ΕΟΠΥΥ το πρώτο δεκαπενθήμερο. Ετσι, το υπόλοιπο διάστημα οι άρρωστοι αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τις επισκέψεις που κυμαίνονται από 10 - 20 ευρώ, στα οποία προστίθεται και η συμμετοχή 15% για τις παρακλινικές εξετάσεις, (π.χ. 11 ευρώ για ένα τρίπλεξ καρδιάς) οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς τα εργαστήρια του ΙΚΑ δεν έχουν αντιδραστήρια, ή σιγά - σιγά κλείνουν.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: