Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Κινητοποίηση ενάντια στους μισθούς πείνας


Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των υγειονομικών
Κινητοποίηση ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο, που φέρνει μισθούς πείνας, έκαναν χτες έξω από το υπουργείο Υγείας σωματεία και εργαζόμενοι νοσοκομείων. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε να κηρύξει στάση εργασίας, εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία, όπως «Ευαγγελισμός», Θριάσιο, «Μεταξά», «Τζάνειο», «Αγλαΐα Κυριακού», Νοσοκομείο Πατησίων, «Αγιος Σάββας», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ΨΝΑ, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κ.ά. μετά από Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των σωματείων τους συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα, όπως, «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές», οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως δε θα δεχτούν καμία μείωση μισθών και απαίτησαν να μπουν μέσα στο υπουργείο. Τελικά οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που φύλαγαν το υπουργείο, υποχώρησαν και οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα. Εκεί, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) - αλλά όχι μόνο - που όλο το προηγούμενο διάστημα αντιτάχθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία, επιδίωξαν να γίνει Γενική Συνέλευση των διαδηλωτών και αυτό να βαφτιστεί «συντονιστικό».
Χαρακτηριστικές είναι οι εξής περιπτώσεις:
  • Στο «Τζάνειο» οι εργαζόμενοι συγκέντρωσαν 200 υπογραφές για να γίνει Γενική Συνέλευση και η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αρνήθηκε.
  • Αντίστοιχα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν στο ΔΣ του σωματείου να πάρει απόφαση για απεργία μέσα στο Φλεβάρη και να γίνει Γενική Συνέλευση, πρόταση που απορρίφθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις (Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ).
Ταυτόχρονα, είναι αυτές οι παρατάξεις που σε αρκετά νοσοκομεία καλλιεργούν την αντίληψη των «κλειστών εφημεριών» και προτείνουν μορφές κινητοποίησης που φέρνουν σε σύγκρουση τους υγειονομικούς με τον υπόλοιπο λαό.
Παίρνοντας το λόγο ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι εδώ και 10 μέρες στο δρόμο, με καθημερινές συγκεντρώσεις στα Επείγοντα, Γενικές Συνελεύσεις, κλείσιμο των ταμείων. Επιδιώκουμε να πετύχουμε την ταξική ενότητα. Εχουμε γράψει στο σωματείο όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την εργασιακή τους σχέση (π.χ. νοσηλευτές ΚΕΕΛΠΝΟ, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, εργολαβικούς). Κάθε άλλη ενότητα είναι επίπλαστη και επικίνδυνη. Λέμε «όχι» στις περικοπές των μισθών μας, στις ελαστικές μορφές εργασίας, στις απολύσεις, διεκδικούμε ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Με ανοιχτά νοσοκομεία, να μην πληρώνει ο κόσμος εισιτήριο και εξετάσεις διεκδικούμε μαζί με τους ασθενείς, τους ασφαλισμένους και τους ανέργους αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Αυτή είναι η πραγματική ενότητα.
  • Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, για την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που εδώ και μήνες δεν τους έχουν καταβληθεί.
Συναινετική πολιτική στις «φαρμακερές» περικοπές
Τη συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων» στην εφαρμογή των άγριων περικοπών στην Υγεία και ειδικότερα στη φαρμακευτική περίθαλψη αναζητεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
Ετσι, χτες, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας είχαν πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακεμπόρων, των φαρμακοποιών και των γιατρών, για να «γίνει επιμερισμός των περικοπών» στα φάρμακα, καθώς το 2012 οι δαπάνες των Ταμείων θα περιοριστούν στα 2,88 δισ. ευρώ - και μάλιστα χωρίς τον ΦΠΑ. Το κονδύλι αυτό είναι μειωμένο κατά 320 εκ. ευρώ σε σχέση και με το κονδύλι που συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση με την τρόικα (21.1.2012). Στα 2,88 δισ. ευρώ συνυπολογίζονται και τα Ταμεία, τα οποία δεν συμμετέχουν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ και ο Οίκος Ναύτου.
Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι το ακριβές ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 έχει προσδιοριστεί σε 240 εκατομμύρια το μήνα, θα ελέγχεται ανά τρίμηνο, και για κάθε ένα ευρώ πάνω από τα 240 εκατομμύρια το μήνα, θα μπαίνει επιστροφή (rebate) κατ' αναλογία. Ακόμα, αναφέρθηκε ότι είναι ανοικτό το θέμα απελευθέρωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Ολες αυτές οι επιλογές θα στερήσουν απ' τους ασθενείς φάρμακα ή θα τους αναγκάσουν σε άγριες πληρωμές τη στιγμή που ολόκληρες κατηγορίες πληθυσμού όπως συνταξιούχοι ή χρόνιοι άρρωστοι (π.χ. διαβητικοί) δεν αγοράζουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: