Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ Συγκροτήθηκε Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ


Βασικός στόχος η οργάνωση της πάλης των υγειονομικών μαζί με το λαό για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία - Πρόνοια
Από την ιδρυτική σύσκεψη της Γραμματείας
Με το «βλέμμα» στην οργάνωση των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας - Πρόνοιας, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στους χώρους αυτούς συγκροτήθηκε προχτές μέσα σε κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Υγεία και την Πρόνοια. Στην ιδρυτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς για τη δράση των ταξικών δυνάμεων και τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί, για την ανάγκη ενίσχυσης της συμμαχίας υγειονομικών - ασθενών, όπως επίσης και για τις δυσκολίες που χρειάζεται να ξεπεραστούν.
Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά από τη Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο, η συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας, μεταξύ άλλων, έχει στόχο να «οργανώνει την πάλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να οικοδομείται η ταξική ενότητα, η συμμαχία και η κοινή δράση με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα, υπερασπίζοντας το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία - Πρόνοια. Θα παίρνει πρωτοβουλίες που θα ανοίγουν δρόμο στην κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα στηρίζουν την αυτοτελή δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να λειτουργούμε ως πλειοψηφία εκεί που είμαστε μειοψηφία». Τονίστηκε ακόμα πως «είναι κεντρικό ζήτημα να επιταχυνθεί η συγκρότηση πυρήνων του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο, να μαζικοποιηθούν τα κλαδικά σωματεία, να αποκτήσουν "πόδια" στους μεγάλους ομίλους». Βασικό καθήκον της Γραμματείας θα είναι και η οργάνωση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και του οπορτουνισμού.
Μέτωπο ενάντια σε όσους στηρίζουν την επίθεση στην Υγεία του λαού
Στη μάχη που έχουν δώσει οι ταξικές δυνάμεις στον «Ευαγγελισμό» για να γραφτούν στο σωματείο όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και ειδικότητα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Ηλίας Σιώρας, ενώ βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την ΠΑΣΚΕ γι' αυτό το θέμα. Τώρα στο νοσοκομείο, όλες οι παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχουν συστήσει μια «διαπαραταξιακή επιτροπή αγώνα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοιχτεί μέτωπο απέναντι στις επικίνδυνες απόψεις που εκφράζουν, όπως «έξω τα κόμματα από τα σωματεία», «διαρκείς - καθημερινές γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία», «να κλείσει η γενική εφημερία των νοσοκομείων» κ.ά.
Οι επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ στους χώρους όπου επικρατεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αποτελούν στήριγμα για τους εργαζόμενους. Αυτό μεταφέρθηκε από μια σειρά εργασιακούς χώρους. Στο νοσοκομείο του Ρίου, η επιτροπή αγώνα συστάθηκε απέναντι στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που με ρουσφέτια (σ.σ. ακόμη και κατάλογο "εξαίρεσης" από την εφεδρεία ετοίμαζαν!) και εφησυχασμό εγκλώβιζαν τους εργαζόμενους. «Δεν αφήσαμε πλυντήριο, μαγειρείο, ιδιωτικά συνεργεία, χώρο του νοσοκομείου που δεν πήγαμε να βρούμε τους εργαζόμενους, μαζέψαμε τα χαράτσια της ΔΕΗ, κλείσαμε μαζί τα ταμεία του νοσοκομείου. Σήμερα είμαστε το "αποκούμπι" των εργαζομένων και έχουμε υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις μας», είπε ο Γιώργος Τιγγινάγκας. Επίσης, αναφέρθηκε στις δυνάμεις που υποστηρίζουν μορφές «πάλης», όπως «να κλείσουμε το νοσοκομείο», λέγοντας: «Αν περάσει τέτοια προβοκάτσια, θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω».
Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας
Αντιμέτωποι με τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι. Στη Λάρισα στο ΙΑΣΩ στήθηκε εργοδοτικό σωματείο μέσα σε μια νύχτα και μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%. Ούτε με τις μειώσεις, ούτε με τις 20 ώρες παραπάνω απλήρωτης εργασίας το μήνα «υπόσχεται» η εργοδοσία ότι δεν θα γίνουν απολύσεις! Στο κέντρο αποκατάστασης ANIMUS οι εργαζόμενοι δουλεύουν με χρονόμετρα, κάτω από κάμερες, απλήρωτοι, ελέγχονται αυστηρά για τα υλικά που χρησιμοποιούν. Στην «Αρωγή» οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι και η εργοδοσία τους λέει πως θα πληρωθούν αν η χώρα πάρει την επόμενη δόση! Στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με το «πιστόλι στον κρόταφο», όπως στο κέντρο αποκατάστασης «Αναγέννηση» που έγινε μείωση μισθού μέχρι 15% ανάλογα με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αντίστοιχα και στις δομές της Ειδικής Αγωγής όλης της χώρας οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και 1 χρόνο, οι εργαζόμενοι αποχωρούν και η έλλειψη προσωπικού και δομών έχουν καταντήσει αυτές τις δομές σε υποβαθμισμένα «παιδοφυλακτήρια».
«Δράσαμε σαν πλειοψηφία του σωματείου, κόντρα στις δυνάμεις του οπορτουνισμού που καλλιεργούσαν την αδράνεια και την πολιτική σύγχυση. Κάναμε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, στην Επιθεώρηση μαζί με τους εργαζόμενους, οργανώσαμε συσκέψεις, κουβεντιάσαμε για το χαρακτήρα και την ουσία της καπιταλιστικής κρίσης», υπογράμμισε η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου ιδιωτικών κλινικών Πειραιά, όπου πρόσφατα αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη οι ταξικές δυνάμεις.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: