Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΜΕ Συναγερμός για Υγεία - Πρόνοια



Σε ξεσηκωμό των εργαζομένων, ώστε «κάθε δημόσιο νοσοκομείο, κάθε κέντρο υγείας να γίνει κάστρο αντίστασης και πάλης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό» καλεί το ΠΑΜΕ, με αφορμή τον εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης για την Υγεία και την Πρόνοια.Ολόκληρη η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:
«Εργάτες, Εργαζόμενοι στην Υγεία, Ξεσηκωθείτε!
Η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο στη δανειακή σύμβαση όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει στην Υγεία και στην Πρόνοια! Γίνονται βορά στην αδηφαγία των καπιταλιστών για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία και την Πρόνοια που άρον-άρον κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
  • Στ' όνομα του "εξορθολογισμού" και του χτυπήματος της "σπατάλης" περικόπτονται οι κρατικές φαρμακευτικές δαπάνες. Ηδη, πάνω από 1.000 φαρμακευτικά σκευάσματα τα πληρώνουμε εξολοκλήρου από την τσέπη μας. Μας δίνουν μάλιστα και "κίνητρο" να πληρώνουμε μικρότερο ποσοστό συμμετοχής, αν συμφωνήσουμε να μας δώσει ο φαρμακοποιός φθηνότερο φάρμακο. Μας λέει, δηλαδή, η κυβέρνηση να γίνουμε εμείς οι γιατροί του εαυτού μας. Υποχρεώνει τους γιατρούς - νοσοκομεία - φαρμακεία να διαλέγουν φθηνά φάρμακα, ανεξάρτητα αν είναι τα κατάλληλα για τον άρρωστο.
  • Καταργεί 5 δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, στ' όνομα της αποασυλοποίησης, παραπέμποντας ουσιαστικά τους ασθενείς στα υποκατάστατα υπηρεσιών των διαφόρων ΜΚΟ, της «φιλανθρωπίας», στον ιδιωτικό τομέα και πολλούς από αυτούς στο δρόμο. 50 δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε παραρτήματα των υπολοίπων. Καταργούνται ουσιαστικά δημόσιες μονάδες, είτε άμεσα, είτε μέσω των συγχωνεύσεων. Πρακτικά θα εξαναγκάζονται οι ασθενείς να περιμένουν για μια εξέταση, θεραπεία ή εγχείρηση στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής και να πληρώνουν ακόμα περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα.
  • Καταργούνται τα πενιχρά επιδόματα των πολυτέκνων, βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η κυβέρνηση "αναγνωρίζει νομικά" την έννοια του άστεγου, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να τους εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, με δωρεάν στέγαση, ρουχισμό, σίτιση, φάρμακα, υπηρεσίες Υγείας.
  • Απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, λες και είναι αυτό που έλειπε για να έχουμε φάρμακα, οδηγώντας ένα μέρος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών στην καταστροφή.
  • Επεκτείνει το καθεστώς των "επικουρικών" εργαζομένων σε όλους τους κλάδους στα δημόσια νοσοκομεία και καθιερώνει τη μετακίνηση των εργαζομένων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να καλύπτει τα κενά λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τους ενιαίους οργανισμούς και την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών Υγείας δημιουργούνται προϋποθέσεις να γίνουν απολύσεις εργαζομένων.
Εργάτριες και εργάτες, εργαζόμενοι στην Υγεία
Τώρα όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Κανένας μόνος του. Ολοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε, κανένας εργαζόμενος - κανένας άνεργος και ανασφάλιστος χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
Καμία δημόσια υπηρεσία και μονάδα να μην κλείσει.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξαρτήτου ειδικότητας. Καμία απόλυση! ΟΛΟΙ σταθερή και μόνιμη δουλειά.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. ΟΧΙ στις μετακινήσεις του προσωπικού που εξαθλιώνουν τη ζωή μας!
Στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων να γίνει συζήτηση καθώς επίσης και στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων που ήδη γίνονται. Να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία με την παρουσία των Λαϊκών Επιτροπών. Να παρθούν από κοινού αποφάσεις, ώστε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας να γίνει κάστρο αντίστασης και πάλης για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό».
Σήμερα η πανιατρική απεργία
Με 24ωρη πανιατρική απεργία σήμερα, που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντιδρούν οι γιατροί στον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία.
Στην 24ωρη απεργία δήλωσαν συμμετοχή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στα πλαίσια της απεργίας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) οργανώνει σήμερα συγκέντρωση στο Ξενοδοχείο Πρέζιντεντ (Κηφισίας 43) και ώρα 10.30 π.μ. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πρέζιντεντ. Επίσης, η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας και για αύριο (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και έκτακτη γενική συνέλευση στο νοσοκομείο Σωτηρία, ώρα 12 το μεσημέρι.
Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης
Εν τω μεταξύ νέες ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με εντελώς επιχειρηματικά κριτήρια, προσθέτει το υπουργείο Υγείας στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο.
Ετσι, πρόσθεσε τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» μπορεί να διασυνδεθεί με το δημόσιο νοσοκομείο Κοργιαλένειο Μπενάκειο με «επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο ως ενιαίο ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, του οποίου τα μέλη διορίζονται αποκλειστικά απ' τον Ερυθρό Σταυρό». Μ' άλλα λόγια ένα νοσοκομείο («Ερρ. Ντυνάν») που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια συγχωνεύεται στην ουσία με ένα δημόσιο νοσοκομείο, που θα αποτελέσει το πρότυπο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας όπως έχει διακηρύξει στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Επιλογές σε βάρος ασφαλισμένων και φαρμακοποιών
Σε αλλοπρόσαλλες επιλογές οδηγεί τελικά η αδιέξοδη πρακτική ορισμένων ηγεσιών φαρμακευτικών συλλόγων να εξαναγκάζουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση για χρέη του κράτους προς τους φαρμακοποιούς.
Ετσι στις 24/2/2012 οι ηγεσίες των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας ανακοίνωσαν ότι από την 1/3/2012 σταματούν την πίστωση προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί η κυβέρνηση αθέτησε υποσχέσεις της για την εξόφληση χρεών προς τους φαρμακοποιούς.
Μάλιστα ο ΦΣΑ ανακοίνωσε για σήμερα και Γενική Συνέλευση, ώρα 5 μ.μ. Ομως εντελώς ξαφνικά και χωρίς τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χτες μόνος του το σταμάτημα από αύριο της πίστωσης στα παρακάτω Ταμεία: ΤΑΠ ΟΤΕ, Τράπεζας Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ και Δικηγόρων Αθηνών. Επίσης η ηγεσία του ΦΣΑ ακύρωσε τη Γενική Συνέλευση, ενώ οι ηγεσίες των δύο άλλων συλλόγων σιώπησαν...
Σταθερά αντίθετη σε τέτοιου τύπου πρακτικές παραμένει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών υπογραμμίζοντας ότι αποφάσεις που σταματούν τη χορήγηση των φαρμάκων επί πιστώσει στρέφεται ευθέως ενάντια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί τους καλεί να πληρώσουν ολόκληρη τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων από την τσέπη τους, τη στιγμή μάλιστα που η αντιλαϊκή πολιτική τούς οδηγεί στη χρεοκοπία.
Νέα εμπόδια στην πρόσβαση
Στο μεταξύ νέα εμπόδια στην πρόσβαση των φαρμάκων προοιωνίζεται η «θετική λίστα» - δηλαδή τα φάρμακα που θα καλύπτονται από τα ταμεία - που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, στα πλαίσια του εφαρμοστικού νόμου.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία - και θα ανήκουν στη λεγόμενη θετική λίστα - θα πρέπει να συνοδεύονται από «τεχνολογική αποτίμηση» που ισχύει σε έναν ορισμένο αριθμό χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γ. Τούντας ανέφερε 8 ή 9 χώρες, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση. Η «τεχνολογική αποτίμηση», όπως εξήγησε, θα συσχετίζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με το κόστος. Δηλαδή κύριο κριτήριο, για τη χορήγηση των φαρμάκων, θα είναι το κόστος.
Κατά τα άλλα ο Γ. Τούντας υπερθεμάτισε υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των γενοσήμων φαρμάκων. Ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι το προσωπικό του ΕΟΦ έχει μειωθεί δραματικά, καθώς αυτή τη στιγμή εργάζονται 150 άτομα, έναντι 260 πριν 1,5 χρόνια, και όταν θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 500 άτομα στον Οργανισμό.
  • Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα παρθούν μέτρα «για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παράγουν ή συσκευάζουν φαρμακευτικά προϊόντα στη χώρα μας».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: