Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

απαράδεκτη συμπεριφορά τόσο της πολιτείας όσο και των συγγενών ασθενούς απέναντι σε εφημερεύοντα ιατρό του "ΑΤΤΙΚΟΝ"

Γιατρός συνελήφθη για τη νοσηλεία ασθενή σε ράντζο!
Δεμένη με χειροπέδες οδηγήθηκε χτες στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου και στο Αυτόφωρο γιατρός του νοσοκομείου «Αττικόν» μετά από μήνυση συγγενούς ασθενή. Στην προχθεσινή εφημερία του «Αττικόν» προσήλθε τα ξημερώματα της Δευτέρας ασθενής με συγγενή του, εξετάστηκε και εισήχθη στην παθολογική κλινική. Ελλείψει κενού κρεβατιού, ο ασθενής νοσηλεύτηκε σε ράντζο. Η συγγενής του ασθενή διαμαρτυρήθηκε και στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία να παρέμβει, καταγγέλλοντας τη γιατρό συντονίστρια της εφημερίας για παράβαση καθήκοντος. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Χαϊδαρίου, που έφτασαν στο νοσοκομείο, άφησαν τη γιατρό να ολοκληρώσει την εφημερία και περίπου στις 8.30 το πρωί, τη συνέλαβαν και τη μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου, όπου και κρατήθηκε μέχρι χτες το μεσημέρι. Η υπόθεση εκδικάστηκε χτες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερη τη γιατρό, αφού άσκησε εναντίον της ποινική δίωξη για απειλή και παράβαση καθήκοντος, ενώ διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Πρόκειται για πρωτοφανή και επικίνδυνη παρέμβαση της Αστυνομίας στην άσκηση της Ιατρικής μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπως και στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, καθημερινά δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ελλείψει κρεβατιών. Και η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με τη συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείων, τμημάτων και νοσοκομειακών κλινών. Οι γιατροί και εργαζόμενοι - με δεδομένα τα τεράστια κενά προσωπικού των νοσοκομείων - δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης και χωρίς καν τα αναγκαία υγειονομικά υλικά προκειμένου να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους ασθενείς. Αναγκάζονται να επιλέξουν ακόμα και ποιος ασθενής ή πολυτραυματίας θα νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γιατί παραμένουν διαχρονικά κλειστά δεκάδες πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια στο δημόσιο τομέα, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να κάνει προσλήψεις προσωπικού. Τις μέρες του Πάσχα, έγκυος γυναίκα πέθανε γεννώντας το τρίτο της παιδί εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομής της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στην Υγεία, των περικοπών, της υποχρηματοδότησης, της άρνησης προσλήψεων κ.λπ., που πλήττουν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων.
Το να κρίνει η Αστυνομία το ιατρικό έργο είναι εξ αντικειμένου επικίνδυνο. Εγκλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί εφιαλτικούς σχεδιασμούς για τα δημόσια νοσοκομεία και για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, που έχει αποφασίσει τη μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία το 2011, έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς υλικά για τη νοσηλεία των ασθενών και προσπαθεί να καλλιεργήσει με κάθε μέσο τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τους ασθενείς εναντίον των υγειονομικών.
Με αφορμή το περιστατικό, ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, δήλωσε στον «Ρ»: «Τέτοια φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού "πατάνε" αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική της κυβέρνησης που διατυμπανίζει με τα φερέφωνά της ότι για την κατάσταση στη δημόσια υγεία φταίνε αποκλειστικά και μόνον οι υγειονομικοί. Ολα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει γονατίσει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στερώντας τους τη χρηματοδότηση, έχει στερήσει τα νοσοκομεία από το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού και από εντελώς απαραίτητα υλικά για τους ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Υγεία με τον ΕΟΠΥΥ, βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότερα, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών και προχωρά στις επονείδιστες για τη δημόσια υγεία συγχωνεύσεις. Η όλη κατάσταση απαιτεί συστράτευση μαχόμενων υγειονομικών και λαού για μια άλλη πολιτική υγείας, την οποία αντιμάχονται η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., τα φερέφωνά τους και οι κάθε είδους οπαδοί της πολιτικής της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: