Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Λείπουν 5.000 γιατροί
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί
Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει πλεόνασμα 6.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας οι πραγματικές ανάγκες, ώστε να εκτελούνται - κατ' αρχήν - ασφαλή προγράμματα εφημεριών, απαιτούν 5.000 γιατρούς.
Τα στοιχεία και οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη, στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν 12.353 ειδικευμένοι γιατροί και 1.066 πανεπιστημιακοί γιατροί. Στα Κέντρα Υγείας υπηρετούν 3.073 γιατροί. Οι ελλείψεις ανέρχονταν στα νοσοκομεία σε 3.500 ειδικευμένους και 1.100 ειδικευόμενους γιατρούς και στα Κέντρα Υγείας σε 400 γιατρούς. Συνολικά, δηλαδή, οι ελλείψεις σε γιατρούς ανέρχονταν σε 5.000, και μάλιστα προ των συνταξιοδοτήσεων, με βάση τα στοιχεία που είχαν τεκμηριωθεί πριν δυο χρόνια στα πλαίσια της κοινής επιτροπής του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Εκτοτε, και στα πλαίσια των συμφωνιών κυβέρνησης και ΟΕΝΓΕ για αντίστοιχες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, έγιναν μόλις εφτά προσλήψεις γιατρών, τονίστηκε.
Τα κενά αυτά των γιατρών έρχονται να προστεθούν στις 25.000 ελλείψεις νοσηλευτών, που γονατίζουν τα νοσοκομεία.
ΔΗΠΑΚ: Αντίπαλος του λαού τα μονοπώλια της Υγείας
Επίσης καταγγέλθηκε στη συνέντευξη ότι η κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα αφαιρέσει 10.000 κρεβάτια. Η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε ότι η 1η Ιούνη 2011 - μέρα που το υπουργείο Υγείας θα οριστικοποιήσει το τελικό πρόγραμμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων - θα είναι μέρα άρνησης όλων των πληρωμών (5 ευρώ, εργαστηριακές εξετάσεις κ.λπ).
Ωστόσο, όμως, η διεκδίκηση αυτή δε συνοδεύεται και από την κατάργηση των εισφορών Υγείας, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώνουν για την Υγεία με έμμεσο τρόπο. Επίσης δε συνοδεύεται από τη διεκδίκηση για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία έχει ως προϋπόθεση τις πληρωμές - άμεσες και έμμεσες - στην ώρα της ανάγκης.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), Ηλίας Σιώρας, υπογράμμισε ότι μια από τις κύριες αιτίες για την έκρηξη των αναγκών στα νοσοκομεία είναι η διατήρηση των κερδών του μονοπωλίων της Υγείας. Η επιχειρηματική δράση δε θίχτηκε παρά τις μειώσεις των τιμών που παρουσιάζει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Ηλ. Σιώρας, και ανέφερε ως παράδειγμα τις φαρμακοβιομηχανίες που διατήρησαν την κερδοφορία τους με επιλογές όπως οι απολύσεις εργαζομένων. Επομένως, ο αγώνας των υγειονομικών πρέπει να είναι συντονισμένος με τον αγώνα των λαϊκών στρωμάτων και να έχει ένα στόχο: Τα μονοπώλια της Υγείας.
Λογική του νοσοκομείου - επιχείρησης
Αποκαλυπτική για την άθιχτη επιχειρηματική δράση και στα δημόσια νοσοκομεία είναι η καταγγελία, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης έχει επιβάλει εισιτήριο 20 ευρώ - αντί για 5 ευρώ - στα Εξωτερικά Ιατρεία για να έχει έσοδα απ' τους τουρίστες το καλοκαίρι! Μάλιστα, με έγγραφό του, επιβάλλει και 10 ευρώ σε κάθε ασφαλισμένο του ΙΚΑ, που προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και θα κάνει ακτινογραφίες, όταν το τιμολόγιο του Δημοσίου για την ακτινογραφία είναι μόλις 2,90 ευρώ.
Πρόκειται για προπομπό της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτονομημένων επιχειρήσεων, όπου οι διοικητές, κάνοντας χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, διαμορφώνουν τις τιμές με λογικές αγοράς!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: