Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ανοίγει όλο και περισσότερο ο δρόμος για την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια Νοσοκομεία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία
Μειώνονται ακόμα περισσότερο οι νοσοκομειακές κλίνες που θα είναι διαθέσιμες στους ασφαλισμένους οι οποίοι δε θα έχουν ιδιωτική ασφάλιση
Το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία σε βάρος της υγείας της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ανοίγει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που συζητείται στη Βουλή. Με αυτήν, μειώνονται ακόμα περισσότερο οι νοσοκομειακές κλίνες που θα είναι διαθέσιμες στους ασφαλισμένους που δε θα έχουν ιδιωτική ασφάλιση και οι οποίοι ή θα έρχονται αντιμέτωποι με τις ατελείωτες ουρές στα νοσοκομεία ή θα περιορίζονται στο ελάχιστο πακέτο παροχών που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Ιούλη του 2011.
Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και «με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με βάση τις οποίες θα καλύπτεται από αυτές η δαπάνη για επίσκεψη, διαγνωστικές επεμβατικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία σε ασφαλισμένους τους για τις όποιες υπηρεσίες θα ισχύει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι, τις προηγούμενες μέρες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι οι συγχωνεύσεις που θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση των κλινών που έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς απ' τα λαϊκά στρώματα (οδηγεί στη μείωση των νοσοκομειακών κλινών της χώρας κατά 28,5%) θα συνοδευτεί από την εκχώρηση του 20% ακόμα των νοσοκομειακών κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Χαράτσι στους περιθαλπόμενους στις δομές Πρόνοιας
Επιπλέον, με την τροπολογία, η κυβέρνηση επιβάλλει χαράτσι και στους περιθαλπόμενους (χρόνιους πάσχοντες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικά πάσχοντες) των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης και των μονάδων και προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για όσο καιρό οι περιθαλπόμενοι διαμένουν στις δομές αυτές, θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους «με ποσοστό επί της σύνταξης την οποία λαμβάνουν».
Με άλλη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά και στο «χτύπημα» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και γιατρών των ακτινολογικών εργαστηρίων, που δικαιούνται λόγω της φύσης της δουλειάς τους πρόσθετες - πέραν της κανονικής - άδειες προστασίας επειδή εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Στη σχετική τροπολογία, προβλέπεται ότι θα γίνεται μέτρηση της ετήσιας αθροιστικής δόσης ακτινοπροστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος και ανάλογα θα χορηγούνται οι άδειες ακτινοπροστασίας! Προβλέπεται ότι όταν η ετήσια δόση ακτινοβολίας είναι 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι «θα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών». Οταν η δόση ακτινοβολίας είναι στο 50% τον αμέσως επόμενο μήνα «υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών». Οταν η δόση ακτινοβολίας είναι στο 75% θα δίνεται άδεια 42 συνεχών ημερών. Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι οι διατάξεις των προηγούμενων σχετικών νόμων, «καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης καταργούνται»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: