Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

οργή και αγανάκτηση των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση των εργαζόμενων στην Υγεία, για την ασκούμενη πολιτική σκληρής λιτότητας και εμπορευματοποίησης στο χώρο, που οδηγεί σε πλήρη διάλυση το ΕΣΥ. Χτες το πρωί, εργαζόμενοι από το ΕΚΑΒ, το «Ασκληπιείο» Βούλας, το «Θριάσιο», το «Κρατικό» Αθηνών και το «Κρατικό» Νικαίας, συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη φορά στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας το αυτονόητο: καταβολή χρωστούμενων δεδουλευμένων από το Δεκέμβρη του 2010, προσλήψεις προσωπικού, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες, τα εξαιρέσιμα και τις αργίες έξι μηνών, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, κέντρων υγείας και μονάδων του ΙΚΑ, που προωθεί η κυβέρνηση, με τον αισχρό εκβιασμό ότι ή θα κλείσει το 40% των νοσοκομείων ή τα νοσοκομεία θα δουλεύουν σαν επιχειρήσεις σε βάρος του ελληνικού λαού. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κατήγγειλαν ανάμεσα στα άλλα ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον εξοπλισμό του ΕΚΑΒ, ότι υπάρχουν ασθενοφόρα των 600.000 χιλιομέτρων που έπρεπε να είχαν αλλαχτεί εδώ και χρόνια, αλλά και ότι το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει εκρηκτική έλλειψη προσωπικού.
Μπροστά στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι βρήκαν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις και κατεβασμένα ρολά. Μετά από την απαίτησή τους οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν και οι εργαζόμενοι μπήκαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου απαιτώντας άμεσες απαντήσεις στα αιτήματά τους από την πολιτική ηγεσία. Σε ένα κρεσέντο εμπαιγμού και προκλητικότητας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εμφανίστηκε με καθυστέρηση δυο ωρών, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης απαίτησε, προκειμένου να μιλήσει στους εργαζόμενους, να αποσύρουν τα πανό που είχαν αναρτήσει στην αίθουσα! Τα πανό τελικά παρέμειναν, ενώ ο υφυπουργός συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, περιορίστηκε να υποσχεθεί την εξόφληση των δεδουλευμένων μόνο του Δεκέμβρη και αυτό για το 80% των νοσοκομείων της χώρας!
Να περιορίσει το θέμα της διαμαρτυρίας μόνο στην καταβολή των δεδουλευμένων επιχείρησε η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων που ζήτησαν κλιμάκωση του αγώνα για τα προβλήματα στην Υγεία.
Στον αντίποδα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας κάλεσαν τους υγειονομικούς και όλο το λαό να δημιουργήσουν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που θα διεκδικήσει ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και πληρωμές από τους ασθενείς, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με αφορμή την εισαγωγή στη Βουλή την Πέμπτη του νομοσχεδίου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», που προβλέπει την επέκταση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας προτείνει 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη 18 Μάη, και συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.
Μετά την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ συνεδρίασαν και προχώρησαν σε κατάληψη του αμφιθέατρου του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: