Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ιατρών Εύβοιας για τις προτάσεις της επιτροπής Λιαρόπουλου για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων του νομού Εύβοιας.

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Σήμερα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του "εργαστηρίου οργάνωσης και αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας", που διαχειρίζεται ο γνωστός "σοφός" της σχολής επιστημών υγείας της Νοσηλευτικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κος Λιαρόπουλος,η πρόταση για την αναδιάρθρωση των Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα).
Συγκεκριμένα για την Εύβοια προτείνονται τα εξής:

-Tα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας και απορροφάται η νοσοκομειακή τους δραστηριότητα από το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
-Το Νοσοκομείο Χαλκίδας αναγορεύεται σε "κέντρο κύκλου νοσοκομείων Νότιας Στερεάς Ελλάδας"
-Διατηρούνται οι υπηρεσίες της καρδιολογικής κλινικής καθώς και το τμήμα του Αξονικού τομογράφου (chic) και προτείνεται να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με Νευρολόγους (πόσους αλήθεια;) για την ενταξή του σε δίκτυο αντιμετώπισης ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.!!!.
-Προτείνεται να αναπτυχθούν ιατρεία νοσηλείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας ογκολογικών ασθενών ( προφανώς χημειοθερεπείας) και σακχαρώδους διαβήτου (που ήδη υπάρχει).

Από την παραπάνω αναφορά και την εκτίμηση των προτάσεων ο καθένας καλόπιστος αναγνώστης εξάγει τα πιο κάτω λογικά συμπεράσματα:

1ο).Οι προτάσεις που ανακοίνωσε ο κος Λιαρόπουλος είναι αν μη τι άλλο ατεκμηρίωτες και αντιφατικές .Ατεκμηρίωτες γιατί δεν μας πείθει ότι η κατάργηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας των 2 νοσοκομείων οδηγεί στην αναβάθμιση αλλά μάλλον στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των Ευβοιωτών και αντιφατικές διότι ευαγγελίζεται την "αναγόρευση" του νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομειακό κέντρο νοτίου Στερεάς Ελλάδας με μόνη εξαγγελία την δημιουργία ΜΑΦ(μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας) ή και ΜΕΘ( μονάδα εντατικής θεραπείας) χωρίς να προσδιορίζει το πως και το με τι προσωπικό αυτά θα στελεχωθούν.

2ο).Η πρόταση είναι ελλιπής τόσο σε βαθμό περιγραφής του υγειονομικού βαθμού περίθαλψης που θα προσφέρει το Γ.Ν.Χαλκίδας ,αλλά και σε ποιό βαθμό θα αναπτυχθούν άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως οι χειρουργικές κλινικές του : (Γεν.Χειρουργική, Ορθοπαιδική,  Γυν/κή-Μαιευτική, ΩΡΛ Οφθαλμολογική) την στιγμή που "ορίζεται" ως κέντρο κύκλου νοσοκομείων.

3ο).Η εκτίμησή μας είναι ότι οι προτάσεις αυτές είναι το λιγότερο άστοχες έως ανεδαφικές διότι δεν λαμβάνουν υπ΄όψην τους δύο βασικές παραμέτρους του νομού Εύβοιας.Πρώτον το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο του νομού που κάνει δυσχερέστατες τις διακομιδές βαρέως πασχόντων εκτάκτων περιστατικών που επιβάλλουν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση  και δεύτερον την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός κατά γενική εκτίμηση κατά το μάλλον ή ήττον γερασμένου κτηριακά και μή λειτουργικού ( με σύγχρονες προδιαγραφές ) νοσοκομείου!!

4ο)Επίσης εκτιμούμε ότι πίσω από τις θολές αυτές προτάσεις κρύβονται σκοπιμότητες που δεν είναι άλλες από την πλήρη παράδοση των υπηρεσιών υγείας του νομού μας στην ιδιωτικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση που όλο και περισσότερο προβάλλεται σαν την μόνη δυνατή λύση,διότι η ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση του υπάρχοντος σχήματος του Γ.Ν. Χαλκίδας είναι ανέφικτη εν μέσω βαρείας οικονομικής ένδειας.Ποιόν άραγε κοροϊδεύουν;

Τέλος οφείλουμε να ξεσκεπάσουμε για μία ακόμη φορά την προσπάθεια παραπλάνησης του Ευβοϊκού λαού από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που πάντα υποσχόταν νέο Νοσοκομείο και Νοσοκομείο δεν βλέπαμε.
Καλούμε τον Ευβοϊκό λαό και τους φορείς του να αντισταθούν για να μην περάσουν οι εξαγγελίες της υποβάθμισης και τα σχέδια της εμπορευματοποίησης της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις με σκοπό την ανατροπή των σχεδιαζόμενων αλλαγών και της υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν Υγείας.
Καλούμε τους φορείς και τους συλλόγους των υγειονομικών του νομού σε πανυγειονομική συστράτευση με την ΔΗΠΑΚ και το ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ για να ακυρώσουμε την βάρβαρη επίθεση που δέχεται τόσο η Υγεία του Λαού μας όσο και η καθημερινή διαβίωση μας.-

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: