Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή

Σταματούν την αγωγή τους, σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών
  • Ερχονται δραματικές περικοπές με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας


Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν πια ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ενώ προαλείφεται σφαγείο συνολικά στις δαπάνες Υγείας με την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε λίγες βδομάδες, από την αρχή του 2012.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας που έγινε το περασμένο Σάββατο με θέμα: «ΕΟΠΥΥ: Παρόν και μέλλον για τον ασφαλισμένο και το Λειτουργό Υγείας». Παρεμβαίνοντας στην ημερίδα ο διευθυντής της Τοπικής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ στον Υμηττό, Γιάννης Χρονόπουλος, κατήγγειλε ότι οι ασθενείς που παρακολουθούνται στη μονάδα «κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους που φτάνει μέχρι και 25%».
Ο Γ. Χρονόπουλος εξήγησε στον «Ρ»: «Παρατήρησα ότι κάποιοι ασθενείς που έρχονταν κάθε μήνα για να πάρουν τα φάρμακά τους, π.χ., για τη χοληστερίνη, έκαναν έναν και δύο μήνες να ξανάρθουν. Κι όταν τους ρώτησα γιατί δεν ήρθατε και σταματήσατε την αγωγή σας μου απάντησαν: "Γιατρέ, δεν έχω λεφτά να πληρώσω ούτε τη συμμετοχή". Και αυτές οι περιπτώσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται δραματικά». Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών απ' τις λαϊκές συνοικίες, πληθαίνουν τα ονόματα στα «τεφτέρια με τα βερεσέδια». «Ερχονται άρρωστοι και μου λένε: "Δόσμου τα φάρμακα και τη συμμετοχή θα την πληρώσω τον άλλο μήνα"», είπε φαρμακοποιός στον «Ρ».
Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής έρχεται να προστεθεί στα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων. Δηλαδή, πάνω από 300 κατηγορίες - που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 1.000 συσκευασίες - παρότι γράφονται απ' τους γιατρούς δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία και πληρώνονται εξολοκλήρου απ' τους ασθενείς. Με αυτά τα άγρια χαράτσια και την αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή η διοίκηση του ΙΚΑ κομπορρημονεί πως μείωσε κατά 28% τη φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο του Αυγούστου 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009!
Στο σφαγείο οι δαπάνες
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα είναι ελλειμματική με δραματικές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία του «Ρ», ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 θα διαμορφωθεί σε 6,565 δισ. ευρώ, έναντι 8,9 δισ. ευρώ το 2010. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το έλλειμμα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των ομολόγων των Ταμείων δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα περιοριστεί σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, με αποτέλεσμα ο άρρωστος να αναγκαστεί να πληρώσει απ' την τσέπη του ή να μην μπορεί να απολαμβάνει καθόλου υπηρεσίες Υγείας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: