Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

 Πολιτικές εξελίξεις

Η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου ήρθε στη ζωή μετά από «μαιευτική» παρέμβαση του εγχώριου και του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και συνιστά ωμή αντιδημοκρατική εκτροπή και απροκάλυπτη παραβίαση της βούλησης του ελληνικού λαού.
Το πολιτικό αδιέξοδο που προηγήθηκε ήταν αποτέλεσμα της πλήρους κοινωνικής και πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης Παπανδρέου και της καταλυτικής παρουσίας του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο. Οι μεγαλειώδεις  απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες της 19ης-20ης Οκτωβρίου και κυρίως η καθολική εκδήλωση  της λαϊκής οργής στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, έδρασαν καθοριστικά στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αναζητήσει νέες πολιτικές ισορροπίες. Στόχος της συγκυβέρνησης  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ δεν είναι προφανώς η «σωτηρία της χώρας» αλλά η άτεγκτη  υλοποίηση της χρεοκοπημένης «συνταγής» του Μνημονίου που έχει βυθίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στο ζόφο της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας και της αναξιοπρέπειας.
Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών μας και της τρόικας, είναι πασιφανές πια ότι δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση αλλά στην επιδείνωση της και σε νέα «πακέτα» σκληρών  μέτρων λιτότητας, οικονομικής εξαθλίωσης, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και εθνικής υποτέλειας.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να έχει μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη, δεν πρόκειται όμως να αποκτήσει κοινωνική αποδοχή γιατί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος που υπηρετεί είναι σε αντίθεση με τον κόσμο της εργασίας, με τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η κυριαρχία της αγοράς επί της Πολιτικής αποκτά πλέον και θεσμική υπόσταση και επικαιροποιεί το αίτημα της Δημοκρατίας, όχι μόνο στην τυπική  της μορφή (έκφραση της λαϊκής βούλησης μέσω των εκλογών)  αλλά και στο ουσιαστικό της περιεχόμενο, δηλαδή της ισότητας στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η απάντηση στην οικονομική κρίση δεν είναι τεχνοκρατική αλλά πολιτική. Συμπυκνώνεται στο ερώτημα «ποιος πληρώνει». Σήμερα, με την πολιτική του Μνημονίου, όλο το κόστος της κρίσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας έχει μεταφερθεί στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους,  στα χαμηλότερα κοινωνικά  στρώματα,   στους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.  Γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά δανειακή σύμβαση και κανένα «κούρεμα» του χρέους που συνοδεύεται από ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, περικοπές, αφαίμαξη των Ασφαλιστικών Ταμείων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τον κόσμο της εργασίας κανένας εκβιασμός και καμιά  θυσία για το κεφάλαιο, τις χρηματαγορές, τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ και το ευρώ. Η λύση είναι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη  με αίτημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι για την καπιταλιστική κρίση και το χρέος».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους ανθρώπους, τα στρώματα που πλήττονται από την κρίση και περιθωριοποιούνται, θα συνεχίσουν- χωρίς την παραμικρή ανοχή -  με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της νέας Μνημονιακής κυβέρνησης, για την ακύρωση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και συμφωνιών και για την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, του ΔΝΤ και της τρόικας.
Η ΟΕΝΓΕ, σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες, με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, με τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις, θα επιδιώξει  την άμεση προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων, για να εκφραστεί η καθολική αντίδραση της κοινωνίας  και να δοθεί συνέχεια και προοπτική στους μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου. Ταυτόχρονα, η ΟΕΝΓΕ θα στηρίξει το κοινωνικό μέτωπο κατά των χαρατσιών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα  ενισχύσει κάθε πρωτοβουλία συλλογικής αντίστασης και αλληλεγγύης στη χειμαζόμενη κοινωνία. Για να γίνει πράξη το σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση», κανένας πολίτης χωρίς ρεύμα, τροφή , θέρμανση, περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης δεν επιτρέπουν αυταπάτες για τους προσανατολισμούς της στο χώρο της υγείας. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να προσαρμόσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας στους στόχους της νέας Μνημονιακής Σύμβασης με σκοπό το δραματικό περιορισμό τους κι αυτό θα αφορά τόσο τις δαπάνες για το ΕΣΥ, όσο και τις αντίστοιχες για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για το φάρμακο, για την αποκατάσταση της υγείας.
Η στόχευση αυτή θα αποτυπωθεί στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και στην υλοποίηση των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων που έχουν ήδη σχεδιαστεί :
·         Ενοποιήσεις, μετακινήσεις Κλινικών
·         Συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και δομών κοινωνικής πρόνοιας
·         Ισοπέδωση συστήματος εφημεριών, εφημερία « Τομέα»
·         Εκχώρηση εργαστηριακών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα
·         Εκχώρηση νοσοκομειακών κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες
·         Εκχώρηση ιδιωτικών ιατρείων στους πανεπιστημιακούς γιατρούς
·         Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, κωδικοποίηση νόσων, θεραπευτικά πρωτόκολλα
·         Νέες περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, στο εφάπαξ και στις συντάξεις
·         Μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους, μετακύλιση του κόστους των υπηρεσιών υγείας στις άδειες τσέπες των πολιτών
·         Κατάργηση προσλήψεων
·         Επιβάρυνση της πρόσβασης των νέων γιατρών στο ΕΣΥ και της γενικότερης επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής τους
·         Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :
1.      Καλεί τις Ενώσεις να αποτρέψουν τις επικίνδυνες συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, μετακινήσεις Κλινικών προβαίνοντας σε καταλήψεις γραφείων Διοικήσεων και άλλες μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων.
2.      Δεν εφαρμόζουμε με κανένα τρόπο την παρανοϊκή εφημερία « Τομέα». Εάν επιχειρηθεί θ΄ αποτελέσει αιτία μετωπικής σύγκρουσης.
3.      Καλεί τους συναδέλφους βασιζόμενοι στο ν. 3754/2009 να αρνούνται τις παράνομες εντολές Διοικήσεων να μετατρέπουν ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας και να επιμείνουν στην εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
4.      Οι ελλείψεις ή η χαμηλή ποιότητα υγειονομικού και εμφυτεύσιμου υλικού θέτουν σε κίνδυνο τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών μας και πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα στην ΟΕΝΓΕ και να δημοσιοποιούνται στο κοινωνικό σύνολο. Οι Ενώσεις καθώς και κάθε συνάδελφος μεμονωμένα οφείλουν να μην ενδώσουν στις πιέσεις των Διοικήσεων προκειμένου να επικρατήσει ο νόμος της σιωπής και της συνευθύνης σε ζήτημα τέτοιας σπουδαιότητας.
5.      Απορρίπτει την προοπτική λειτουργίας Ιδιωτικών Εξωτερικών Ιατρείων στα Δημόσια Νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την παραχώρηση κλινών στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ζητείται επιτακτικά η κατάργηση λειτουργίας των ιδιωτικών απογευματινών εξωτερικών ιατρείων από Νοσοκομειακούς και Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.
6.      Στηρίζουμε την καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται.
7.      Εξειδικεύουμε τις ανάγκες κάθε Νοσοκομείου σε προσλήψεις γιατρών και διεκδικούμε την πραγματοποίησή τους. Απαιτούμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.
8.      Διαφωνούμε ριζικά με την περικοπή θέσεων ειδικότητας και τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας. Θεωρούμε ως μόνο προαπαιτούμενο για την άσκηση της ιατρικής το πτυχίο ιατρικής, το οποίο μέσω των ρυθμίσεων του ΚΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας επιχειρείται να απαξιωθεί. Στηρίζουμε τους αγώνες των νέων γιατρών για το μέλλον τους.
9.      Ενδιαφερόμαστε για τη μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης, όχι όμως σε βάρος της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.
10.  Η ΟΕΝΓΕ συμφωνεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση. Διαφωνεί όμως με την άμεση και χωρίς όρους εισαγωγή της στα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας. Πρέπει να προηγηθεί η άμεση αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εφαρμογών ώστε να διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο, η ιατρική εγκυρότητα, η αποτροπή παράνομης χρήσης και η ευχερής διαχείριση του συστήματος. Τονίζουμε πως η άμεση εισαγωγή ηλεκτρονικής συνταγογράφισης σ΄ ένα ΕΣΥ αποψιλωμένο από προσωπικό και προσέλευση ασθενών αυξημένη κατά 30% θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλο το ιατρικό έργο. Τέλος, απαιτούμε η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφισης να παρέχεται σε όλους τους γιατρούς που διαθέτουν άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.
11.  Καταγγέλλουμε τη δραματική αύξηση των δημόσιων νοσηλίων μέσω των ΚΕΝ. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε κατάρρευση τον ΕΟΠΥΥ, αδυναμία πρόσβασης των ανέργων και ανασφάλιστων στα δημόσια Νοσοκομεία και σε πριμοδότηση των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων.
12.  Η απόπειρα εκχώρησης του ιατρικού έργου σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το πρόσχημα της δήθεν «απελευθέρωσης» του ιατρικού επαγγέλματος μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους στα πλαίσια του πανιατρικού μετώπου θα αγωνιστούμε ώστε να ακυρωθούν τα σχετικά νομοθετήματα που η εάν εφαρμοστούν θα καταστρέψουν κάθε έννοια αξιοπρεπούς άσκησης της ιατρικής στη χώρα μας.
13.  Θα προβούμε στη  χρήση κάθε νόμιμου μέσου για τη διασφάλιση των αποθεματικών του Τομέα Υγειονομικών ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) και για την υπεύθυνη ενημέρωση του ιατρικού κόσμου  ως προς την πραγματική κατάσταση του Ταμείου.
14.  Δεν αναγνωρίζουμε «ιδιωτικές κλίνες» στα Νοσοκομεία ως πελατειακή παροχή στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, καθώς και κάθε άλλη εκχώρηση στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα
15.  Συντονιζόμαστε με τις άλλες Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για Απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού που αποτελεί την υλοποίηση της ληστρικής Μνημονιακής Σύμβασης.
16.  Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα ποιοτικό, αποτελεσματικό, καθολικό ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: