Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Κλειστό παρά τις υποσχέσεις επαναλειτουργίας



Υπόσχεση χωρίς αντίκρυσμα αποδείχτηκε η «δέσμευση» του υπουργείου Υγείας ότι στις 21/11/2011 θα λειτουργήσει ξανά το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του «Αγία Σοφία», καθώς ούτε χτες οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών που περιμένουν στη λίστα, δεν μπόρεσαν να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο.
Τη δέσμευση ότι θα επαναλειτουργήσει το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα στις 21/11/2011 είχε αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση στα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με τους γονείς και εκπροσώπους των γιατρών στις 9/11/2011. Τότε ο Νίκος Πολύζος είχε υποσχεθεί περαίωση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) - που είχε διαταχθεί σε βάρος των καρδιοχειρουργών του Κέντρου - μέχρι τις 15/11/2001 και επαναλειτουργία του από τις 21/11/2011.
Ομως και χτες γονείς που τα παιδιά τους είναι στην αναμονή και επικοινωνούσαν με το γραφείο του γενικού γραμματέα και έπαιρναν τη στερεότυπη απάντηση να απευθυνθούν στην 1η ΥΠΕ. Ετσι χτες γονείς καρδιοπαθών παιδιών, με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, έκαναν παράσταση στο διοικητή του «Αγία Σοφία» Μανώλη Παπασσάβα, στον οποίο έθεσαν το θέμα της επαναλειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειργικού Κέντρου. Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι εκκρεμεί η ΕΔΕ, αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο σε αυτό.
Προκλητικές περικοπές και χαράτσια στις εφημερίες
Κι ενώ οι γονείς του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου βρίσκονται σε απόγνωση ο διοικητής του «Αγία Σοφία» με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (20/11/2011) υποστηρίζει ότι «εξοικονόμησε» 10 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του «Αγία Σοφία» -που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας) σε ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Η εξοικονόμηση έγινε εις βάρος της περίθαλψης των παιδιών και των εφήβων, εις βάρος των γονιών τους που έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, εις βάρος των εργαζομένων με την εντατικοποίηση της εργασίας και τα απλήρωτα δεδουλευμένα που χρωστάει... Κλείνει εξειδικευμένα τμήματα, μεγαλώνει η έλλειψη προσωπικού και οι λίστες αναμονής για χειρουργείο και εξωτερικά ιατρεία, κόβει τρόφιμα, υγειονομικό υλικό άκρως απαραίτητο για εξετάσεις, θεραπείες, πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (γάντια, αντιδραστήρια για εξετάσεις, εξειδικευμένο υλικό, αλλά και χαρτοπετσέτες)... Εισέπραξε και εισπράττει χαράτσια από τους γονείς για να μπουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο (επείγοντα, εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία), αλλά και για εξετάσεις που πριν ήταν δωρεάν. Τα 10 εκατομμύρια που εισέπραξε σίγουρα δεν προορίζονται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, για την πρόσληψη προσωπικού, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε εργολάβους, αλλά θα καταλήξουν στην ενίσχυση μονοπωλίων σε φάρμακο - υγεία ή στη στήριξη των τραπεζών».
Και η ανακοίνωση της ΔΑΣ καταλήγει:
  • Να ανοίξει τώρα η καρδιοχειρουργική μονάδα και να σταματήσει κάθε δίωξη γιατρών.
  • Κανένα τμήμα, κανένα κρεβάτι να μην κλείσει.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί. Κανείς ασθενής χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι και επικουρικοί.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.                                                                                                                                                                          πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: