Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΑΣΘΕΝΩΝ


Διαβητικοί συνταξιούχοι δεν έχουν λεφτά για φάρμακα!
Δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους
Οι φτωχοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ με τα 300-400 ευρώ σύνταξη το μήνα είναι τα μεγάλα θύματα της ανάλγητης πολιτικής των περικοπών στη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι συντάξεις τους πια δεν φτάνουν ούτε να πληρώσουν τη συμμετοχή για φάρμακα σε ιδιαίτερα βαριές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης με αποτέλεσμα να σταματούν την αγωγή τους.
Η καταγγελία αυτή έγινε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΔΙΣΑ) με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την παραπάνω ασθένεια που είναι στις 14 Νοέμβρη. Σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών της επαρχίας, που μετέφεραν μέλη της Ομοσπονδίας, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με σακχαρώδη διαβήτη - που συνήθως έχουν κι άλλες αρρώστιες, όπως υπέρταση ή προβλήματα στα νεφρά - κάνουν από μόνοι τους επιλογή για το ποια φάρμακα θα αγοράσουν, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι 25% σε αυτά. «Επιλέγουν τον ένα μήνα να πάρουν τα φάρμακα για το διαβήτη και τον άλλο τα φάρμακα για την υπέρταση. 'Η αποφασίζουν να παίρνουν τα φάρμακα αντί για κάθε μέρα, κάθε 3 μέρες για κάθε αρρώστια», ανέφεραν στο «Ρ» μέλη της Ομοσπονδίας.
Τα φάρμακα για το διαβήτη στοιχίζουν από 3 - 150 ευρώ το κουτί και η συμμετοχή 25% αντιστοιχεί σε 0,75 - 37,5 ευρώ. Σε αυτή την κατάσταση υπεισέρχεται και η κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου, για τις οποίες αποτελούν θερμοκήπιο οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέχρι τώρα, κυκλοφορούσε ένα «παλιό φάρμακο» για το διαβήτη που στοιχίζει 3 ευρώ. Ομως, η κερδοφορία των πολυεθνικών δε διασφαλιζόταν με τα 3 ευρώ. Ετσι κυκλοφόρησε ένα «νέο φάρμακο» στο οποίο προστέθηκε μία ακόμα ουσία. Και κάποιες ξένες εταιρείες πωλούν αυτό το φάρμακο λίγο πάνω από 60 ευρώ, ενώ άλλες, επίσης ξένες, σε διπλάσια τιμή. Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται και στην Ελλάδα και απ' ό,τι, αναφέρθηκε, σε μεγαλύτερη συχνότητα από το φάρμακο των 3 ευρώ. Ετσι, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ πέφτουν θύματα και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και των πολυεθνικών, που αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως εμπόρευμα.
Κατά τα άλλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περιορίστηκε στην ανακοίνωση μιας 3μερης εκδήλωσης (12-14 Νοέμβρη 2011), αντί να διεκδικήσει την οργανωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα οδηγήσει στην ουσιαστική πρόληψη όσον αφορά και το σακχαρώδη διαβήτη.
Κόβουν το διατροφικό επίδομα από τους μεταμοσχευμένους!
Τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής θα είναι δραματικά για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές
Μόνο ως «έγκλημα» μπορεί να περιγραφεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας - σύμφωνα με δημοσιεύματα - να κόψει το διατροφικό επίδομα των μεταμοσχευμένων και να μεταταγούν στην κατηγορία αναπηρίας 67%, από 80% και πάνω που είναι μέχρι σήμερα. Ακόμη και οι υποτυπώδεις κοινωνικές παροχές που υπήρχαν για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πετσοκόβονται, προκειμένου να δίνεται μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για τον ανταγωνισμό και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει, απευθείας και ωμά, θάνατο για τους χρόνια πάσχοντες που δεν έχουν να πληρώσουν για να ζήσουν.
Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού, «γενικά οι μεταμοσχευμένοι, αλλά και οι νεφροπαθείς χρειάζονται μια ιδιαίτερη, καλής ποιότητας διατροφή. Αυτό η πολιτεία το έδινε εδώ και 30 χρόνια. Μέσα σε αυτή την αναλγησία και την απαράδεκτη πολιτική, που ακολουθούν οι νυν και οι επόμενοι κυβερνώντες, μέσα σε αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας, της ανασφάλειας που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, την τρόικα κ.λπ., το διατροφικό επίδομα κινδυνεύει. Οπως και οι συντάξεις, οι μισθοί, η όποια κοινωνική πολιτική υπήρχε. Αυτή η πολιτική, που περιορίζει στο ελάχιστο τις κοινωνικές παροχές, θυμίζει πραγματικά ένα "κοινωνικό συμβόλαιο θανάτου". Φανταστείτε ότι μιλάμε για ανθρώπους, που στην πλειοψηφία τους έχουν πολύ χαμηλές συντάξεις και γι' αυτούς ήταν μια ελάχιστη βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίδομα αυτό δίνεται ανά τρεις μήνες - είναι 1.000 ευρώ το τρίμηνο - και το προηγούμενο τρίμηνο καθυστέρησε η καταβολή του για ένα μήνα. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Στόχος της κυβέρνησης, όπως οι ίδιοι λένε, είναι να μειωθούν οι ανάπηροι που δικαιούνται στήριξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείνται και ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Εμείς καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική ενάντια στα άτομα με αναπηρία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, που - δική τους είναι ούτως ή άλλως - περιορίζει και τις πενιχρές κοινωνικές παροχές».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: