Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ Να αποσυρθεί το σχέδιο για εξετάσεις στην ειδικότητα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

Προσχηματική η απόρριψή του απ' την ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της νέας κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. να συνεχίσουν την επίθεση και με ταχύτατους ρυθμούς ετοιμάζονται να προωθήσουν την ψήφιση νομοσχεδίου για την επιβολή εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας νέων γιατρών.
Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ-Γ) με αφορμή την τελευταία συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το σχέδιο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), βάσει του οποίου η κυβέρνηση ετοιμάζει και το σχετικό νομοσχέδιο για την επιβολή εξετάσεων στην απόκτηση της ειδικότητας. Η ηγεσία του ΠΙΣ - όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή της (24.11.2011) - εξέφρασε την «κάθετη αντίθεσή» της στην απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο όμως αυτή η «κάθετη αντίθεση» είναι προσχηματική όπως αποκαλύπτει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών στην ανακοίνωσή της.
«Αποκαλύπτεται - υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών - και από την συγκεκριμένη συνάντηση ότι η φραστική διατύπωση αντίθεσης με το νομοσχέδιο, η προσχηματική απαίτηση απόσυρσής του, όπως γίνεται στην απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας των γιατρών για υψηλού επιπέδου δωρεάν εκπαίδευση και τις ανάγκες των ασθενών για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Οταν το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου είναι αποσυνδεδεμένο από την αντιπαράθεση με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της Μπολόνια, από το τι γιατρούς θέλουν για ποιο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, από τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και μεγαλοκλινικών που σαφέστατα υπηρετούν οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, από το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών που έχει κεντρική θέση στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, τότε πολύ εύκολα μετατρέπεται σε στήριξη των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων.
Γι' αυτό η ΔΗΠΑΚ αντιπαρατίθεται και με την απόφαση της ΓΣ του ΠΙΣ για τις ειδικότητες, που ψήφισαν ΔΗΚΙ, ΠΑΝΔΗΚΙ, ΠΑΣΚ και ΑΕΓ και που στηρίζει και επικαλείται και η ΑΡΣΙ, γιατί οι προτάσεις τους δεν απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, για γιατρούς, που θα έχουν δωρεάν και υψηλού επιπέδου μόρφωση και ειδίκευση, που θα έχουν εξασφαλισμένη σταθερή δουλειά, θα είναι πλήρους μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης».
«Το νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση εξειδικεύει τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της Μπολόνια στην ιατρική εκπαίδευση, προσαρμόζει την εκπαίδευση των γιατρών στις ανάγκες της αγοράς υγείας και τα συμφέροντα των μονοπωλίων υγείας που θέλουν ανειδίκευτους γιατρούς, με βασικές δεξιότητες για να βγάζουν την ιατρική λάντζα στις επιχειρήσεις υγείας, εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις με μισθούς απαράδεκτους, χωρίς δικαιώματα», τονίζει η ΔΗΠΑΚ-Γ και ζητά την «άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου χωρίς κανένα παζάρεμα - διάλογο με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου».
Η ΔΗΠΑΚ-Γ καλεί «σε επαγρύπνηση, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους φοιτητές ιατρικής, τους νέους γιατρούς αλλά και όλους τους συναδέλφους που πλήττονται από την προωθούμενη διάλυση της ιατρικής εκπαίδευσης κατά τα πρότυπα των αναγκών της αγοράς υγείας» και «να γυρίσουν την πλάτη στην ηγεσία του ΠΙΣ, στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο χώρο των γιατρών, που στηρίζουν τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και στους σχεδιασμούς για την ιατρική εκπαίδευση σε συνέχεια των κατευθύνσεων, που προωθούσαν ή προετοίμαζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Επίσης τους καλεί: «Να γυρίσουν την πλάτη τους στην ΑΕΓ (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) που προσχηματικά δεν συμμετείχε στην συνάντηση με το υπουργείο, αλλά έχει στηρίξει το ιδεολόγημα του πληθωρισμού γιατρών στο ΔΣ και σε ΓΣ του ΠΙΣ, στήριξε και στην τελευταία ΓΣ την φραστική και ανέξοδη αντιπαράθεση με το νομοσχέδιο που όπως φάνηκε και από την συνάντηση με το υπουργείο, δεν εμπόδισε την ηγεσία του ΠΙΣ να κρατήσει την στάση που κράτησε. Να γυρίσουν την πλάτη και στην ΑΡΣΙ που με ψευτοεπαναστατική φρασεολογία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, αποτελεί τροχοπέδη στην οργανωμένη πάλη, στο δυνάμωμα του ταξικού ριζοσπαστικού πόλου στο χώρο του κινήματος και στους γιατρούς».
Η ΔΗΠΑΚ-Γ προτάσσει για διεκδίκηση:
  • Την κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Εως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
  • Κανένας φραγμός - εξετάσεις για την έναρξη - απόκτηση της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ειδίκευση γιατρών.
  • Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των γιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
  • Οχι στην αποσύνδεση του πτυχίου από τη δουλειά, το πτυχίο μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Κινδυνεύει με νέες περικοπές
Δεν φτάνει που ήδη υπολειτουργεί το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό, τώρα απειλείται και με νέα συρρίκνωση. Το παραπάνω «τελεσίγραφο» έστειλε χτες στη διοίκηση και την Α' Υγειονομική Περιφέρεια, η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής.
«Αν δεν προβείτε άμεσα στη διασφάλιση της λειτουργικότητας του Νοσοκομείου μέχρι την 01-12-2012 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, είναι άμεσος ο κίνδυνος οριζόντιας διόρθωσης για το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής 2000 - 2006, από το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε η παραπάνω πράξη», προειδοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Πώς θα διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του νοσοκομείου αν όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό;
Οπως σημειώνει στον «Ρ» η Ελένη Παπαδοπούλου, διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου, από τις 350 κλίνες που είναι η δυναμικότητα του νοσοκομείου, έχουν λειτουργήσει μόνο οι 150. Πιο συγκεκριμένα:
  • Δε λειτουργεί το γαστρεντερολογικό τμήμα. Αν και πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, έχει μόνο ενα γιατρό, τον διευθυντή, στον οποίο δεν εγκρίνουν ούτε τα απαραίτητα υλικά, με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστες ενδοσκοπήσεις.
  • Δε λειτουργεί η αιματολογική κλινική, η οποία είχε μεταφερθεί μετά το σεισμό του 1999 με όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό στο «Αμαλία Φλέμινγκ» και δεν έχει επιστρέψει ακόμα.
  • Πρόσφατα μετατάχθηκαν στο νοσοκομείο 17 πλαστικοί χειρουργοί από την Πολυκλινική του ΙΚΑ, η οποία συγχωνεύτηκε με το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Επειδή ο «Αγιος Σάββας» δεν χρειαζόταν πλαστικούς χειρουργούς, οι γιατροί αναζήτησαν αλλού στέγη, και στο ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι». Αλλά ούτε και αυτοί μπορούν να δουλέψουν, διότι δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό. Κι ενώ υπάρχουν ασθενείς, υπάρχουν ανάγκες, αυτοί στριμώχνονται για μικροεπεμβάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.
  • Το ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, χειριστών και γιατρών υπολειτουργεί και οι ασθενείς περιμένουν μήνες ή απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Απεργία στα νοσοκομεία
Την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη 2011, αλλά και ξεχωριστή απεργία στο επόμενο δεκαπενθήμερο αποφάσισε το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
 πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: