Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» Επικίνδυνοι και αντιεπιστημονικοί σχεδιασμοί



Τη λειτουργία μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων στο χώρο του ψυχιατρικού νοσοκομείου προωθεί η κυβέρνηση
Ψυχικά ασθενείς στο δρόμο και χρήστες ναρκωτικών μόνιμα και νόμιμα καταδικασμένοι στην εξάρτηση. Ο λόγος για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει άλλη μια μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων, αυτή τη φορά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκατάσταση μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων στον «ξενώνα 16 ασθενών», ξενώνας στον οποίο ζούσαν μέχρι πρόσφατα ψυχικά πάσχοντες (ελαφρές περιπτώσεις), προκειμένου να κατακτήσουν την αυτόνομη διαβίωσή τους, υπό την παρακολούθηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα, οι 16 ψυχικά ασθενείς είτε θα πεταχτούν στο δρόμο, είτε θα μεταφερθούν σε άλλα τμήματα, κάποιοι απ' αυτούς ήδη μεταφέρθηκαν σε τμήματα για χρόνιους πάσχοντες, με καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της ψυχικής τους υγείας.
Η μονάδα υποκαταστάτων είναι ξεκάθαρο ότι θα δημιουργήσει μια επιπλέον πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών, όπως γίνεται ήδη έξω απ' όλες τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ εντός ή εκτός νοσοκομείων. Η επιλογή όμως του συγκεκριμένου νοσοκομείου έχει και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη και αντιεπιστημονική τη λειτουργία μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων σε αυτό. Η συνύπαρξη των εν ενεργεία εξαρτημένων ατόμων - όπως είναι οι «χορηγούμενοι» στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ - με τον πολύ ευάλωτο πληθυσμό των ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύεται στο «Δρομοκαΐτειο» και η διακίνηση ναρκωτικών στο προαύλιό του, σηματοδοτεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους (λόγω των ψυχοφαρμάκων που ήδη παίρνουν ως αγωγή). Η χορήγηση υποκαταστάτων πρέπει να αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (φορείς Εϊτζ κλπ.), σε μονάδες υψηλών προδιαγραφών. Η ένταξη της υποκατάστασης στα νοσοκομεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το πλαίσιο των νοσοκομείων, το προσωπικό, τους ίδιους τους χρήστες. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δημόσιου φορέα, με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Ολοι οι εξαρτημένοι να απεξαρτηθούν, να τεθούν σε δράση στους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη λειτουργία μονάδας στο χώρο του νοσοκομείου, εμποδίζοντας όλο το προηγούμενο διάστημα τα συνεργεία που έχουν αναλάβει την αναμόρφωση του «ξενώνα» και αποτρέποντας μέχρι τώρα τις σχετικές εργασίες. Οπως επισημαίνεται σε επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Δρομοκαϊτείου προς τον υπουργό Υγείας, «τα θεραπευτικά αποτελέσματα (σ.σ. της χορήγησης υποκαταστάτων) αμφισβητούνται επιστημονικά. Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι στη θεραπεία με την ίδρυση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποκατάστασης (όπως 18ΑΝΩ - ΚΕΘΕΑ) και όχι αμφισβητούμενη συντήρηση των τοξικομανών με χορήγηση μεθαδόνης».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: