Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Επισφαλείς οι εφημερίες μετά τις περικοπές


Κοντά στα 80 εκατ. ευρώ πλήρωσαν απ' την τσέπη τους οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη 2011
Σε επισφαλείς εφημερίες για τους αρρώστους και εξάντληση της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών οδηγεί η χτεσινή υπόδειξη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, προς τους διοικητές των νοσοκομείων να συγκρουστούν με τους γιατρούς και να προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των «πλασματικών» - όπως τις χαρακτήρισε - εφημεριών.
Απόρροια αυτής της λογικής φαίνεται να είναι και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει εγγραφεί - για πρώτη φορά - το κονδύλι των εφημεριών. Πάντως, χτες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κονδύλι των εφημεριών είπε ότι θα είναι κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, όπως και το 2011, αν και, όπως είπε, θα χρειαστεί, χωρίς να το προσδιορίσει, πρόσθετο κονδύλι για την κάλυψη των εφημεριών του τρέχοντος έτους. Δηλαδή, είναι εμφανείς οι νέες περικοπές στην ώρα της ανάγκης, όταν μάλιστα δεν έχουν γίνει προσλήψεις νέων γιατρών.
Κατά τ' άλλα στη χτεσινή συνάντηση με τους διοικητές ο Ν. Πολύζος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 467 εκατ. διαθέσιμα στα νοσοκομεία, που προέρχονται απ' τις εισπράξεις νοσηλίων των ταμείων και τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και τα απογευματινά ιατρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη 2011 απ' τα απογευματινά ιατρεία εισπράχτηκαν 57 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση 36% μεταξύ του δεύτερου και του πρώτου πεντάμηνου. Επίσης εισπράχτηκαν 22,8 εκατ. ευρώ απ' το πεντάευρο και 80 εκατ. ευρώ απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Δηλαδή, όλα αυτά τα έσοδα είναι από άμεσες πληρωμές των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων για τις σχετικές εργαστηριακές πράξεις και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων Υγείας.
Στα παραπάνω 467 εκατ. των διαθεσίμων θα προστεθούν και άλλα 416 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις, με τα οποία θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές για το 2010. Οι υποχρεώσεις για το 2011 θα αρχίσουν να εξοφλούνται, όπως είπε ο Ν. Πολύζος, με τις εισπράξεις των νοσηλίων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία...

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: