Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

«Τσεκούρι» στα φάρμακα ασθενών και ασφαλισμένων

«Τσεκούρι» στα φάρμακα ασθενών και ασφαλισμένων
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει πάση θυσία την αντιλαϊκή πολιτική περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης αναδείχτηκε και χτες σε σχετικό συνέδριο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Φυσικά, όταν μιλούν για «περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης», δεν εννοούν να μειωθούν αυτά που δαπανά μια οικογένεια, ένας εργαζόμενος, ένας συνταξιούχος για τα απαραίτητα φάρμακα, αλλά αυτά που δαπανά το κράτος για λογαριασμό των ασφαλισμένων. Οπως περηφανεύτηκε η Αθηνά Δρέττα, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων η φαρμακευτική δαπάνη, το 2009 ήταν 5,2 δισ. ευρώ και με το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων στο τέλος του 2011 έφτασε στα 3,5 δισ. ευρώ.
Κι ενώ ασθενείς και ασφαλισμένοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες η Αθ. Δρέττα δε δίστασε να κάνει λόγο για μια ...συγκλονιστική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οπως είπε, ήδη το 40% του συνόλου των συνταγών γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Τη βεβαιότητά του ότι οι όποιες αντιστάσεις των γιατρών θα καμφθούν εξέφρασε ο γγ του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, δίνοντας τα εξής στοιχεία: Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν εισαχθεί ήδη 10.000 ειδικευμένοι γιατροί, 3.000 γιατροί από 200 Κέντρα Υγείας, εφαρμόζεται σε 131 νοσοκομεία, ενώ δεν εφαρμόζεται στα 1.500 αγροτικά ιατρεία.


ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών
Ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με αφορμή επικείμενες απολύσεις εργαζομένων από τους ιδιοκτήτες των συνεργείων φύλαξης του νοσοκομείου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα: «Καταγγέλλουμε την εργοδοσία, αλλά και τη Διοίκηση που όπως δήλωσε θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους για μείωση προσωπικού - ωρών εργασίας και μισθού και με τα άλλα συνεργεία (σίτισης, καθαριότητας) και συναινεί στις περικοπές και τις απολύσεις που ετοιμάζουν οι εργολάβοι. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των συναδέλφων. Αυτό το αίτημα μας αφορά όλους, μόνιμους - συμβασιούχους ή εργολαβικούς!»
Πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι κυβέρνηση και επιχειρηματίες έχουν χρησιμοποιήσει τα ιδιωτικά συνεργεία ως πολιορκητικούς κριούς για να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα, για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν σε αυτούς τους τομείς (καθαριότητα, σίτιση κλπ.), ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται και σαν μηχανισμοί εκφοβισμού, ελέγχου και χτυπήματος των ίδιων των κινητοποιήσεων εργαζομένων, όπως οι εταιρείες σεκιούριτι. Τώρα, κυβέρνηση και επιχειρηματίες χτυπούν και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά τα συνεργεία. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χτες στο ΔΣ του νοσοκομείου, αλλά αναβλήθηκε καθώς το σωματείο των εργαζομένων είχε καλέσει σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους στο συνεργείο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: